Highlights van magnifiek Galapagos

Een reis naar de Galapagos eilanden bij Ecuador is onvergetelijk en uniek in zijn soort. Nergens ter wereld kun je zoveel bijzondere diersoorten van zo dichtbij aanschouwen. Een ontmoeting met Galapagos’ dierenrijk, zowel boven als onder water, is voor ons de absolute highlight van onze wereldreis!

De onbewoonde Galapagos-eilanden bestaan stuk voor stuk uit vulkanisch gesteente. Wat ooit een kolkende lavamassa was, is getransformeerd tot eindeloze en fotogenieke lava-velden waarop groepen zee-leguanen zich slaperig opwarmen. Parelwitte, rode en zwarte stranden vormen de habitat van kuddes speelse zeeleeuwen, blauw-voetige boobies en grote fregatvogels die elkaar imponeren met hun felrode opblaasbare borst. Bovendien vind je hier de grootste schildpadden ter wereld! Bekijk meer foto’s van Galapagos.

Snorkelen en duiken op Galapagos

Zodra je met je snorkel het water raakt, word je onder water getrakteerd op een heus schouwspel: nieuwsgierige zeeleeuwen komen steeds poolshoogte nemen en dagen je uit met hun sierlijke waterballet. Kleine pinguïns bestuderen je onderwatercamera alvorens ze er haastig vandoor gaan. Haaien, roggen en vele, vele schildpadden maken het plaatje compleet. Een walhalla voor snorkelliefhebbers!

Ben je een ervaren duiker en zoek je het avontuur? Ga dan duiken bij Gordon Rocks. De sterke golfslag en stroming zorgen voor een ‘wasmachine-effect’, maar zodra je de bodem bereikt, kun je jezelf vergapen aan tientallen – ja, tientallen – hamerhaaien!

8-daagse Galapagos cruise

De allerbeste manier om de Galapagos eilanden te ontdekken is vanaf het water! Tijdens een 8-daagse boottocht zagen wij alles wat Galapagos te bieden heeft. Elke dag gingen we snorkelen en bezochten we te voet de indrukwekkende eilanden, strandjes, lavavelden en uitzichtspunten. Onze boot – The King of the Seas – boekten wij twee dagen voor vertrek, waardoor we een goede deal konden krijgen. Voor € 630,- p.p. kregen wij een all inclusive boottocht: een privé-hut met stapelbed, drie fantastische maaltijden per dag, een 7 mm wetsuit en een snorkelset. Meer weten over deze cruise? Bekijk dan de videocompilatie over de Galapagos cruise.

Galapagos voor backpackers?

In tegenstelling tot de populaire buurlanden Colombia en Peru hebben nog maar weinig backpackers hun weg naar deze prachtige eilandengroep weten te vinden. Galapagos is relatief ongerept en ‘upcoming’ onder de ‘flashpackers’: de nieuwe generatie backpackers die ietsje meer te besteden hebben. Het is geen goedkope bestemming, maar als je het slim aanpakt, hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Meer over de kosten van Galapagos.

Enkele budgetbesparende tips:

  • Het loont om langer te blijven. De kosten die je niet kunt beïnvloeden zijn de relatief dure retourvlucht vanaf het vaste land van Ecuador (€ 300,-) en de National Park fee (€ 88,-). Omdat dit eenmalige uitgaven zijn, loont het om langer op de eilanden te verblijven.
  • Mocht je je retourticket al geboekt hebben en je wilt toch graag langer blijven, dan kun je je terugvlucht gratis omboeken tot enkele dagen voor vertrek. Wij raden iedereen aan om minimaal 10 dagen op Galapagos door te brengen.
  • Boek je (boot)tours nooit vooraf, maar regel alles (last minute) ter plekke. Zo betaalden wij voor onze bootcruise € 630,- p.p. (incl. de huur van een wetsuit en snorkelset) terwijl sommige medereizigers die ruim tevoren vanuit Frankrijk hadden geboekt zo’n € 1500,- kwijt waren.
  • Ga in het laagseizoen! In de maanden september t/m november en maart t/m mei zijn de prijzen aanzienlijk lager dan in de overige maanden. Maak je geen zorgen over klimaatverschillen tussen hoog- of laagseizoen. Op Galapagos is het altijd tussen de 25 en 30 graden celcius J.

Deze reistips zijn geschreven door Reiswijsneuzen: Wij zijn Bart en Manon. In 2013 leefden wij een jaar lang onze droom: wij maakten een reis rond de wereld! Op www.reiswijsneuzen.nl bloggen wij over de allerleukste plekjes op aarde en hopen we je te inspireren met onze vlotte videocompilaties! Naast tips en inspiratie geven we praktische info over onze voorbereidingen en reiskosten.