Galapagos

Highlights van magnifiek Galapagos + de beste tips

Een reis naar de Galapagos eilanden bij Ecuador is onvergetelijk en uniek in zijn soort. Nergens ter wereld kun je zoveel bijzondere diersoorten van zo dichtbij aanschouwen. Een ontmoeting met Galapagos’ dierenrijk, zowel boven als onder water, is voor ons de absolute highlight van onze wereldreis! Ook meemaken? We vertellen je hier alles over de Galapagos!

Galapagos highlights

Vliegtickets deals naar Ecuador en de Galapagos
→ Mega handig: boek een 11-daagse groepsrondreis op de Galapagoseilanden met Sawadee

Galapagos

Over de Galapagos

De Galapagoseilanden bestaan stuk voor stuk uit vulkanisch gesteente. Wat ooit een kolkende lava massa was, is getransformeerd tot eindeloze en fotogenieke lavavelden waarop groepen zeeleguanen zich slaperig opwarmen. Parelwitte, rode en zwarte stranden vormen de habitat van kuddes speelse zeeleeuwen, blauwvoetige boobies en grote fregatvogels die elkaar imponeren met hun felrode opblaasbare borst. Bovendien vind je hier de grootste schildpadden ter wereld! Maar dat is niet het enige wat de Galapagos zo bijzonder maakt.

De Galapagos liggen op ongeveer 1.000 kilometer ten westen van Ecuador. De archipel bestaat uit 13 grote eilanden en meer dan 100 kleinere eilandjes, verdeeld over een oppervlakte van 8.000 km². De eilanden kregen internationale bekendheid dankzij Charles Darwin, die in 1835 aan land ging op deze eilanden. Zijn waarnemingen van de unieke flora en fauna op de eilanden en zijn inzicht in de evolutie leidden tot de ontwikkeling van de evolutietheorie.

Dat zit zo: de eilanden zijn miljoenen jaren geïsoleerd geweest van het vasteland omdat ze zo ver weg lagen. Dit isolement heeft ervoor gezorgd dat dieren die er leefden zich op een manier evolueerden die nergens anders voorkomt. Van reuzenschildpadden tot zeeleguanen en Galapagos-pinguïns, elke soort heeft zich aangepast aan de specifieke omstandigheden van zijn thuiseiland, wat resulteert in een verbazingwekkende diversiteit van het leven op deze afgelegen plek.

Omdat dit zo’n uniek verschijnsel is en het er zo mooi is, staan de eilanden sinds 1978 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

→ Bekijk meer foto’s van Galapagos

Ecuador bezienswaardigheden dierenEcuador Galapagos dieren_

Duurzaam Toerisme

Vanwege die unieke biodiversiteit staat duurzaamheid centraal in het beheer van het toerisme op de Galapagoseilanden. De Ecuadoraanse overheid en het Galapagos National Park hebben strenge regels en voorschriften ingevoerd om de impact van toerisme op het fragiele ecosysteem zo klein mogelijk te houden. Het aantal toeristen dat de eilanden mag bezoeken, is daarom beperkt.

Verder voert het Galapagos National Park actief programma’s uit voor het herstel en behoud van bedreigde soorten, zoals de reuzenschildpad. Educatie speelt een belangrijke rol in natuurbescherming op de Galapagoseilanden. Bezoekers worden daarom ook aangemoedigd om deel te nemen aan educatieve programma’s en rondleidingen, waarin ze meer te weten komen over de ecosystemen op de eilanden en de noodzaak van behoud.

Meest bijzondere dieren van de Galapagos

Met dat in je achterhoofd, zijn de dieren op de Galapagos nog net even een tikkeltje meer bijzonder. Dit zijn een paar van de unieke dieren, die je er zeker weten gaat spotten.

Reuzenschildpadden

De reuzenschildpad is het symbool geworden van de archipel. Deze schildpadden kunnen tot 1,5 meter hoog worden en tot 400 kilogram wegen. Enorme joekels dus. Ze leven op verschillende eilanden en hebben zich aangepast aan de specifieke omgeving van elk eiland. Ze hebben daardoor een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van Charles Darwin’s evolutietheorie.

Blauwvoetgenten

Een opvallende vogelsoort op de Galapagos is de blauwvoetige boobie. Deze vogel staat bekend om de opvallend blauwe poten, die ze gebruiken om indruk te maken op potentiële partners tijdens hun paringsdansen. Heel tof om te zien!

