Zo word je een smartphone fotografie goeroe!

Iedereen heeft wel van die Instagram accounts waarbij je elke keer blij verrast word als je naar hun feed of nieuwe posts kijkt. Perfecte foto’s, mooie composities, goed belicht en gemaakt op gave plekken. Nu we allemaal geen Nokia 3210 meer hebben (tenzij je heel old-skool bent of uber hipster, anything is possible) of zo’n flip phone waarbij je niet kunt stoppen om dat ding open en dicht te klappen, zou je denken dat we allemaal in staat zijn dat soort prachtplaatjes de schieten. Zou je denken… Want ervaring leert dat voor goede smartphone fotografie toch iets meer skills nodig zijn. Een groot gedeelte van de kwaliteit van jouw picca’s worden namelijk bepaald door jouw fotografie vaardigheden en slechts een kleiner deel door welk toestel je hebt. Met deze tips helpen we je een stukje op weg om een smartphone fotografie goeroe te worden.

Smartphone wijsheid 1: Maak je lens schoon

Je zou denken dat je lens wel schoon is, maar hoe vaak haal je je smartphone met vieze vingers uit een zak van een spijkerbroek of tas met allerlei andere prullaria erin? Waarschijnlijk vrij vaak. Met als gevolg dat je lens viezer kan zijn dan je in eerste instantie denkt. Zorg dus dat je lens schoon is voor je aan de slag gaat met je camera. Het schoonmaken kun je al doen met een puntje van je t-shirt.

Smartphone wijsheid 2: Wie heeft een selfie-stick nodig als je oortjes hebt?!

Ken je het gevoel dat je een selfie wilt maken, maar dat je vinger op de een of andere manier maar niet bij de camera knop wilt komen en dat een goede foto maken dus vrijwel onmogelijk wordt? Wij in ieder geval wel. Sadly enough. Met als gevolg dat foto’s nooit worden zoals je zelf wilt of extreem bewogen zijn. Gelukkig is er een ultieme smartphone hack en dat is dat je met je oortjes (moet je wel een versie hebben met afstandsbediening) ook foto’s kunt maken. Door op het + plus-teken te drukken, maakt de camera namelijk een afbeelding. Je kunt je camera dus ook ergens neer of tegenaan zetten en zo goede foto’s maken zonder selfie-arm.  Who needs a selfie stick now?!

Smartphone wijsheid 3: Maak optimaal gebruik van apps

Inmiddels kunnen wij niet meer zonder Afterlight, Over en Picfx. Allerlei apps waarmee je de foto’s gemaakt met je mobiel net even mooier kunt maken. Je kan optimaal gebruik maken van filters, maar je kunt er ook meer basic dingen in aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan belichting, contrast of schaduwen. Door een beetje te experimenteren met dat soort instellingen, kun je al vanalles verbeteren. Lees hier meer over onze favoriete apps tijdens het reizen.

Smartphone wijsheid 4: Stop met zoomen

Heel wat smartphone’s en hun ingebouwde camera’s komen past tot hun recht als je ze dichtbij een object brengt. Gebruik dus niet je zoom, maar zorg dat je camera lens dichtbij het object is dat jij op de foto wilt zetten. Dat kan een stuk fruit zijn, een mooi sieraad of ander detail. Je zult zien dat de details van zo’n dichtbij gemaakte foto ontzettend mooi kunnen zijn en ze komen nog eens extra goed uit als de achtergrond geblurred is.

Smartphone wijsheid 5: Pak er wat aluminium folie bij

Vraag je je af hoe fotograven toch altijd zulke mooie portret foto’s kunnen schieten? Het geheim zit hem in licht. Yes my friends, licht. Zo simpel kan het zijn. Of juist niet, want er is een verschil tussen goed en slecht licht. Natuurlijk licht van buiten zorgt voor de mooiste foto’s, maar meer dan eens heb je te maken met een zon die net verkeerd staat waardoor je last krijgt van donkere schaduwen. Op zo’n moment kun je er een stuk aluminium folie bij pakken, wanneer je een fel aluminium zo houdt dat het licht er goed op weerkaatst kun je er voor zorgen dat een gezicht van verschillende kanten goed belicht is.

Smartphone wijsheid 6: Onderwater foto’s maken met je mobiel

Nee je hebt hier geen speciaal hoesje voor nodig. Onderwater foto’s kun je namelijk ook maken door je smartphone in een glas te stoppen. Dat glas dompel je vervolgens onderwater, natuurlijk niet zover waardoor je glas vol loopt, en voila een onderwater camera is geboren. Het enige dat je nodig hebt is een glas, smartphone en cool iets om op de foto te zetten.

Smartphone wijsheid 7: Experimenteer met composities

Het kan zo’n verschil uitmaken of je een foto recht van boven neemt of juist van onder in plaats van recht er tegen aan. Probeer dus met verschillende hoeken te experimenteren en je zult zien dat een “gewoon” plaatje in een keer een stuk meer bijzonder uit de hoek kan komen, omdat je van invalshoek bent veranderd.

Wat is jouw ultieme smartphone fotografie wijsheid?

Pas jij bovenstaande tips toe, of zorg jij gewoon dat je altijd op de hoogte blijft van het laatste iPhone nieuws of doe jij gewoon maar wat en werkt dat eigenlijk ook best prima? Laat het hieronder weten in een comment!