Hoe werkt overstappen op het vliegveld eigenlijk: Hoeveel tijd heb je er voor nodig? En wat als je jouw overstap mist?

Als je een reis gaat maken waarbij je moet vliegen, dan komt het wel eens voor dat je moet overstappen op een ander vliegtuig tijdens je reis. Maar hoe werkt overstappen op het vliegveld eigenlijk? Hoeveel tijd heb je nodig als je van vliegtuig moet overstappen? En verschilt dat nog per vliegveld of is dat overal hetzelfde? Dit zijn vragen die hoogstwaarschijnlijk door je hoofd spoken als je nog nooit bent overgestapt. Tijd om hier wat meer informatie over op een rij te zetten én we delen wat tips met je voor als je jouw aansluitende vlucht mist. Soms heb je namelijk recht op een vergoeding als het overstappen fout gaat.

Hoe werkt overstappen tijdens het vliegen?

Over het algemeen is overstappen niet lastig. Wanneer je je vliegtickets boekt, zie je veelal meteen of je direct vliegt, 1 tussenstop of meerdere tussenstops hebt. Als je vervolgens op het vliegveld aankomt op de dag van vertrek, krijg je vaak meerdere vliegtickets als je moet overstappen. Daarop is soms ook al de gate te zien waar je naartoe moet, andere keren moet je dat even opzoeken op een van de borden op de luchthaven. Tijdens het inchecken van jezelf en je bagage wordt veelal ook verteld of je in één keer door kunt naar je volgende vlucht of dat je jouw bagage eerst moet ophalen en opnieuw moet inchecken. Op het vliegveld zijn ook altijd mensen waarbij je terecht kunt met je vragen en over het algemeen staat met borden ook heel goed aangegeven waar je naartoe moet als je een connecting flight hebt of waar de bagage band is als je eerst moet uitchecken. In principe wijst het zich dus vanzelf.

Overstappen van vliegtuig, hoeveel tijd heb je daarvoor minimaal nodig?

De hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor het overstappen is niet voor elke luchthaven hetzelfde. Het verschilt per airline, luchthaven, maar hangt ook af van de verbinding die je hebt. Voor elke luchthaven is zelfs een zogenoemde Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld en die laat zien hoeveel tijd je minimaal nodig hebt als je moet overstappen. Wanneer je een ticket boekt, wordt automatisch rekening gehouden met de MCT, de tijd die je dus nodig hebt voor het overstappen. Je zal op websites als WTC dan ook geen vliegtickets vinden waarbij je maar 10 of 15 minuten overstaptijd hebt.  Zij weten ook dat dit onrealistisch is en niet te halen.

Toch bang om je vlucht te missen tijdens het overstappen, omdat je te weinig tijd denkt te hebben?

Merk je tijdens het overstappen dat je echt weinig tijd hebt, spreek dan iemand aan die werkt op de luchthaven. Als de rijen bij de douane bijvoorbeeld mega lang zijn, dan kunnen zij er soms voor zorgen dat jij eerst mag of dat je na de douane snel naar de juiste gate wordt gebracht. Dit is echter alleen in geval van nood, dus vraag hier alleen naar als je in tijdsnood zit.

Let op, soms moet je jouw bagage opnieuw inchecken als je moet overstappen

In sommige gevallen moet je opnieuw door de douane en je bagage voor een tweede keer inchecken. Vaak wordt dit wel aangegeven door stewardessen tijdens de eerste keer dat je incheckt op Schiphol of omgeroepen in het vliegtuig. Dit komt vaak voor als je via Amerika vliegt of als je na een lange vlucht verder vliegt met een kleinere airline of kleiner vliegtuig. Weet je niet zeker wat op jou van toepassing is, vraag het dan even na. Hoef je jouw bagage en jezelf niet opnieuw in te checken, dan kun je op het vliegveld gewoon de bordjes “transit” of “connection flights” volgen. Dit is in de meeste gevallen zo, dan word je bagage gewoon automatisch naar je eindbestemming doorgestuurd. Op je bagagelabel dat zowel aan je koffer hangt als aan jou wordt gegeven bij het inchecken, kun je ook zien tot welke bestemming je bagage wordt doorgevlogen.