Zeeleguanen

De Galapagos is de enige plek ter wereld waar je zeeleguanen kunt vinden. Deze unieke reptielen hebben zich aangepast aan het leven in zee en voeden zich voornamelijk met zeewier. Dat ze kunnen duiken en zwemmen om voedsel te zoeken is uniek, want nergens anders in de wereld doen leguanen dat.

→ Hier lees je meer over de mooiste Galapagos Eilanden dieren

Dit wil je doen op de meest bezochte eilanden

Wie naar de Galapagos gaat, bezoekt waarschijnlijk Isla Santa Cruz, Isla San Cristóbal en Isla Isabela. Dit wil je er zeker doen:

1. Isla Santa Cruz

Santa Cruz is het centrale eiland en ook het populairste eiland. Een goede start van je avontuur. Vanaf hier kun je de eilanden goed verkennen, veel dagtripjes en boottours starten vanaf Puerto Ayora. Een fantastische plek op zich, omdat je er vele dieren kunt spotten. Je vindt op het eiland onder andere:

 • Tortuga Bay Beach: een hagelwit strand waar zeeschildpadden jaarlijks hun eieren leggen. De wandeling er naar toe is ook prachtig.
 • Las Gritas: een fijne plek in een kloof om te zwemmen, snorkelen en klifduiken. Een gids is hier wel verplicht.
 • Ranch El Chato: huur en fiets om er te komen en bekijk de gigantische landschildpadden. ⁣
 • Playa Los Alemanes: een heerlijke plek om een middag te relaxen. Je komt er met de watertaxi vanaf de pier in Puerto Ayora.
 • Slenter over de boulevard om zeeleeuwen te bewonderen.
 • Giant Tortoise Reserve: hier vind je de grootste landschildpadden ter wereld. Samen met een gids verken je de reserve.
 • Charles Darwin Research Station: de plek om meer te leren over de geschiedenis van de Galapagoseilanden.
 • Haal koffie bij 1835 Coffee Lab en koop op zondag vers brood bij het vrouwtje voor de boekenwinkel.
 • Gordon Rocks: een prachtplek voor ervaren duikers. zodra je de bodem bereikt, kun je jezelf vergapen aan tientallen hamerhaaien

Zeeleeuw op Isla Santa Cruz

2. Isla San Cristóbal

Op San Cristóbal wonen de meeste mensen, maar dat zijn er alsnog niet veel. Blijf er zeker hangen, want snorkelen is hier echt een echte must! Zodra je met je snorkel het water raakt, word je onder water getrakteerd op een heus schouwspel: nieuwsgierige zeeleeuwen komen steeds poolshoogte nemen en dagen je uit met hun sierlijke waterballet. Kleine pinguïns bestuderen je onderwatercamera alvorens ze er haastig vandoor gaan. Haaien, roggen en vele, vele schildpadden maken het plaatje compleet. Dit wil je er verder doen:

 • Muelle Tijeretas: in dit park is het mooi wandelen. Loop naar het uitzichtpunt Mirador Cerro Tijeretas en vervolg je weg naar Playa Tijeretas (let op: 45 minuten lopen).
 • Playa Mann: is een prachtige plek om de zonsondergang te kijken.
 • Dagtours: vanaf San Cristóbal kun je vele dagtours boeken. Ga bijvoorbeeld de highlands in, bezoek Kicker Rock of ga naar Isla Espanola en Punta Pitt.

Snorkelen bij Isla San Cristóbal

3. Isla Isabela

Isabela is het grootste eiland van de Galapagos. Je vindt er zes vulkanen, waaronder de Sierra Negra-vulkaan, die je ook kunt beklimmen. Huur op het eiland zeker een fiets en fiets naar El Muro de Las Lágrimas. Onderweg kun je landschildpadden tegenkomen. Stop ook zeker even op de verschillende stranden en uitzichtpunten die je tegenkomt. Andere mooie plekken zijn:

 • Puerto Villamil: een heerlijk strand om te relaxen.
 • Poza de los Flamingo’s: een plek om flamingo’s te spotten.
 • Concha de Perla: een prachtige plek om te snorkelen.
 • Tortoise Breeding Center: een schildpaddencentrum waar ze werken aan het herstel van de populatie.
 • Tintoreras Islet: maak een dagtrip en bezoek de pinguïns bij eiland Tintoreras Islet per kajak.
 • Los Tuneles: unieke eilandjes die gevormd zijn door lavastromen. Je kun hier door tunnels varen en snorkelen

