Solo reizen, alles dat je moet weten

Solo reizen: Antwoorden op 6 veelgestelde vragen!

Onlangs riepen wij jullie op om vragen in te zenden voor een Q&A over solo reizen en onze blogger Lyanne (ook te volgen via Insta op @backpackfullstories), fervent solo reizigster, heeft jullie vragen hieronder zo goed mogelijk beantwoord! Niet overal heeft ze zelf ervaring mee, maar ze gaat het vanuit haar optiek vertellen of ervaringen van anderen delen. Scroll dus gauw verder en ontdek alles wat je wilt weten over Solo Reizen!

Alles dat je wilt weten over solo reizen

→ Tip: Bestel het boek Solo Reizen

Vraag 1. Hoe is het om als vrouw alleen te reizen? Is het gevaarlijk?

Ik heb mij, gelukkig, tot nu toe nog geen enkel moment onveilig gevoeld. Dit komt misschien ook omdat ik een lange (1,77m) en volle bouw heb. Daarnaast heb ik ook vaak wel mijn research gedaan voor ik vertrok, naast dat ik die research super leuk vind om te doen is het ook praktisch.

Grootste Solo Reizen TIP: gebruik je gezonde verstand. Als iets niet goed aanvoelt is dat vaak ook zo. Ga niet onnodig gevaar opzoeken. Als je twijfelt over een bestemming of plaats vraag het ook in de tig reis facebookgroepen. Er zal in elke groep minimaal wel één persoon zitten die je vraag kan beantwoorden.

Zonsondergang tijdens het solo reizen

Vraag 2. Wat zijn leuke bestemmingen voor een solo reis?

Voor mij is een leuke bestemming als het van alles iets bevat. Dus zon-zee-strand, maar ook cultuur en groene gebieden. Daarnaast hou ik van mensen ontmoeten, maar vind ik het ook heerlijk om af en toe alleen te zijn.Uiteraard is dit voor iedereen verschillend. Ga na wat jouw randvoorwaarden en ideeën zijn bij een leuke bestemming. Wil je ook een mix? Of ben je juist toe aan een strandvakantie? Of wil je door de ongerepte natuur hiken? Niks is hier in fout. Tegenwoordig gaat het ontmoeten van mensen telkens makkelijker, zowel door de tig facebookgroepen als door de vele hostels. Mijn eerste solo reis heb ik voor Maleisië, Bali, Singapore en Thailand gekozen. Vier landen met een perfecte mix van mijn randvoorwaarden. Ik heb de leukste mensen ontmoet.

Extra Solo Reizen TIP: Met een pak kaarten en een drankje maak je op reis vrienden voor het leven, altijd een spelletje in je backpack gooien dus!

Solo reizen, mooi strand

Vraag 3. Hoe ontmoet je andere reizigers tijdens het solo reizen?

Eigenlijk komen deze vragen allemaal een beetje op hetzelfde neer: Kom je makkelijk in gesprek met andere reizigers? Wat als je een introvert bent? Ben je uiteindelijk altijd met anderen of kan je je ook wel eens terugtrekken? En in de vorige vragen heb ik hier al een klein beetje antwoord opgegeven. Vanaf dag 1 heb ik met mijn soloreizen contact gehad met mensen. Mijn grote voordeel hierin is, ik werk in de horeca. Voor mijn werk moet ik op vreemden afstappen. Hierdoor is die drempel voor mij vrij laag. Houdt overigens niet in dat ik het spannend vond. Als je andere reizigers wilt ontmoeten en met hun in gesprek wilt komen ga naar gezamenlijke hostel activiteiten. Een pub-crawl, house dinner, movie night, hikes en/of overige tours. Daarnaast ben ik van meningen dat 95% van de reizigers open staat voor nieuwe mensen. Het altijd met mensen zijn of juist alleen zijn heb je voor 90% zelf in de hand. Stel jij je open stellen zij zich open. Daarnaast heeft iedereen momenten voor zichzelf nodig. Sta een keer vroeg op om lekker te gaan wandelen of ga een keer alleen naar het strand met een goed boek.

Boeken tip: Solo Reizen

Wil je meer lezen over Solo Reizen en zoek je nog een tof boek hierover? Voor wie in z’n uppie de wereld over wil, is het boek Solo Reizen van Liesbeth Rasker hét reisboek om te hebben. Hierin lees je namelijk alles dat je moet weten als je alleen op reis gaat. Bestel het boek Soloreizen op Bol.com voor 27,50.