Overstappen vliegtuig, hoeveel tijd heb je nodig op deze 30 grote vliegvelden

De makers van de app AirHelp hielpen ons aan de officiële overstaptijden bij transfers voor 30 grote internationale luchthavens. Je vindt hieronder hoeveel overstaptijd je in minuten officieel nodig hebt:

NummerStadIATA codeOverstaptijd (in minuten)
1BeijingBJS / PEK180
2ShanghaiPVG150 (bij een andere terminal)

120 (bij dezelfde terminal)

3Rio de JaneiroGIG120 (internationale vluchten)
4MiamiMIA90
5SydneySYD90
6Los AngelesLAX90
7MadridMAD90

65 (alleen bij Iberia-vluchten)

8Hong KongHKG80
9DubaiDXB75
10ChicagoORD75-90 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)
11New York CityJFK60
12BerlinTXL60
13FrankfurtFRA60
14IstanbulIST60
15LondonLHR60
16SingaporeSIN60
17ViennaVIE60

25 (alleen bij Star Alliance-vluchten)

18BrusselsBRU60 (voor Schengen-landen)

90 (buiten Schengen-landen)

19ParisCDG60 (bij dezelfde terminal)

75 (bij overstaps tussen terminal 1 en 2)

90 (bij overstaps tussen terminal 1/2 en 3)

20TokioHND45

90

21JohannesburgJNB45-75 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)
22StuttgartSTR45
23Köln/BonnCGN45
24DüsseldorfDUS45
25HamburgHAM45
26RomeFCO45
27AmsterdamAMS40
28MünchenMUC40
29ZürichZRH40
30AtlantaATL35-85 (afhankelijk van plaats van vertrek/bestemming)

Je vlucht gemist tijdens het overstappen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding!

Reizigers die hun vlucht missen tijdens het overstappen, hebben soms recht op een compensatie van bijna 600 euro en alternatief vervoer naar de eindbestemming. Hier kun je bijvoorbeeld recht op hebben als je jouw aansluitende vlucht mist door een eerdere vlucht die vertraging heeft opgelopen. Via de gratis app AirHelp kun je checken of jij recht hebt op zo’n vergoeding of alternatief vervoer als je jouw vlucht mist tijdens het overstappen. Mocht je AirHelp nog niet kennen, AirHelp is een wereldwijd bekend claimbureau voor vliegtuigpassagiers. In hun app kun je jouw boardingpass inscannen en binnen een paar minuten een claim indienen. Je kan zo direct op het vliegveld checken of jouw vlucht voor vergoeding in aanmerking komt.

Heb je zelf losse vluchten geboekt? Dan is de kans groot dat je geen compensatie krijgt

Let wel even op als je vluchten boekt, want reizigers die een vlucht missen tijdens het overstappen omdat ze zelf losse vluchten hebben geboekt, maken vaak geen aanspraak op vergoeding of een alternatieve vlucht.

Duurt je overstap heel lang? Dan kun je er ook voor kiezen om het vliegveld even te verlaten

In Dubai hebben wij wel eens een lange overstap gehad van een aantal uur, toen hebben we besloten om het vliegveld even te verlaten. Onze bagage bleef wel gewoon ingecheckt en werd automatisch doorgevlogen naar onze bestemming. Wij zelf zijn toen in die paar uur naar de Burj Khalifa gegaan en de bijbehorend mall. Als je het vliegveld verlaat, zorg dan altijd dat je weer op tijd terug bent voor je volgende vlucht en dat je weer op tijd ingecheckt bent. Een ander voorbeeld: Bij Icelandair worden extra lange overstaps in IJsland juist gepromoot als je onderweg bent naar New York. Zo kun je zowel IJsland als New York zien tijdens één reis.

