Quito ecuador

Bezienswaardigheden Ecuador & Galapagos: Deze wil je zien!

Als je denkt aan Ecuador en de Galapagos eilanden dan denk je al gauw aan de prachtige natuur die er te vinden is. En dat is ook zeker een onderdeel van jouw reis wat niet te missen valt, maar er is meer! Ook de indianen stammen en steden zijn een bezoek waard. Beide een beleving om niet snel te vergeten. Benieuwd welke bezienswaardigheden in Ecuador en Galapagos je echt niet wilt missen? Hieronder vind je 10 must do’s die zeker op jouw reisplanning thuis horen!

Bezienswaardigheden Ecuador & Galapagos

→ Tip: Vliegticket-deals naar Ecuador vind je hier

Ecuador vogelsEcuador bezienswaardigheden watervallen

1. Quito

Vanuit Amsterdam land je waarschijnlijk op de luchthaven van Quito. Een mooie stad om een dag te bezoeken. Bekijk dan ook zeker de oude stad en vanaf daar de skyline. Dat zou je kunnen doen met de Teleferico, een kabelbaan die 4100 meter omhoog gaat en vanaf die plek kijk je over de hele stad uit.

2. Mitad del Mundo

Toeristisch, maar wel een bezoek die je niet snel vergeet doordat het zo gek is. ‘Het midden van de wereld’. Een openluchtmuseum waarbij je allerlei proefjes kan doen om te zien dat je op de evenaar staat. Een ei dat balanceert op een spijker of water dat verkeerd om het putje in draait.

Ecuador bezienswaardigheden marktje

3. De markt van Otavalo

Wil je iets van de cultuur van Ecuador opsnuiven dan is deze markt een aanrader. Kleurige kleding met een verscheidenheid aan etenswaren en huishoudelijke spullen. Cavia’s die verkocht worden en dan niet als huisdier maar als nationale maaltijd.

Ecuador bezienswaardigheden markt

4. De Amazone

Via de Chontayacu-rivier kwamen we uit bij onze Eco Lodge. Daar hebben we prachtige wandelingen in de jungle gemaakt en een bezoek gebracht aan een inheemse familie. De kevers en dikke rupsen werden gekookt en aan ons aangeboden om te eten. Even getwijfeld, maar toch vriendelijk afgeslagen.

In hun dorp staat nog een origineel, 1e generatie regenwoudboom. Deze is heilig voor de familie. Helaas verdwijnt er steeds meer origineel regenwoud. Kannibalen leven hier ver in de jungle ook nog steeds. Dus verdwalen is niet zo een goed plan.

Ecuador GalapagosEcuador bezienswaardigheden amazone

5. Banôs

Voordat je in Banôs aankomt is een bezoek aan de prachtige waterval Pailón del Diablo een absolute aanrader. Ja toeristisch, maar laat dat je niet weerhouden. Het raast en een prachtig gezicht om te zien en op bepaalde plekken zelfs te voelen. Je loopt er soms bijna doorheen.

Ben je op zoek naar wat ontspanning dan zit je in Banôs goed. Veel zwavelhoudende bronnen. Daar hebben ze op ingespeeld doordat je vanuit het hotel zo het water in zou kunnen duiken, nouja zwemmen. Ontspannen is hier het sleutelwoord. Biertje erbij en relaxen.

bezienswaardigheden Ecuador waterval Pailón del Diablo

6. De Chimborazo vulkaan

Na al die ontspanning is het tijd voor wat sportiviteit. De Chimborazo vulkaan is 6310 meter hoog en geeft een waanzinnig uitzicht bij het koffietentje en tijdens de wandeling. Na de wandeling kan je met een mountainbike omlaag de vulkaan af. Let op dat jouw handen niet bevriezen. Langs alle alpaca’s race je best hard naar beneden.

bezienswaardigheden Ecuador maya

7. Cuenca

Wil je een deel van de nalatenschap van de Canaris en de Inca’s zien dan is het zijn de resten van een zonnetempel in Incapirca erg mooi. Natuurlijk geen Peru, maar wel een mooie aanvulling op je reis naar Cuenca. Een mooie koloniale stad waar de Panama hoed zijn oorsprong vindt. Oude pleinen en kerken. Je kan hier in een van de fabrieken zien hoe een Panama hoed gemaakt wordt. Vanuit hier kan je ook paragliden. Prachtig uitzicht net buiten de stad over de bergen. Voor mij was wel de uitsmijter dat een roofvogel met ons mee zweefde tijdens de vlucht.

→ Lees ook: Cuenca: Tips voor de meest culturele stad van Ecuador

Ecuador Panama hoedEcuador Panama hoeden

8. El Cajas

Onderweg naar Guayagill waar vandaan je kan vertrekken naar de Galapagos eilanden kom je het natuurpark El Cajas tegen. Een boottocht over het meer laat je genieten van de natuur en rust. Prachtige blauw water. Ook een wandeling in dit natuurpark is een aanrader. Wij hadden het geluk dit samen met een sjamaan te kunnen doen die vertelde over de oude tradities in Ecuador. De natuur, maan en zon maken een groot deel uit van de rituelen van de Ecuadorianen.

Ecuador Galapagos dieren_

9. Galapagos: San Cristobal

Een must do op San Cristobal is een wandeling naar de kust bij Cerro de las Tijereta. Je ziet zoveel van de dieren die er hier leven. Fregrat vogels, zeeleeuwen, boobies (Jan van genten), leguanen en nog veel meer. Allemaal natuurlijk op een goede afstand, zodat de beesten zich niet teveel aanpassen aan de hoeveelheid toeristen. Ook het schildpadden broedcentrum in het hoogland van San Cristobal is interessant. Van baby schildpadden tot schildpadden die honderden jaren oud zijn. Je ziet het hier allemaal.

Ben je van plan om nog wat de outdoor activiteiten te ondernemen dan is het kanoën op de stille oceaan ook een ervaring om niet snel te vergeten. De zee is onvoorspelbaar en dat maakt het een beleving.

Met een speedboot kan je doorvaren naar Isla Isabela. Voor mij was het een uitdaging. Voor de stevigere zeebenen de kans om snel over de oceaan heen te varen en van het uitzicht te genieten.

→ Lees ook: Deze dieren kun je perfect ontmoeten op de Galapagos Eilanden

Ecuador bezienswaardigheden dieren

10. Galapagos: Isla Isabela

Het hoogtepunt hier was voor mij het snorkelen. Dit ga ik nooit meer vergeten. Een zeeleeuw die even met je komt spelen. Een zeeschildpad die onder je door zweeft. En ergens in het zand gaat er nog een rog schuil. Ik vermoed dat duiken op de Galapagos ook een grote aanrader is. Ik heb het zelf niet gedaan, maar met de hoeveelheid flora en fauna moet dit geweldig zijn. Aangezien de Galapagos eilanden eigenlijk vulkaangesteente betreft geeft dat ook een extra dimensie aan de onderwater wereld.

→ Lees meer over de highlights van magnifiek Galapagos + de beste tips

Ecuador Galapagos speedboat

Welke bezienswaardigheden in Ecuador wil jij graag zien? Of zijn jouw favoriet? Laat het hieronder weten!

→ Bekijk hier al onze Ecuador artikelen