dieren galapagos schildpad

Deze dieren kun je perfect ontmoeten op de Galapagos Eilanden

De Galapagos is dé bestemming voor dierenliefhebbers. Van de ruim 130 eilanden zijn er slechts een paar bewoond door mensen, terwijl dieren juist een belangrijke plek kennen in de gemeenschap. Tijdens een bezoek aan de Galapagos gaat er een wereld voor je open. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon om een bankje af te staan aan een zeeleeuw, of dat stukken strand zijn afgezet omdat zeeleguanen met elkaar het gevecht aangaan om het perfecte plekje te vinden waar zij hun eieren kunnen leggen. De overige eilanden zijn enkel bewoond door dieren, op sommige eilanden mogen wij mensen ook op bezoek komen. Benieuwd welke dieren je allemaal precies kunt ontmoeten op de Galapagos? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

Deze dieren wil je ooit ontmoeten op de Galapagos!

dieren galapagos marine iguana 2 dieren galapagos marine iguana 3

Zeeleguaan

Eén van de bewoners van de Galapagos is de zeeleguaan. Deze leefden oorspronkelijk op het land en hebben zich over tijd geëvolueerd naar zwemmers. Nu leven ze van zeewier en algen. Aangezien ze nog steeds koelbloedig zijn, warmen ze zich na hun zwemtocht weer op in het zonnetje. Voorafgaand aan mijn bezoek wist ik dat zeeleguanen op de Galapagos te spotten zijn, en mijn hoop was groot om er een tegen te komen. Ik was blij verrast dat je deze haast overal tegenkomt. Soms zie je ze de straat oversteken, dan zwemmen ze langs je terwijl je ligt te dobberen in de zee. Eén kwam zelfs genieten van mijn schaduw.

dieren galapagos spotted eagle rays

Roggen en mantra rays

Op de eerste dag werd ik gelijk goed getrakteerd. Na meerdere zeeleguanen te hebben bewonderd, volgde een bijzondere ontmoeting met vier spotted eagle rays. Vanaf het land zagen we ze zwemmen in het ondiepe water, soms kwam er af en toe een deel van hun lichaam bovenwater waardoor je de stippen haast kon tellen. Tijdens snorkeltrips ben ik de spotted eagle rays later ook nog tegengekomen. Tijdens een overtocht van het eiland Santa Cruz richting Isabella zag ik ook af en toe een mantaray uit het water springen. Naar het schijnt doen ze dit om de visjes die met hun mee liften af te schudden.

dieren galapagos schildpad

De reuzenschildpad

Eén van de bekendste dieren van de Galapagos is de reuzenschildpad. Deze makkers kunnen maar liefst 120 jaar oud worden. Het was heel bijzonder om ineens oog-in-oog met zo’n oud dier te staan. Sommigen waren in het begin af en toe wat schuw, dan verdween de lange nek snel onder hun schild. Dit klonk haast als een machine en ging gepaard met een hele diepe zucht; alle lucht werd uit hun longen geperst. Terwijl we vanaf een afstandje toekeken, kwam de nek langzaamaan weer tevoorschijn en ging de schildpad door met gras verorberen.

dieren galapagos zeeleeuw

Zeeleeuwen

Zeeleeuwen zijn er in overvloed op de Galapagos! Hoewel ik het al bijzonder vond om een bankje met ze te delen in het dorp, kan je hier ook goed met ze zwemmen. In totaal heb ik op drie verschillende momenten met een zeeleeuw gezwommen. Het meest memorabele moment was toen een nieuwsgierige zeeleeuw óns kwam bekijken in plaats van andersom. Ze zwom met een vaart op je af, om op het laatste moment toch af te wijken. Spannend, maar leuk. Ook zwom ze vaak onder me door met een spoor van luchtbellen. Ze had wel zin in een spelletje!

Uitzicht op Galapagos

krater galapagos

Naast dieren vind je hier ook een prachtig landschap

Het landschap van de Galapagos was overigens ook een aangename verassing. Het eiland Isabella bestaat bijvoorbeeld uit meerdere vulkanen, en beschikt over ’s werelds één na grootste krater. Vanaf de richel keek je aan de ene kant uit over het groene eiland en aan de andere kant op een krater van 7,2 bij 9,3 kilometer groot, opgevuld met messcherpe brokken lava. Ook beschikt de Galapagos over mooie stranden.

En daarnaast zijn er nog duizend-en-één andere dieren op de Galapagos

Toch bleven de dieren natuurlijk de overhand houden. Zwemmen met zeeschildpadden, roggen, pinguïns. Ook zag ik al snorkelend een sting ray, de stone-scorpion fish, felblauwe territoriale vissen die je bijten als je niet genoeg afstand houdt (vertelde de gids gelukkig op tijd) en whitetip reefsharks. De duizend-en-één verschillende vogelsoorten daargelaten…

Blue footed booby

dieren galapagos blue footed booby

8 dagen Galapagos

In totaal heb ik acht dagen op de Galapagos eilanden doorgebracht. Ik denk dat bovenstaande slechts de helft van alle ontmoetingen samenvat. De Galapagos is een plek die elke dierenliefhebber het best eens met eigen ogen kan bekijken. Het kost behoorlijk wat, maar het is het absoluut waard.

→ Bekijk hier al onze Galapagos artikelen