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

18 reacties

 1. san

  hi ik kom om 01.00 am aan in Athene en mijn volgende vlucht is om 06.25 am
  ik moet zelf mijn bagage ophalen en terug inchecken.
  ‘s nachts is de bagage drop off gesloten (hoewel ik van die automatische machines tegenwoordig dat niet zeker weet) normaal gezien kan je 2 uur op voorhand je bagage afgeven. maar dan moet ik ( 5 uur snachts in de grote hal wachten en dat zie ik niet zitten, ik zou veel liever gewoon in de vertrekhal (transit) blijven wachten lijkt mij ook veiligers nachts. graag advies aub

  Beantwoorden
 2. Anouk

  Mijn kinderen (tieners) en ik vliegen van AMS naar SIN in april. Ik twijfel over rechtstreeks vliegen met KLM (duur maar efficiënt!) of toch met korte overstap (1u10 min) op Frankfurt of Zürich door te vliegen met bijv Lufthansa of Swiss / Edelweiss. Het scheelt bijna 500 euro per ticket! Iemand ervaring met de haalbaarheid van deze korte overstap en het wel of niet doorlabelen van koffers? We reizen met koffers en handbagage.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Anouk,
   Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar vraag het anders even in onze Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/WeAreTravellers.Backpackers.Groep/ wie weet zit daar iemand in die dit al heeft gedaan! Vaak is het wel goed om even dubbel te checken of het niet te kort is, helemaal als je met 2 verschillende airlines vliegt en/of als die niet samen in dezelfde alliance zitten. Check het anders ook nog even via de socials van KLM of Lufthansa. Succes!

   Beantwoorden
  • mistertravel

   Hi. ik heb 2 jaar geleden in oktober 2017 een vlucht gehad van amsterdam naar los angeles via frankfurt. in frankfurt had ik 1 uur overstap en ik moest nog door een extra controle!!! mijn vlucht vertrok 1 uur later!!!!) gelukkig viel het heel erg mee ne was ik gewoon op tijd ingestapt. moet wel erbij vermelden dat mijn gate voor de vlucht naar los angeles een beetje ver was dus ik moest wel even snel lopen maar dat geeft niet. zorg er gewoon voor dat je meteen naar je gate gaat en dan zou het geen probleem moeten zijn. en anders kan je mocht je je vlucht missen een vergoeding krijgen. heb ik ook gehad via airhelp.

   Beantwoorden
  • Ann

   Ik heb hier al ervaring mee in Frankfurt en is geen probleem! Ben al meerdere keren langs Frankfurt gevlogen en bagage werd steeds doorgelabeled.

   Beantwoorden
  • Reinhard

   Het verschil in prijs tussen wel of niet overstappen is inderdaad groot. Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken maar ik word doodnerveus van luchthavens. Als ik niet twee uur op voorhand bij de gate zit, dan houd ik het niet meer. Laatst zat ik in de taxi in de file en vrat mijzelf op van de zenuwen terwijl ik uiteindelijk toch op tijd was. Als het even kan, vermijd ik overstappen. Dan betaal ik liever wat meer voor mijn ticket.

   Beantwoorden
 3. Anna

  Hii,

  Ik heb moet een overstap maken in Xiamen. Ik heb 8 uur tot mijn volgende vlucht. En ik zou het dan tof vinden als ik dan in China nog uit eten kan voor late lunch/avond. Ik reis voor het eerst alleen en ook alleen mer vliegtuig. Verste restaurant die me wat lijkt is 20 minuten met de taxi. Is dit aan te raden of moet ik toch maar 8 uur op het vliegveld blijven? Mischien nog andere tips die handig zijn? :)

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Anna,
   Bedankt voor je vraag over het overstappen in China. Waar je sowieso ook rekening moet houden als je overstapt in China is het visum dat je dan nodig hebt, check die regels even goed. Als ik het zo hoor denk ik dat als je 8 uur overstap hebt, je wel van het vliegveld af kan, maar check het anders voor de zekerheid ook nog even bij de airline (bijv. op social media) waarmee je vliegt. Succes!
   Groeten Roëll

