Wat is halfpension betekenis

Wat is Halfpension, volpension en logies? Dit is de betekenis!

Als je bij een reisorganisatie als TUI een vakantie boekt, dan staat er vaak bij of je op basis van halfpension of volpension overnacht, all inclusive, op basis van logies en ontbijt of dat je alleen logies hebt geboekt. Maar wat betekenen al die horecatermen precies?

All inclusive spreekt voor zich…

All inclusive spreekt wel voor zich, dan is vaak (bijna) alles qua eten en drinken inbegrepen bij je verblijf. Wij sliepen bijvoorbeeld een keer all inclusive op de Bahamas en in dat hotel waren verschillende restaurants waar je gratis kon dineren tijdens je verblijf, op het strand kon je altijd drankjes halen (ook cocktails!) en voor ontbijt en lunch waren er gigantische buffetten.

Maar wat is de betekenis van al die andere termen zoals halfpension en logies?

Maar wat is volpension en halfpension dan? En wat wordt er bedoelt met logies en met logies en ontbijt? Tijd om dit even op te helderen en je ook te vertellen wat bijvoorbeeld de voordelen en nadelen zijn van halfpension en bij wat voor type vakanties dit van toepassing is!

All inclusive Bahamas

Wat is halfpension betekenis

Bij wat voor vakanties moet je keuzes maken tussen: (vol of) halfpension, logies (en ontbijt) en all inclusive?

Je hoeft niet altijd te kiezen tussen deze verschillende termen, maar als dit wel het geval is kan het moeilijk zijn met wat er nou allemaal bedoelt wordt. Vaak moet je tussen dit soort opties kiezen bij reisorganisaties waar je een complete reis boekt. Bij TUI, Corendon of Eliza was here kun je bijvoorbeeld complete vakanties boeken waarbij je vliegticket, hotel, vervoer ter plekke en dus soms ook eten is inbegrepen. Als je dus gewoon zelf je vliegticket boekt en daarna een hotel of hostelovernachting via Booking.com heb je hier niet echt mee te maken, op Booking.com zul je vaak zien dat je automatisch alleen logies boekt of logies en ontbijt. Met logies wordt namelijk bedoelt dat je alleen je hotelovernachting boekt en met logies en ontbijt zit ook het ontbijt bij je overnachting inbegrepen. Het kiezen tussen de verschillende opties is dus vooral van belang voor reizigers die bijvoorbeeld een complete zonvakantie boeken, wintersportreis of een complete stedentrip. Hieronder zie je bijvoorbeeld een vakantie van TUI en rechts kun je zien, naast het teken van het vorkje, dat het om een half pension gaat:

Halfpension voorbeeld

Halfpension naar griekenland

Wat is halfpension: betekenis

Als we kijken naar een website als encyclo dan staat dit er over de betekenis van halfpension: “Een overnachting in een hotel inclusief ontbijt en avondeten. Er is geen lunch inbegrepen bij je verblijf.” De dag dat je aankomt staat er dus een lekker diner voor je klaar en de volgende ochtend kun je genieten van je eerste ontbijt. Het laatste ontbijt ontvang je op de dag van vertrek.

Wat is het verschil tussen halfpension en volpension dan?

Zoals je hierboven kan lezen in de betekenis van halfpension krijg je daar geen lunch bij en als je volpension overnacht dan krijg je naast ontbijt en diner ook lunch. Drankjes zijn niet inbegrepen, dit is bij all inclusive dan weer wel het geval. De letterlijke betekenis van volpension is dus een overnachting in een hotel, waarbij ontbijt, lunch en avondeten zijn inbegrepen.

Wat kan je dan het beste boeken: halfpension of volpension?

Tja, dat is een beetje afhankelijk van je zelf wilt als je reist… Wij zelf vinden het vaak wel leuk om ook restaurantjes in een dorpje te testen, dus als je dat ook hebt kan het fijn zijn om voor halfpension te gaan zodat je tenminste kunt lunchen op een andere plek. Ook is halfpension fijn als je toch denkt dat je veel op pad zult zijn in de middag. Denk je juist dat je veel in het hotel bent, dan is volpension lekker makkelijk en relaxt. Je hoeft dan nergens over na te denken en je kan gewoon in het hotel blijven voor je ontbijtje, lunch en avondmaal. Ook is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de verschillende prijzen van een vakantie, moet je veel meer betalen als je voor volpension gaat of valt dat wel mee? Bekijk hier alle halfpension vakanties van Corendon en check hier hun volpension vakanties, vergelijk daarna de prijzen voor dezelfde bestemmingen. Kijk dus naar je eigen voorkeuren, vergelijk prijzen en kijk ook goed naar de voorwaarden van een vakantie. Wij gaan overigens het meest op basis van logies op reis of logies en ontbijt, maar dit komt omdat niet altijd complete vakanties boeken en eerder alles zelf los regelen.

Nog iets om rekening mee te houden…

Besef je wel dat als je halfpension boekt, je dan wel op bepaalde tijden in het hotel moet zijn. Zoals je weet wordt het ontbijt in hotels op bepaalde tijden geserveerd, maar hetzelfde geldt ook voor het avondeten. Als je gaat inchecken moet je dus altijd goed naar de tijden vragen. Ohja en mis je een maaltijd? Dan krijg je geen restitutie / vergoeding, dus besef je dit ook goed. Het is aan jou om op tijd te zijn. Je bent overigens niet verplicht om naar het ontbijt en diner te gaan, je krijgt niet een boete oid van het hotel, dus als je toch een keer ergens wilt eten kan dat prima maar dan moet je het dus zelf betalen. Hieronder kun je bijvoorbeeld zien wat voor tijden gehanteerd worden bij een all inclusive reis van TUI naar Kreta:

All inclusive voorbeeld

Allinclusive voorbeeld in plaats van halfpension

Dus, welke maaltijden zijn bij welke term inbegrepen?

Eigenlijk zeggen de termen Logies, All inclusive en Half Pension iets over welke maaltijden zijn inbegrepen en welke niet. Hieronder vind je nog eens kort de samenvatting en een overzicht van elke term:

De betekenis van de verschillende termen:

  • Logies (LG): Bij je vakantie of overnachting zijn geen maaltijden of drankjes inbegrepen
  • Logies en ontbijt (LO): Hierbij is ontbijt inbegrepen en het eerst ontbijt krijg je op de dag na aankomst en het laatste op je vertrekdag
  • HalfPension (HP): Bij half pension zijn je ontbijt én diner inbegrepen, wanneer je aankomt krijg je al het eerste diner en het eerste ontbijt is de dag nadat je aankomt. Bekijk alle halfpension vakanties van Corendon
  • VolPension (VP): Dan krijg je: ontbijt, lunch én diner. Je begint je vakantie dan met lunch of diner op je aankomstdag. Let wel hier op: Drankjes zijn niet inbegrepen! Bekijk alle volpension vakanties van Corendon
  • All inclusive (AI): ontbijt, lunch, diner en lokale drankjes zijn inbegrepen. Het verschilt een beetje qua hotel & reisorganisatie of alcohol wel/niet is inbegrepen, check dit dus altijd even.

Worden in het buitenland nog andere namen gehanteerd voor halfpension enzo?

Als je in het buitenland bent dan zul je zien dan soms andere namen worden gehanteerd voor bovengenoemde termen. In het Engels is halfpension bijvoorbeeld half board of partial board en volpension is daar full board. In het Spaans spreken ze over media pension en in het Frans is het demi-pension.

Ook interessant om te lezen: