Simon op reis wereldreis

Door de foto’s en het verhaal van Simon wil jij ook op wereldreis!

Soms ontmoeten wij reizigers met zo’n bijzonder verhaal, dat we het met jullie moeten delen. Zo ook het verhaal van Simon, hij was van plan om definitief te emigreren naar New York maar ging uiteindelijk op wereldreis. Met zijn camera legt hij zijn reis op een hele vette manier vast en vertelt hij de mooiste verhalen. Benieuwd geworden? Lees hieronder het interview met Simon van Acht!

Simon

simon op wereldreis rijstvelden simon cambodja simon australie whitsundays

Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Hi! Mijn naam is Simon en ik ben een freelance designer en (reis)fotograaf die momenteel de wereld rondreist. Ik kom uit een klein dorpje in Noord-Brabant, maar heb het grootste deel van mijn leven in steden gewoond zoals Breda, Stockholm en New York.

Waarom ben je op wereldreis gegaan?

Eigenlijk is het een samenloop van omstandigheden geweest. Ik wilde definitief emigreren naar New York maar omdat ik op dat moment lastig aan een visum kon komen is dat niet helaas doorgegaan. Toen kwam de realisatie dat de wereld letterlijk aan mijn voeten lag. In Nederland voelde ik me niet helemaal meer op mijn plek en enigszins beperkt. Ik ben toen het idee gaan onderzoeken om voor langere tijd te gaan reizen. Het gevoel van complete vrijheid groeide en dat ben ik toen achterna gegaan. Bovendien vind ik het geweldig om met mijn fotografie verhalen te vertellen van over de hele wereld!

Waar ben je tot nu toe op reis geweest en welk land heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Voordat ik op wereldreis ging heb ik af en toe wel reisjes gemaakt, maar niet voor een lange tijd backpacken. Twee jaar geleden ben ik naar de westkust van Amerika geweest met als eindstop Vancouver (Canada). Dat was een geweldige manier om een andere kant van Amerika te ontdekken omdat ik alleen nog maar New York en Miami had gezien. Ook ben ik een weekend alleen naar Reykjavík in IJsland geweest. Ondanks dat ik in December ging en het heel koud was, was het een geweldige ervaring. De afgelopen maanden heb ik door Azië gereisd (Indonesië, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja). Momenteel ben ik in Australië.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik al zoveel van de wereld heb mogen zien en het is eigenlijk onmogelijk om een land te kiezen welke het meeste indruk heeft gemaakt. Elk land is met zijn cultuur, architectuur en tradities mooi op zijn eigen manier. Om de vraag toch te beantwoorden heeft Java denk ik het meeste indruk op me gemaakt vanwege de natuur, de vriendelijke mensen en bezienswaardigheden. Hoogtepunten daar waren vooral de Borobudur tempel en Mount Bromo met zonsopgang.

Borobudur simon van acht

Je camera is je travelbuddy op reis, hoe ben je eigenlijk begonnen met fotografie en video?

Mijn passie voor foto en video is met de jaren gegroeid. Vroeger ging ik altijd met een digitale camera van mijn ouders op pad om buiten foto’s te maken en ik probeerde dan alle instellingen uit om te kijken wat voor effect dat gaf. Toen ik eenmaal een smartphone met camera had probeerde ik daarmee te experimenteren. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor het vastleggen van momenten. Op reis met vrienden ben ik altijd degene die de foto’s maakt om zo een herinnering te hebben voor later. Toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht is het snel gegaan. Ik leerde meer over de technische kant van fotografie, maar heb mezelf ook creatief gezien ontwikkeld. Ook vanwege de creatieve studie die ik heb gevolgd en mijn werk als designer voel ik altijd de drang om te creëren.

Video Cambodja

Wat betekent fotografie voor jou en hoe zou jij je stijl omschrijven?

In het ontdekken van nieuwe landen en culturen is fotografie voor mij onmisbaar. Zonder mijn camera zou ik me niet compleet voelen, want het is een verlengstuk van mijn creativiteit en zintuigen. Fotografie is voor mij een middel om mijn blik op de wereld op een creatieve manier te uiten. Hiermee wil ik mensen inspireren om eropuit te gaan en dit zelf te ervaren. Daarnaast heeft fotografie voor mij ook een conceptuele waarde: iedereen kan een ander gevoel krijgen bij een foto en er een andere betekenis aan toekennen. Dat maakt het zo interessant. De foto’s die ik plaats op mijn Instagram profiel @simonvanacht combineer ik vaak met een tekst die past bij de afbeelding. Vaak sluit dit ook aan bij hoe ik me voel of wat er op dat moment in mijn leven speelt. Ik zie fotografie eigenlijk als een kunstvorm: een uiting van mijn gevoel.

Als reisfotograaf leg ik met name landschappen en bezienswaardigheden vast op een manier die de kijker boeit en inspireert. Mijn stijl ben ik nog meer aan het ontwikkelen, maar ik zou deze vooral kleurrijk, natuurlijk en meeslepend willen noemen.

Welke andere (reis)fotografen zijn een voorbeeld voor jou en waarom?