   Beantwoorden
 4. Sigrid

  Ik ga samen met mijn broer en zus naar Thailand (Bangkok) in februari. Wij hebben een overstap van 1 uur op het vliegveld (Sheremetyevo-SVO) van Moskou. Ik vind dit erg kort en ook lees ik allerlei horrorverhalen over dit vliegveld qua overstappen. Er schijnen veel vliegtuigen te worden worden gemist door het overstappen. Heeft iemand tips? Waar moeten we op letten? Moeten we de bagage wel of niet opnieuw inchecken? Ik hoor het graag

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Sigrid,
   Tof dat je samen met je broer & zus naar Thailand gaat! Als je met dezelfde airline naar Moskou vliegt en daarna naar Thailand, dan worden je koffers vaak wel meteen automatisch doorgezet. Maar check dit voor de zekerheid even bij de airline waarmee je vliegt, dit kan vaak gewoon via socials. Helaas heb ik zelf geen ervaring met vliegen op Moskou en daar overstappen, maar vraag het anders ook even in onze FB groep daarin zitten vast reizigers die dit wel hebben gedaan, die groep heet: WeAreTravellers.Backpackers.Groep!

   Beantwoorden
 5. Rana

  Ik moet naar Irak . Mijn vlucht van Amsterdam naar istanbul in istanbul moet ik overstappen net tijd van 1 uur en 5 . Is dat genoeg om volgende vliegtuig te halen?

  Beantwoorden
 6. Arlette

  Ik doe voor de eerste keer een overstap eerst Antalya Swa en dan overstappen voor Brussel maak me wat zorgen ken de taal niet weet niet hoe het zit met de bagage ect

  Beantwoorden
 7. Monique

  Wij vliegen binnenkort via Taipei. We hebben meer dan genoeg tijd maar en willen Taipei in. Mijn handbagage heb ik niet nodig als we Taipei ingaan.
  Mijn vraag is, kan ik Taipei mijn handbagage achterlaten zodat het niet opnieuw hoeft te worden ingecheckt? Maw, zijn er lockers VÓÓR ik de douane uitga/doorga? (Ik weet dat er lockers zijn in de terminal zelf, maar dat moet dan weet worden ingecheckt, en dat probeer ik te ontwijken-kost weer meer tijd).

  Beantwoorden
 8. Aradhana

  Domestic vlucht 00.20 aankomst in delhi en vertrek internationale vlucht 03:20.
  Heb ik dan genoeg tijd voor de overstap van 03:20
  Moet zelf mijn koffer ophalen.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Aradhana,
   Het klinkt op zich wel als genoeg overstap tijd. Als je je vluchten in één keer hebt geboekt en bij dezelfde airline / partner, dan houden ze er meestal ook al rekening mee dat je genoeg tijd hebt. Als je 2 losse vluchten hebt geboekt, is dat niet altijd zo. Mocht je nou toch lange rijen tegen komen, dan zou ik medewerkers op het vliegveld aansprekeen en zeggen dat je vlucht bijna vertrekt en vragen of je voor mag. Vaak helpen mensen je dan wel. Succes!

   Beantwoorden
 9. henny

  hallo,,wij mijn vrouw en ik vliegen 11-1 2019 naar pukhet
  en in singapur en hebben maar 1 uur de tijd voor de
  overstap is dit raelistische????

  Beantwoorden
 10. Nick

  wij willen binnenkort van uyuni (Bolivia) naar cusco (peru) en dan hebben we een overstap op la paz. 2 losse tickets zijn dan voordeliger zijn dan 1 met een overstap . maar moet je dan eerst uitchecken en weer opnieuw inchecken, of kan je gelijk naar de andere gate? we hebben alleen handbagage.
  groeten nick

  Beantwoorden
 11. Reisfan

  Goed artikel! Mijn ervaring leert dat het heel erg verschilt per vliegveld maar ook de periode en tijdstip wanneer je vliegt. Gewoon 2 uur van tevoren naar de luchthaven, dan kan je ook rustig beginnen met je avontuur.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.