Zeeleguaan op de Galapagos

Plan je reis naar de Galapagos

Beste tijd om de Galapagos te bezoeken

Het klimaat op de Galapagoseilanden is het hele jaar tropisch. Toch heb je er wel een natte en een droge periode. De warme en natte periode loopt van december tot mei, wat overeenkomt met het broedseizoen van veel zeevogels en zeeschildpadden. Je kunt dan dus veel jonge dieren zien. De koelere en drogere periode van juni tot november is ideaal voor snorkelen en duiken, omdat het water helderder is en er veel leven in de zee zichtbaar is.

Hoe kom je op de Galapagoseilanden?

Je kunt naar de Galapagoseilanden vliegen vanuit Quito of Guayaquil. Vanuit beide luchthavens gaan er vluchten naar Isla Baltra (vlakbij Isla Santa Cruz) en Isla San Cristóbal. De vliegtijd tussen de luchthavens scheelt niet heel veel, dus laat jouw vlucht vooral van je reisroute door Ecuador en over de Galapagos afhangen. Vluchten vind je bij Avianca en Latam Airlines. De beste prijzen kun je vergelijken op Skyscanner.

Vliegtickets deals naar Ecuador en de Galapagos

Vanaf het vliegveld op Isla Baltra vertrekken bussen naar de dorpjes op Isla Santa Cruz. Je moet daarvoor wel een overstap maken via een bootje over het kanaal tussen beide eilanden. Het kopen van de kaartjes wijst er eigenlijk wel voor zich. Vlieg je op Isla San Cristóbal dan is het tien minuten lopen naar het dorpje.

Let op de toegangsprijs en de Galapagos Transit Control Card

Wie naar de Galapagoseilanden gaat, moet de toegangsprijs voor het Galapagos Nationaal Park ($100 per persoon) en de Transit Control Card ($20 per persoon) betalen. Beide moeten contant worden betaald. Zonder mag je de eilanden niet op.

De Transit Card moet je voor het inchecken van je vlucht betalen. Kom daarom op tijd op het vliegveld, want er kan er rij staan. Je moet namelijk ook een registratieformulier invullen. De entree van het park betaal je bij aankomst op de eilanden. Bij de bagageband moet je eerst even wachten op de controle van de Galapagos Biosecurity Agency. Na de controle mag je je tas meenemen.

Reisroutes en cruises

De beste manier om de eilanden te verkennen is met een georganiseerde cruise. Cruises variëren in duur. Ze zijn er al vanaf 3 dagen en 2 nachten, maar je kunt ook langer gaan. Zo maakten we zelf een 8-daagse cruise.

Tijdens deze 8-daagse boottocht zagen wij alles wat Galapagos te bieden heeft. Elke dag gingen we snorkelen en bezochten we te voet de indrukwekkende eilanden, strandjes, lavavelden en uitzichtpunten. Onze boot – The King of the Seas – boekten wij twee dagen voor vertrek, waardoor we een goede deal konden krijgen. Voor € 630,- p.p. kregen we een all inclusive boottocht: een privé-hut met stapelbed, drie fantastische maaltijden per dag, een 7 mm wetsuit en een snorkelset. Meer weten over deze cruise? Bekijk dan de videocompilatie over de Galapagos cruise.

Het fijne van een cruise is dat jij je alleen maar bezig hoeft te houden met het genieten van de natuur. Je hoeft niks uit te zoeken en niks te plannen. Alles is al voor je gedaan. De meeste cruises vertrekken trouwens vanaf Santa Cruz, maar vanaf San Cristobal starten is ook een optie. Je kunt de cruises ook voor het begin van je reis door Ecuador al boeken. Dat kan onder andere via:

Zelf reizen

Je kunt ook zelf op pad op de eilanden. Met de ferry reis je eenvoudig tussen de grootste eilanden. Die eilanden verken je te voet of op de fiets. Wie wil, kan vanaf daar mooie dagtripjes maken. Dat laatste is vooral handig om plekken te bezoeken die je alleen met een boot kunt bereiken of die je met een gids moet bezoeken. Vanaf Santa Cruz reis je bijvoorbeeld naar El Pinzón, Santa Fe en Santiago. Dagtrips brengen je naar bijzondere plekken, al moet je er wel rekening mee houden dat ze drukker zijn dan de plekken die cruises aan doen. Die hebben namelijk meer tijd en kunnen naar verder afgelegen plekken varen.

