Backpacken in Paraguay

Ga je backpacken in Zuid-Amerika? Sla Paraguay niet over!

Paraguay is wat reizen betreft een onontdekt land. Het is niet heel bekend en heeft ook geen grote trekpleisters zoals Peru, Argentinië of Brazilië. Om die reden reizen niet veel mensen naar Paraguay. Wat mij betreft heeft Paraguay wel degelijk een interessante historie, prachtige natuur en rijke cultuur en daarom is het zeker aan te raden hier te backpacken. Laura van Driel legt je alles uit over haar reis naar dit Zuid-Amerikaanse land.

Backpacken in Paraguay

→ Handig: Vind hier je vliegtickets naar Paraguay

Tips voor een backpackroute in Paraguay

Ik heb drie weken in Paraguay gebackpackt. Omdat ik op bezoek ging bij een oud-klasgenoot heb ik de eerste paar dagen op het platteland rond Asunción doorgebracht. Ik ben in de volgende steden geweest toen ik ging backpacken in Paraguay:

  • Asunción
  • Encarnación
  • Ciudad del Este
  • Concepción
  • Filadelfia

Vanuit deze plekken heb ik onder andere de Iguazu watervallen, Jezuïten ruïnes en als hoogtepunt The Chaco ervaren. De Iguazu watervallen vormen een drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië. Het is een plek met gigantisch veel en grote watervallen en alle flora en fauna die bij zo’n vruchtbare plek komen kijken. De Jezuïten ruïnes zijn een prachtige plek vol Paraguyaanse historie. ‘El Chaco’ is de meest bijzondere plek die ik in Paraguay bezocht heb. El Chaco is een groot gebied, waar het heel heet is en waar niet veel ‘te beleven’ is. Maar dat is maar schijn. Op aanraden van mijn oud-klasgenoot ben ik er gelukkig toch heen gegaan. Er is een grote ‘kolonie’ van voornamelijk Duitse Mennonieten (doopsgezinden). In de afgelopen eeuw zijn veel Mennonieten vanuit Europa naar Paraguay gevlucht om daar hun eigen bestaan op te bouwen. Het is heel bijzonder om midden in Zuid-Amerika in een Duitse kolonie te komen, waar Duits gesproken wordt en waar Duitse plaatsnamen zijn. In de afgelopen decennia hebben de Mennonieten in The Chaco een eigen bestaan opgebouwd en het is heel erg interessant hoe zij daar gekomen zijn en nu leven. Naast dat heeft de Chaco ook een geweldig aanbod aan wildlife. Zo heb ik veel vogels gezien, maar ook een Capibara en kwam er zomaar een wilde Tarantula de weg oversteken.

Als je opnieuw in Paraguay zou backpacken, zou je dan je reis anders inrichten?

Ik vloog van Amsterdam naar Asunción en ook weer terug van Asunción naar Amsterdam, zodat ik twee weekenden bij mijn oud-klasgenoot kon doorbrengen. Ik reis toch liever van één plek naar een andere plek om vanuit daar verder te reizen of terug te gaan. Daarom zou ik een volgende keer vliegen op één stad en mijn reis maken naar een andere stad om van daaruit weer terug naar Nederland te vliegen.

Backpacken in Paraguay

Welk hostel in Paraguay is een echte aanrader?

Mijn favoriete hostel was Ñande PO ‘A in Asunción. Naast dat de kamers en douches relatief luxe zijn, is het personeel heel vriendelijk en betrokken. Één avond was er een gigantische storm en het putje zat verstopt waardoor de binnenplaats overstroomde. Die avond was alleen de moeder van de eigenaar aanwezig (een oude mevrouw) en ze was helemaal in paniek want haar hostel stroomde bijna over. Een paar andere backpackers en ik hebben haar toen midden in de storm geholpen om het putje te ontstoppen en het water weg te dweilen. De passie voor het hostel en de dankbaarheid die zij toonde was heel mooi om te ervaren.

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers?

