Door series als Narcos van Netflix en de verbeterde veiligheid, groeit de populariteit van Colombia als vakantie en backpackbestemming. Tijd om wat praktische informatie op een rij te zetten, die handig kan zijn als je een reis naar Colombia op de planning hebt staan:

Praktische informatie voor een vakantie naar Colombia

Veiligheid in Colombia, is het gevaarlijk om hier rond te reizen?

Natuurlijk heeft Colombia de naam onveilig te zijn, denk aan kidnapping, de Farc en Pablo Escobar. Ik moet zeggen dat ik mij op een paar kleine uitzonderingen, geen moment onveilig heb gevoeld. Wel heb ik mij afgevraagd of ik er goed aan deed toen ik in Santa Marta een taxi instapte en mij opviel dat de chauffeur geen achteruitkijkspiegel had. Bij iedere kruising stopte hij om een kruisje te slaan om alvorens weer een dot gas te geven. Maar andere keren kreeg ik een dikke knuffel van een overenthousiaste taxichauffeur en in Medellín ontpopte de rit in een waar salsa feestje.

Wees je ervan bewust dat het land nog steeds corrupt is, en dat cocaïne op iedere hoek van de straat tegen een spotprijs wordt aangeboden. En zie je een agent een wapen trekken, schrik dan niet, het is vermoedelijk gewoon automatisme! Maar wat vooral opvalt zijn alle verbeteringen die zijn getroffen in de afgelopen jaren om het toerisme te bevorderen. En wat meewerkt is dat de Colombiaan een van de meest lieve en gastvrije mensen zijn die je op reis kunt treffen. Ik vermoed dat Colombia binnen een paar jaar in de top 3 van populairste bestemming zal verschijnen.

Welke taal wordt in Colombia gesproken?

In het gehele land wordt Spaans gesproken. In het uiterste noorden, richting Punta Gallinas bevindt zich de Wayuu stam, zij spreken een eigen taal, het wayuunaiki. Als je geen Spaans kan, is het wellicht handig om een woordenboekje mee te nemen!

Vliegtijd naar Colombia vanaf Nederland

Naar de hoofdstad Bogota vlieg je met KLM in 10 uur, ook is het mogelijk om vanuit Amsterdam door te vliegen naar Cali, de stad van de salsa! Bekijk hier de actuele prijzen voor vliegtickets naar Bogota.

Via 11 plekken een gave route voor je vakantie door Colombia

Hier vind je 11 highlights die eigenlijk niet mogen ontbreken op je route door Colombia. Hieronder staan ze kort samengevat, maar lees dit artikel “Backpacken in Colombia: 11 highlights die je niet wilt missen” als je alles wilt weten:


1. Bogota
2. Villa de Leyva
3. San Gil
4. Santa Marta
5. Minca
6. Taganga

7. Tayrona Park
8. Punta Gallinas
9. Cartagena
10. Medellin
11. Guatape

Vaccinaties voor als je naar Colombia op vakantie gaat

Wanneer je naar Colombia op reis gaat is het aan te raden om een inenting te nemen tegen DTP en Hepatitis A. Ook een vaccinatie tegen Gele koorts wordt aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden in Colombia? Neem dan ook een vaccinatie tegen Hepatitis B, Rabiës en Buiktyfus. Raadpleeg voor een persoonlijk advies altijd even je huisarts.

Valuta

In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso.

Heb je een visum nodig voor Colombia?

Als je als toerist naar Colombia op vakantie gaat, dan krijg je bij aankomst op het vliegveld een tijdelijks bezoekers visum dat geldig is voor 180 dagen. Zorg wel dat je een paspoort hebt dat tenminste 6 maanden geldig is na aankomst en dat je een lege bladzijde hebt voor het visum. Verder is het belangrijk dat je een vliegticket hebt, waarmee je kunt laten zien dat je het land ook weer gaat verlaten. Ook kunnen vragen gesteld worden met betrekking tot je financiën, dus of je jouw reis wel kunt betalen, dus hou daar rekening mee en kijk niet gek op als daar vragen over worden gesteld.

Je verder voorbereiden op een vakantie naar Colombia?

Lees ook dit artikel:

Meer lezen over backpacken in Zuid-Amerika en Colombia?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen

Over de auteur

Isabelle
Travelblogger

Isabelle reist veel en droomt haar leven aan elkaar. Ze zingt vals onder de douche, drink liters Cola light in de middag, en hangt in de avond onderuit met een glas whiskey in de hand naar platen te luisteren. Netwerken kan ze heel slecht, maar champagne drinken en bitterballen eten als de beste! Check ook haar blog: Citroentaart.com

4 reacties

 1. Linda | travellersoftheworld

  Goed om te lezen dat het mee valt qua onveiligheid, dit is namelijk voor ons de reden geweest om naar een andere bestemming te zoeken. (en voor een eerste verre reis is het sowieso niet handig leek ons). Het advies is behoorlijk negatief namelijk…

  Beantwoorden
  • Isabelle Smit

   Hoi Linda, Sorry voor de heel late reactie. Voor mij was het ook een reden om Colombia niet als eerste verre grote reis alleen te doen, dus eerst ben ik naar Argentinie en Peru gegaan. Maar Colombia heb ik totaal niet als onveilig ervaren. Het is een prachtig land en de bevolking is ontzettend vriendelijk.

   Beantwoorden
 2. Dave

  Hoi Isabelle,

  Aangezien het ministerie van BZ een onveilig reisadvies geeft over de meeste gebieden in Colombia ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring met reizen binnen Colombia? Hoe heb je dat gedaan per bus of met binnenlandse vluchten? Is het reizen over land veilig en aan te raden? Ik wil zelf namelijk ook graag naar Colombia en twijfel om die reden nog.

  Gr, Dave

  Beantwoorden
  • Isabelle Smit

   Hoi Dave, sorry, lees je reactie nu pas. Klopt BZ geeft inderdaad voor plekken een negatief reisadvies. Ik heb mij echt nergens onveilig gevoeld, en ben aangenaam verrast door de lokale bevolking die ontzettend behulpzaam is.
   Ik heb bijna alles gedaan met bussen, ook ‘snachts en alleen, en heb 1 binnnenlandse vlucht genomen van Santa Marta naar Medellin. Verder lokale bussen of een taxi in de steden zelf. Geen enkele reden om te twijfelen! Colombia is fantastisch!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Verliefd op Nederland banner 2