Wanneer je zelf op pad gaat, is het leuk om ongeveer 2 à 3 dagen op elk eiland te verblijven. Zo geniet je in alle rust van de natuur. Plan je reis van tevoren goed. Zodat je op de eilanden niet te veel meer hoeft te regelen en vooral van deze bijzondere plek kunt genieten.

Vervoer op en tussen de drie eilanden

De drie eerder genoemde eilanden zijn de hoofdeilanden van de Galapagos. Tussen de eilanden reis je met de ferry of het vliegtuig. Beide opties zijn prijzig en nemen tijd in beslag, dus plan je reis goed en kijk dan naar de beste optie. Het is goed om te weten dat er tussen Isla Isabela en San Cristóbal geen directe ferry is. Beide eilanden zijn verbonden met Santa Cruz. Een one-way ticket kost ongeveer $30 en duurt ongeveer 2 uur. Je kunt de tickets het beste 1 of 2 dagen van tevoren boeken, dan ben je verzekerd van een plekje.

Om op Santa Cruz rond te reizen, kun je gebruikmaken van bussen of van taxi’s. Ook op San Cristobal zijn taxi’s. Isla Isabela verken je het beste op de fiets of te voet.

Ecuador Galapagos speedboat

Overnachten

Wie niet met een cruise meegaat, boekt accommodaties op de eilanden zelf. De prijzen daarvan vallen nog wel mee. Voor een basic tweepersoonskamer ben je rond de €35,- kwijt. Luxere accommodaties zijn uiteraard duurder. Je boekt de accommodaties gewoon via Booking.com.

Boek hier de mooiste accommodaties van de Galapagos

Slapende zeeleeuw op de Galapagos

Eten en drinken

Al het eten en drinken wordt geïmporteerd. Daardoor is het een stuk duurder. Gelukkig hoef je hier niet elke avond uit eten. Boodschappen doe je gewoon bij de supermarkt in de hoofdstraat van Santa Cruz, of je gaat naar de markt waar je voor een prima prijs groente en fruit kan halen. Liever uit eten? Je kunt de kosten wat drukken door te kiezen voor een dagmenu. Voor een paar euro krijg je dan een bord vol eten.

Let trouwens op, dat je op de Galapagos niet uit de kraan kunt drinken. Je zult dus flesjes water moeten kopen.

eten op de Galapagos

Duur, die Galapagos?

Het is hoe dan ook geen goedkope bestemming, maar als je het slim aanpakt, hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Lees hier meer over de kosten van Galapagos.

We hebben ook nog enkele budgetbesparende tips:

 • Het loont om langer te blijven. De kosten die je niet kunt beïnvloeden zijn de relatief dure retourvlucht vanaf het vasteland van Ecuador (€ 300,-) en de National Park fee. Omdat dit eenmalige uitgaven zijn, loont het om langer op de eilanden te verblijven.
 • Heb je je retourticket al geboekt en wil je toch graag langer blijven? Dan kun je je terugvlucht gratis omboeken tot enkele dagen voor vertrek. Wij raden iedereen aan om minimaal 10 dagen op de Galapagos door te brengen.
 • Boek je (boot)tours niet vooraf, maar regel alles (last minute) ter plekke. Zo betaalden wij voor onze bootcruise € 630,- p.p. (incl. de huur van een wetsuit en snorkelset) terwijl sommige medereizigers die ruim tevoren vanuit Frankrijk hadden geboekt zo’n € 1500,- kwijt waren.
 • Ga in het laagseizoen! In de maanden september t/m november en maart t/m mei zijn de prijzen aanzienlijk lager dan in de overige maanden. Maak je geen zorgen over klimaatverschillen tussen hoog- of laagseizoen. Op Galapagos is het altijd tussen de 25 en 30 graden celcius.

Met deze informatie ga je goed voorbereid op reis naar de Galapagos! Het enige wat je daar dan nog hoeft te doen, is je laten betoveren door de bijzondere natuur.


→ Bekijk hier al onze Galapagos artikelen