Creditcard mee op reis

7 momenten waarop backpackers ook niet zonder creditcard kunnen

Het is zomer 2013. Vriendlief en ik besluiten naar Mexico te gaan. Backpacken door de Yucatan. Maar voor we daar aankomen: Een overstap op Philadelphia. Eentje van bijna 12 uur. Iets waar ik gelijk zin in heb. Not. Maargoed, het dagje in Philadelpia is leuk. De nacht op het goed geairconditionde vliegveld iets minder. Maar na onze laatste vlucht komen we eindelijk aan in Cancun. Met als beloning? Drie nachten in een resort. Uberdeluxe, nog net niet all inclusive, en gelegen aan het mooiste stuk strand van dit stukje Mexico.

Met backpacks op de rug lopen we de lobby in, we voelen ons een beetje underdressed en dat gevoel wordt bevestigd als bij de receptie wordt verteld dat we onze eigen conciërge hebben. Oftewel: Mochten we vragen hebben, kunnen we hem altijd bellen maakt niet uit hoelaat. Later in de kamer wordt dat ook nog eens duidelijk gemaakt als we de t.v. aanzetten en een videoclip te zien krijgen waarbij luidkeels wordt gezongen “Who are you gonna call? Congierge!” Auw. Bijna fout genoeg om grappig te zijn.

Een creditcard… Shit… Die zijn we vergeten

Ik wijk af van mijn verhaal. Terug naar de lobby! Het hotel hadden we namelijk al van te voren betaald, maar wat we niet wisten was dat het betalen in het hotel zelf (eten, drinken, etc.) met je kamerpasje gaat. Nog steeds begrepen wij, backpackers als we zijn, niet wat dan de bedoeling was. Totdat ons vriendelijk werd gevraagd een creditcard te geven. We kijken elkaar aan, naar onze backpacks en terug. Het enige dat we konden denken: Backpacken & een creditcard… Shit… Die zijn we vergeten. Dom! Waarop geschokt werd gereageerd door de receptiemedewerker die niet kan begrijpen hoe we Mexico dan willen overleven?

Hij moet en zal een creditcard krijgen. Anders kunnen we hier niet overnachten. Shock. Daar zaten we niet op te wachten. We bieden onze paspoorten aan. Zeggen dat we toch geen gebruik maken van de betaalde faciliteiten. Niets helpt. Dan gewoon wat cash geld misschien? Er worden hulptroepen ingeroepen door overhitte receptiemedewerker. Na druk overleg blijkt de laatste optie een mogelijkheid. Maar dan wel voor 100,- dollar borg per persoon per dag. Oftewel 200,- dollar gezamenlijk. En dat keer drie. Ok… (Voor de duidelijkheid, in Azië leven wij daar samen 1 week van, inclusief slapen. Dit mag dan wel Mexico zijn, duur Midden-Amerika, maar we hopen van harte dat dit reisje iets goedkoper zal worden).

Hij moet en zal een creditcard krijgen. Anders kunnen we hier niet overnachten.

Lang verhaal kort: Een creditcard kan echt handig zijn tijdens het reizen en in sommige gevallen zelfs verplicht. Uiteindelijk mochten wij een borg achter laten (overigens minder dan die 100,- euro die hierboven genoemd werd, want zoveel hadden we niet eens bij ons), maar stel dat we gewoon weggestuurd waren. Dat was geen leuk begin van de reis geweest. Op basis van deze ervaring en anderen heb ik een lijstje van 7 situaties op een rij gezet waaruit blijkt dat je ook als backpacker best profijt kan hebben van zo’n stukje plastic.

7 momenten waarop een creditcard best handig is

1. Je ontsnapt uit je backpackers hostel en slaapt een nachtje in ‘luxe’
2. Oeps… Vergeten je wereldpas aan te zetten. Sta je dan in Marokko met een pinpas die niet werkt.
3. Even online een boeking doen zonder creditcard… Succes!
4. In case of emergency, stel dat je portemonnee weg is? Vaak bewaren wij creditcards in een hotelkluisje
5. Horror moment: Je wordt wakker in het ziekenhuis en moet een flink bedrag afrekenen
6. Iets huren? Wat geef je als borg als je zo’n plastic kaartje niet bij je hebt?
7. Het logo van Maestro ontbreek op de pinautomaat.. Help!

“Heb jij een creditcard!?!”

Gek genoeg hoor ik die vraag meer dan eens: “Heb jij een creditcard?! En neem je die mee op reis?” Gevolgd door een “Dat is toch super duur? En hoe krijg je dan zo’n kaart, mag je dat gewoon?”. Blijkbaar is het niet voor iedereen normaal om een creditcard te hebben. Kan me er ook iets bij voorstellen als je het bijvoorbeeld associeert met shopaholics uit Amerika. Maar sinds ik hem een aantal keer ben vergeten en heb beseft dat je er op sommige momenten echt een nodig hebt, probeer ik hem altijd mee te nemen. Zoals je hierboven kon lezen mislukt dat nog wel eens, maar tijdens mijn wereldreis had ik er bijvoorbeeld zeker een bij me.

Wist je dat: Een creditcard kost niet veel extra & kun je ook aanvragen met een klein inkomen

Bovendien hoeven creditcards tegenwoordig niet eens veel extra te kosten en soms krijg je er ook leuke extra’s bij. Een fijne én extreem betaalbare creditcard kun je bijvoorbeeld bestellen bij Bunq. Zij hebben de Bunq Travel Card en voor deze creditcard betaal je geen extra kosten en ook als je cash geld op neem of ermee betaald zijn de voorwaarden super gunstig. Check hier meteen de betaalbare creditcard van Bunq

Ik ben benieuwd: Neem jij altijd een creditcard mee op reis?

Laat het hieronder weten in een reactie. Juist op zoek naar meer handige reis tips omtrent geld & reizen? Dan is het misschien interessant om te lezen hoe je met een beperkt budget een wereldreis kunt maken. Of hoe je een vergoeding kunt krijgen als je vlucht vertraagd is. Tot slot vind je hier tips voor het kiezen van een juiste reisverzekering als je gaat backpacken.