→ Bestel het boek Soloreizen

tips reisboeken top 10


Vrienden maken tijden Solo Reizen

Vraag 4. Is solo reizen ook leuk als 28+ of is het alleen leuk als je rond de 18 bent?

Het is wat je er zelf van maakt. Ik ben alle leeftijden tegengekomen. Ik ben veruit de jongste van een groep geweest, maar ook een paar keer de oudste of bij de middenmoot. Je bent nooit te oud om een solo reis te maken. Alleen als je “ouder” bent is de hostel keuze wat meer van belang. Ga je in Koh Phi Phi (Thailand) in een party hostel zitten dan zal de meerderheid 18-23 zijn. Kies je voor een sociaal hostel (houdt niet in dat je niet kan feesten als je dat wilt) heb je meer kans dat je reizigers van 25+ tegenkomt. Ik vond het juist leuk de afwisseling van leeftijd, soms lekker onbezonnen gek doen en de volgende dag diepgaande gesprekken. Zelf word ik dit jaar 28, maar dat houdt mij niet tegen om weer te gaan reizen.

Solo Reizen TIP: Gaan, boek die reis! Hou er alleen rekening mee dat deze manier van reizen wel eens heel erg goed kan gaan bevallen (totaal niet erg in mijn optiek).

Solo reizen, toffe activiteiten

Vraag 5. Heb je tips voor het huren van auto’s? Wat als je autorijden alleen eng vindt maar wel dit moet/wilt om op een bepaalde bestemming te komen?

Zelf heb ik nog nooit een auto gehuurd op een bestemming. Wel heb ik hier al verschillende blogs over gelezen, dus dat kan ik je aanraden om dat ook te gaan doen. Ga bij jezelf na of je autorijden of het alleen in een vreemde omgeving eng vindt. Als je autorijden eng vindt, ga kleine stukjes proefrijden. Verken de omgeving. Je moet denk ik dan echt die drempel over en het gaan doen. De beloning zal dan alleen maar groter zijn. En moet of wil je alleen naar een bepaalde bestemming? Als je meer vrijheid daarin hebt, vraag rond in hostels of in de facebookgroepen of iemand mee wil.

Extra Solo Reizen TIP: Probeer die angst om te zetten in een uitdaging. Alles wat je voor het eerst doet is vaak eng, maar uiteindelijk als je echt wil, moet je het gewoon doen!

Solo reizen, alles dat je moet weten

Vraag 6: Stel je gaat lang solo reizen en je wil maanden wegblijven, hoe doe je dat dan met geld?

Nog een paar leuke vragen die een beetje op hetzelfde neerkomen: Stel je gaat lang solo reizen en je wil maanden wegblijven, hoe blijf je dan toch geld verdienen? Hoe doe je het met kosten als je lang gaat solo reizen? Moet je dan werken onderweg? En hoe kom je dan aan een baan/inkomsten? Ik ben hier namelijk zelf net mee begonnen: locatie onafhankelijk werken. Ik vond het riedeltje “werken, sparen, alles opzeggen, reizen” zo irritant worden. Dit moet anders kunnen. Inmiddels zit ik bij een ontzettend leuke online mastermind/community met mensen die dit ook willen. Dus zoek mensen met dezelfde mindset, hier ga jij je kracht en informatie halen. Al heeft dit wel haken en ogen, KVK inschrijving, uitschrijven NL etc. Dit heb ik allemaal globaal onderzocht, dus concrete antwoorden kan ik nog niet geven. Volg vooral mijn instagram als je benieuwd bent naar mijn ontwikkelingen in locatie onafhankelijk werken. Qua kosten kun je uit verschillende blogs en facebookgroepen informatie halen hoe duur/goedkoop een land is. Vaak staat er wel een globaal maandbudget in. Hierdoor weet je wat jouw kosten zijn voor een reis. Je kunt ook een baan nemen, zorg alleen wel voor het juiste visum. Een visum waarmee je mag werken. Australië en Nieuw Zeeland zijn voor langere reizen icm werken heel geschikt. Daarnaast kun je natuurlijk ook werken in Europa en zijn er verschillende bemiddelingssites waar ze banen in het buitenland aanbieden. Lees hier meer over werken reis

Heb je meer vragen over solo reizen? Stel ze hieronder!

Mocht je nog vragen hebben over solo reizen, stel ze dan gerust. Ik help je graag en laat je graag zien dat reizen in je eentje een onwijs gave ervaring is!


→ Bekijk hier al onze tips over soloreizen