Omdat er niet veel backpackers zijn, zeker niet in het laagseizoen, is het wat lastiger om andere backpackers te ontmoeten. Maar het is niet onmogelijk. Op de meer bekende plekken zijn er zeker backpackers en ook in hostels ontmoet je andere mensen. Het leuke hieraan is, ook omdat er vrij veel homestays zijn, dat je veel mensen van de lokale bevolking ontmoet. Zo leer je juist meer over de lokale gebruiken en het leven daar dan wanneer je alleen maar andere backpackers ontmoet.

Is backpacken in Paragauy veilig?

Ik heb mij geen enkel moment onveilig gevoeld. Iedereen was heel aardig. Ik heb alle routes met de bus afgelegd en ik werd juist heel goed behandeld. De buschauffeurs waren erg oplettend dat ik op het juiste punt uitstapte en dat ik mijn backpack wel terugkreeg.

Kosten voor als je gaat backpacken in Paraguay

Hoeveel geld ik ongeveer uitgegeven heb per dag? Om heel eerlijk te zijn heb ik daar niet echt op gelet. Ik werk voltijds en wil van mijn vakantie genieten zonder constant op de kleintjes te letten. Wel weet ik dat in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, Paraguay relatief goedkoop is. Als je een maand gaat backpacken in Paraguay dan geef je al gauw, inclusief ticket en zonder echt op de kleintjes te letten, €2000 uit. Je kan wel besparen tijdens je reis door je kamer te delen met andere backpackers en de goedkope lokale bussen nemen. Dat kan zeker helpen om geld te besparen, maar ik vond het wel fijn om af en toe ook mijn eigen kamer te hebben. Je kan ook tours vermijden. Mijn duurste kostenpost was namelijk mijn wildlife trip in The Chaco. In minder toeristische gebieden staat er vaak een prijs vast voor een bepaalde tour. Deze prijs betaal je als je alleen reist helemaal zelf, maar als je met bijvoorbeeld 4 personen bent, dan kan je de prijs delen. Desalniettemin was The Chaco één van de meest bijzondere plekken waar ik ben geweest, dus het was het mij zeker waard.

The Chaco

backpacken paraguay route wildlife backpacken paraguay spin backpacken paraguay route bever

Wat moet er zeker in je backpack?

De standaard dingen zoals goede schoenen, een pet tegen de zon en een goede camera moeten zeker mee. De Engelse taal is nog niet erg geïntegreerd in het land dus als je Spaans niet zo goed is, dan is een woordenboekje handig. Veel informatie in bijvoorbeeld musea en op toeristische plekken is in het Spaans geschreven en het is dan wel interessant om die informatie in je op te kunnen nemen. Voordat ik op reis ga lees ik altijd iets over de historie, natuur en cultuur van het land waar ik naartoe ga. Zo herken je bijvoorbeeld typisch Paraguyaanse gebruiken, historische plekken en flora en fauna makkelijker en dat maakt de ervaring alleen maar leuker.

Waar keek jij naar uit & waar zag je tegenop toen je in Paraguay ging backpacken?

Ik was voornamelijk benieuwd waarom Paraguay juist door veel mensen overgeslagen wordt. Ik heb dat gelukkig niet kunnen ontdekken. Het land kent niet veel toeristische trekpleisters. Juist omdat er zo weinig toeristen zijn, ben je met een handjevol mensen op de meest geweldige plekken en dat maakt het extra uniek. Of er nog dingen waren waar ik tegenop zag? Eigenlijk niet nee. Ik heb al best veel reizen alleen gemaakt, dus ik had er vertrouwen in dat dit ook weer een unieke ervaring zou worden.

Zijn er nog tips die je andere backpackers wilt meegeven?

Mijn beste tip is om Paraguay een kans te geven. Het heeft niet de meest bekende highlights van Zuid-Amerika, maar het land ervaren – en dat juist met slechts een handjevol toeristen – maakt het zoveel meer uniek dan dat het al is.

Meer lezen over backpacken in Zuid-Amerika?

Lees ook: