Shanghai skyline china

Lopen over de Bund: Mooiste wandeling langs de Shanghai skyline

De Shanghai skyline komt meer dan eens voorbij in lijstjes over de mooiste skylines ter wereld. Maar wat Shanghai zo bijzonder maakt ten opzichte van al die andere is dat er in de jaren 80 nog amper highrises stonden aan de overkant van de Huangpu-rivier. In tientallen jaren tijd is de skyline in Shanghai uit de grond gestampt op een plek waar voorheen nog boeren hun grond bewerkte. In een paar jaar tijd heeft Shanghai een stroomversnelling doorgemaakt waar andere landen waarschijnlijk honderden jaren over hebben gedaan. Een bizar idee als je ‘s avonds op de Bund staat en kijkt naar al die fonkelende gebouwen aan de overkant van de rivier.

Shanghai Skyline overdag & ‘s avonds

→ Handig: Vliegtickets naar China
→ Tip: Reis naar China met ANWB

Wanneer je naar Shanghai op reis gaat, moet je de skyline eigenlijk meerdere keren per dag bekijken. Probeer ‘s ochtends eens naar de Bund te gaan, vlak voordat de zon gaat zakken en zodra de avond echt is gevallen. Je zal merken dat de Shanghai skyline elke keer een tikkeltje anders aan voelt:

Shanghai skyline zonsondergang Shanghai skyline avond Shanghai skyline china

De Bund in Shanghai

Voor wie niet in Shanghai is geweest, zal waarschijnlijk geen idee hebben van wat de Bund is. Dit is een gebied in het Huangpu-district in Shanghai en eigenlijk wordt met de Bund de 1,5 kilometer lange promenade aangeduid die tussen de Huangpu-rivier en de Zhongshan Road te vinden is. Oftewel een van dé toeristische highlights van Shanghai. De Bund begint bij de Waibaidubrug in het noorden van Shanghai en loopt tot aan de Yan’an Road in het zuiden van de stad. Vanaf de Bund heb je, als je over de Huangpu-rivier kijkt, een van de mooiste uitzichten op de Shanghai skyline. Maar kijk ook zeker naar de koloniale panden aan de Zhongshan Road achter je. Als je goed kijkt kun je daar zelfs het zusje van de Big Ben uit Londen spotten! De Chinese naam voor de Bund is 外滩 of Wàitān en als je hier met de metro naartoe wilt, kun je het beste naar het East Nanjing Road station gaan want de Bund heeft (nog) geen eigen metrostation.

Begin bij het begin van de Bund: Waibaidubrug

De Bund begint in het noorden, bij de mooie Waibaidubrug. Het is een stalen brug die voorheen veel door verkeer werd gebruikt, maar nu vooral door wandelaars en kiekjes-schieters. De auto’s in Shanghai hebben meer en meer een weg onder de grond gevonden in gebouwde tunnels, dus nu kunnen toeristen hier volop op de foto. De Waibaidubrug zelf is overigens niet alleen mooi, vanaf hier kun je ook goed kijken naar de skyline van Shanghai.

De Bund, toegangspoort tot de drukste winkelstraat van Shanghai

Vanaf de Bund heb je ook gemakkelijk toegang tot de drukste winkelstraat van Shanghai genaamd Nanjinglu. Vooral ‘s avonds moet je hier even hebben rondgelopen. De neonlichten komen je dan van alle kanten in alle kleuren van de regenboog tegemoet.

Shanghai shopping street

De hoogste gebouwen van de Shanghai skyline

De Shanghai skyline bestaat uit heel wat gigantische gebouwen. Een aantal imposante bouwwerken zijn:

  • Shanghai Tower – bijna 650 meter hoog
  • Shanghai World Financial Center – bijna 500 meter hoog
  • Oriental Perl Tower – 468 meter hoog
  • Jin Mao Tower – Net iets hoger dan 400 meter
  • Shimao International Plaza – Bijna 350 meter hoog
  • Shanghai Wheelock Square – Net geen 300 meter hoog

Wij zijn op de top van de Shanghai Tower geweest, maar de Oriental Perl Tower is met haar gebolde toren ook zeker een van onze favorieten en zo mooi om te zien.

Naar de top van het hoogste gebouw van de Shanghai Skyline

Je kon het hierboven al even lezen, maar het hoogste gebouw van de Shanghai Skyline is dus de Shanghai Tower met 632 meter. Op de Burj Khalifa in Dubai (828 meter) na is dit het hoogste gebouw van de wereld, daarna volgen gebouwen als de Taipei 101 (508 meter) in Taiwan. Al worden er inmiddels een aantal andere gebouwen gebouwd die waarschijnlijk nog hoger zullen zijn, zowel in China als in Saudi-Arabië. Wanneer je in Shanghai bent en een goed vergezicht over de stad wilt hebben, moet je zeker naar het viewing platform gaan van de Shanghai Tower. Met een lift wordt je dan in een top snelheid naar boven gebracht en daar kun je je hoogtevrees trotseren op glazen vloeren. De lift stopt bij de 121, 122 en 123e etage. Je vindt de Shanghai Tower bij Financial Trading District, Lujiazui, Pudong. Als je hier met de metro heen wilt kun je de subway Line 2 nemen naar Lujiazui Station, daar moet je exit 4 nemen en nog zo’n 500 meter lopen.

Shanghai tower uitzicht skyline Shanghai hoogste gebouw

Meer te weten komen over Shanghai en de China?

Er is sinds kort een hele toffe en interessante documentaire serie verschenen die ‘Oevers van de Yangtze’ heet. In verschillende afleveringen neemt fotograaf Ruben Terlou je mee langs China’s langste en drukst bevaren rivier: de Yangtze, die dus ook in Shanghai te vinden is. De documentaire geeft je een goed beeld van de verschillende kanten van China.

Check het filmpje over Shanghai & Beijing!

→ Bekijk hier al onze China artikelen