Er zijn een aantal fotografen die mij erg inspireren, zoals: Peter McKinnon, Alex Strohl, Max Muench, Pie Aerts, Matti Haapoja, Johannes Becker en Daniel Ernst. Zij hebben de kwaliteit en creativiteit om plekken rondom de wereld op een fantastische manier vast te leggen. Los daarvan delen zij ook hun kennis en processen waarvan ik erg veel kan leren. Hopelijk kan ik me ook ontwikkelen tot dat niveau!

Wat zijn de meest favoriete plekken waar je hebt gefotografeerd?

Reykjavík is zeker een van de meest bijzondere plekken waar ik ben geweest! De natuur is daar zo ruw en uiteenlopend dat je je ogen uitkijkt.

Daarnaast vond ik Java een geweldig land, vooral vanwege de Borobodur en Prambanan tempels en Mount Bromo. Het is een heel veelzijdig land omdat je er zowel natuur als stad hebt en dat maakt het leuk en uitdagend als fotograaf.

Ook tijdens een 3-daagse trekking door de bergen van Sapa heb ik mijn ogen uitgekeken! Ik hou van landschappen fotograferen en het was bijna onwerkelijk wat ik daar zag. Als het licht daar in de avond valt worden de rijstvelden prachtig belicht. Zeker een aanrader voor iedereen om te bezoeken!

kangaroe wereldreis simon

uitzichtpunt simon van acht wereldreis viewpoint op wereldreis meer

Welke rol speelt fotografie en video in je reis?

Het voelt voor mij als de enige manier om mijn ervaringen vast te leggen en te delen. Fotografie en video zijn onmisbaar om vrienden, familie en andere geïnteresseerden mee te nemen in mijn blik op de wereld. Het is geweldig om een bepaalde emotie op te wekken bij mensen door middel van foto’s of video.

Wat zijn de uitdagingen en voordelen als reisfotograaf?

Een van de grootste uitdagingen is dat je nooit weet hoe een dag gaat lopen. Je kan een locatie scouten en rekening houden met het weer, maar als reisfotograaf moet je altijd flexibel zijn en rekening houden met elke situatie.

Een voordeel is dat je mensen mee kan nemen in jouw ervaring door middel van je fotografie. Visueel beeld spreekt mensen aan en het is mooi als mensen zich hierdoor geïnspireerd voelen. Een van de voordelen die ik zelf heel sterk voel is dat je leert om op een andere manier te kijken.

Wat zit er in jouw cameratas?

Juist vanwege alle mogelijke (weer)omstandigheden heb ik altijd een vast aantal spullen in mijn tas zitten, zoals een regenjack, extra shirt, zonnebril en zonnebrand.

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom zorg ik er altijd voor dat ik noodzakelijke camerspullen bij me heb. Denk hierbij aan volle batterijen, extra SD kaartjes, gorilla pod en spullen om mijn camera schoon te maken.

Ik maak al mijn foto’s met een Canon 7D Mark II. In mijn cameratas zitten altijd drie lenzen: 18-135mm (zoom lens), 10-18mm (wide angle lens) en 50mm (prime lens). De 18-135mm gebruik ik het grootste deel van de tijd omdat deze de meeste flexibiliteit biedt.

Wat is, tot nu toe, de meest favoriete foto die je gemaakt hebt?

Pfoe, dat is een hele lastige vraag! Om dat ik in veel categorieën foto’s maak is het eigenlijk niet te doen om een favoriet uit te kiezen. Ik ben wel heel erg trots op een aantal foto’s omdat ze een bepaalde emotie mooi vertalen. Een van deze foto’s heb ik gemaakt in Chiang Mai tijdens de nachtmarkt. Een meisje werd gedragen door haar vader in de menigte. Haar blik en haar armen om zijn nek raakte mij en ik wist meteen dat ik dat moment wilde vastleggen. Ik ben blij dat dat goed is gelukt.

simon van acht nightmarket

Hoe zorg je ervoor dat men je werk ziet?

Instagram is een ontzettend belangrijk kanaal om mijn fotografie te laten zien en dat gebruik ik ook het meest. Mijn video’s zet ik op mijn YouTube kanaal en deze deel ik vervolgens op mijn Facebook pagina en reisblog.

Tijdens mijn reis ben ik ook geïnterviewd door een aantal andere reisblogs en mijn foto’s zijn op Instagram gedeeld door Lonely Planet NL, Top Thailand Photo en Thailand Tourism. Het is heel erg tof om je verhaal te mogen delen met anderen! Ook de waardering van grote Instagram accounts is een bevestiging dat mijn foto’s aanslaan bij het grote publiek.

Welke tips heb je voor andere reizigers met betrekking tot reisfotografie?

Veel oefenen! Ga naar buiten en ontwikkel de manier hoe je kijkt naar dingen. Geef jezelf een opdracht om je skills te verbeteren, bijvoorbeeld alleen maar foto’s van gebouwen of je mag maar één focal length gebruiken.

Daarnaast kun je veel van andere fotografen leren. Ontwikkel je kennis door je bezig te houden met onderwerpen die te maken hebben met fotografie (zoals photo editing, ISO, aperture en shutter speed) en volg andere fotografen die je inspireren op de voet.

En tot slot: houd je niet zozeer bezig met de technische instellingen maar kijk vooral naar hoe je emotie vast kan leggen in beeld. Het gaat niet om goed of fout, want fotografie is expressie.

→ Lees hier al onze tips voor backpackers