Koffer backpack inpakken

Je backpack of koffer inpakken? 15 tips om dat efficient en slim te doen!

Een backpack of koffer inpakken is voor heel wat reizigers een stressvol gebeuren. Moet je nou alles oprollen om de minste ruimte in te nemen? Of juist alles in plastic tassen doen om je tas op orde te houden? Of is effectief inpakken tegenwoordig alleen maar mogelijk als je gebruik maakt van vacuümzakken? Geen paniek, deze en meer inpak tips vind je hieronder uitgebreid benoemd en besproken.

Keep calm and get packed

koffer inpakken

Tip 1: Check voor het inpakken een vakantielijstje

Een koffer inpakken of een backpack vullen gaat al stukken makkelijker als je eerst hebt gecheckt. Leg bijvoorbeeld je bed, tafel of bank vol met alle spullen die je waarschijnlijk mee wilt nemen op reis en pak vervolgens dit vakantielijstje erbij. Daarmee kun je controleren of je alles wel hebt klaar liggen of dat je juist te veel of te weinig wilt inpakken.

2: Probeer de inhoud van je koffer te beperken

De reizigers die stress hebben bij het inpakken, zijn vaak ook de reizigers die al snel te veel inpakken. Aan hen dan ook de tip om eerst goed kleding te combineren voordat je alles in je backpack of koffer propt. Waarschijnlijk zitten er genoeg kleren bij die je niet nodig hebt of zeker niet aan gaat doen. Door die weg te leggen, bespaar je heel wat ruimte in je koffer en voorkom je inpak stress.

Inpak tip 3: Kies voor accessoires in plaats van kleding

De inhoud van je koffer of backpack kun je ook nog eens terug dringen door sommige shirts weg te leggen omdat je andere weer opleukt met accessoires. Door accessoires te dragen kun je een outfit die je al meerdere dagen hebt gedragen, toch weer als nieuw laten voelen. Neem dus kleine accessoires mee in plaats van talloze basics.

Koffer inpakken kleding

4: Pak kleding in die past bij je reisbestemming

Te warme kleding inpakken als je naar een tropisch oord gaat, heeft weinig zin en hetzelfde geldt voor te koude kleding als je gaat wintersporten. Pak daarom kleding in die past bij de reisbestemming waar je naartoe gaat.

Voor je begint met inpakken, doe je je sokken in je schoenen #5

Het is niet alleen handig, want sokken heb je sowieso nodig als je jouw schoenen aan doet, maar het bespaart ook nog eens ruimte als je jouw sokken in je schoenen propt.

Inpak tip 6: Kies tassen of vacuüm zakken uit voor het inpakken

Vooral backpacks zijn meer georganiseerd als je ze inpakt door gebruik te maken van zakken of tassen. Dit kunnen plastic of stoffen tassen zijn, maar ook vacuüm zakken. Sommige reizigers geven de voorkeur aan stoffen tassen omdat deze minder lawaai maken (dat is prettig als je veel in slaapzalen in hostels slaapt) en ze minder geur afgeven dan plastic zakken. Andere backpackers kiezen juist een plastic tas, omdat je dan gemakkelijker ook een nieuwe kunt nemen. Echte flashpackers gaan voor de vacuüm versie.

Tip 7: Verdeel je verschillende kleding over tassen of zakken

Stop je shirtjes in de ene tas, je broeken in een andere en ondergoed in een volgende zak. Zo krijg je voor elk type kledingstuk een bepaalde tas en dit is vooral handig als je een backpack hebt. Vaak slaap je tijdens een backpackavontuur in hostels en in een slaapzaal of budget kamer is het niet altijd fijn om al je kleren te hebben rondslingeren. Door ze over tassen te verdelen houd je het schoner en beter georganiseerd.

backpack inpakken koffer hike kleding

Tip 8 voor bij het inpakken: Rol je kleding op voor je het inpakt

Deze inpak tip bestaat al jaren. Bespaar ruimte tijdens het inpakken door je kleding op te rollen. Je kleding is dan kleiner omdat er minder lucht tussen zit. Bereid je alleen wel voor op wat mogelijke kreukels als je alles uitpakt…

Beperk de inhoud van je toilettas met reisflesjes #9

Een toilettas kan heel wat ruimte innemen in je koffer of backpack. Het is daarom aan te raden om niet grote flessen shampoo of creme mee te nemen maar gebruik te maken van reisflesjes. Deze kun je gemakkelijk bijvullen en ze zijn stukken kleiner waardoor het inpakken ook weer gemakkelijk gaat.

Inpak tip 10: Geen boeken mee maar een eReader of doe aan boekenruil

Niets is fijner dan op het strand liggen met een goed boek. Jammer genoeg nemen boeken heel wat ruimte in beslag in je koffer of tas. Wat betreft inpakken is het dus meer aan te raden om een eReader mee te nemen. Je hoeft dan maar één object mee in plaats van tientallen boeken. Een andere optie is meedoen aan boekenruil. Soms kom je op het strand of in een hostel iemand tegen die net klaar is met zijn boeken terwijl jij dat ook bent, op zo’n moment kun je een boekruil voorstellen. Ook vind je in veel hostels en hotels vaak een boekenkast waar je gratis boeken mag omruilen.

Rimowa koffer inpakken inpak tips

11: Pak wasmiddel in, zodat je niet voor elke dag nieuwe kleding nodig hebt

Ga je wat langer op vakantie? Dan kan het handig zijn om wasmiddel in te pakken. Als je langer weg gaat is het namelijk onmogelijk om voor elke dag schone kleding in te pakken. Halverwege de vakantie kan wasmiddel dan erg van pas komen. Was je kleding in je hotel of laat dit doen in een wasserette.

Houd rekening met souvenirs tijdens het inpakken #12

Eigenlijk heb je geen echte vakantie gehad zonder souvenirs mee te nemen, dus houd tijdens het inpakken er rekening mee dat er misschien nog wat leuke hebbedingetjes mee terug moeten.

Inpak tip 13: Maak optimaal gebruik van handbagage

Als je een lange vlucht gaat maken mag je vaak een beperkt gewicht mee nemen in je koffer of backpack. Als je daar overheen dreigt te gaan, moet je optimaal gebruik maken van je handbagage. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je namelijk heel wat kilo’s aan handbagage mee nemen.

inpakken koffer of backpack toiletspullen

Een laatste tip #14 voor het inpakken van een backpack

Je zou het misschien niet zeggen, maar als je een backpack inpakt is het verstandig om zware dingen (zoals een zaklamp, tentstokken, water of je toilettas) bovenin te stoppen en lichtere dingen (zoals een slaapzak, groot vest of een jas) onderin. Je kleding kun je dan het best in het middenvak stoppen. Deze indeling schijnt voor het fijnste draaggemak te zorgen.

15: Last but not least, inpak inspiratie van inpak goeroe’s

Ben jij een echte inpakkluns? Kijk dan eens naar dit filmpje, want dit laat precies zien how inpak-pro’s do it.

Heb we tips voor het inpakken van een koffer vergeten? Laat hieronder jouw tip weten!

En check ook ons complete vakantielijstje of paklijst voor als je gaat backpacken