Tips goedkope vliegtickets boeken

Welke reisverzekering heb je nodig tijdens het backpacken?

Backpacken, voor velen een droom en voor velen gelukkig ook een droom die ooit uitkomt! De mooiste plekken ontdekken, mensen uit alle delen van de wereld ontmoeten én veel mooie feestjes. Dit alles zorgt voor een onvergetelijke ervaring, maar voordat je aan dit grote avontuur begint, zijn er nog een aantal dingen die je zal moeten uitzoeken waaronder één hele belangrijke: Welke reisverzekering moet ik afsluiten?! Om dit iets makkelijker te maken, lees je hier alles over verschillende reisverzekeringen met daarbij handige tips die je helpen bij het kiezen van de juiste verzekering!

Uit welke verzekeringen kun je nou precies kiezen?

Bij het kiezen van een reisverzekering zijn er veel dingen waar je op moet letten zodat je een verzekering kiest die goed op je plannen aansluit. Om te beginnen is het goed om te weten hoe lang je op reis gaat, hoe vaak, waar je naartoe gaat en of je wilt werken ja of nee. Wanneer je dit weet, zijn er 3 type reisverzekeringen waar je uit kunt kiezen.

Kortlopende reisverzekering

Voor de meeste backpackers zal deze verzekering geen goede optie zijn. Het woord zegt het eigenlijk al, ‘kort’. Dit betekent dat je deze verzekering af kunt sluiten voor een verblijf in het buitenland van maximaal 21 aaneengesloten dagen. Wanneer je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, is deze verzekering geen aanrader. Je betaalt namelijk per dag voor je verzekering en de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen. Wanneer je 1 keer in het jaar voor een weekje op vakantie gaat, is dit natuurlijk wel voordeliger dan een doorlopende reisverzekering die het hele jaar door geldig is. Voordeel is dat deze kortlopende reisverzekering automatisch afloopt en dus echt alleen geldig is gedurende je verblijf in het buitenland. Hier kun je een kortlopende reisverzekering afsluiten

Doorlopende reisverzekering

Deze reisverzekering is voor veel vakantieliefhebbers een uitkomst. Je bent namelijk het hele jaar verzekerd, ook wanneer je last minute het land verlaat, hoef je je geen zorgen te maken over je verzekering. Het hele jaar door ben je verzekerd en hoe groot je dekkingsgebied is, bepaal je altijd zelf. Naast de basisdekking kun je deze verzekering nog uitbreiden met aanvullende modules. Wat wel belangrijk is, is dat je met deze verzekering ongeveer 60 dagen aaneengesloten in het buitenland verzekerd bent. Ideaal dus voor als je 2 maandjes gaat backpacken (zonder daar te werken), wanneer je langere tijd op reis gaat, kun je beter voor een andere verzekering gaan, namelijk de globetrotterreisverzekering. Hier kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten

De globetrotterverzekering

Ben jij van plan een wereldreis te maken of om voor langere tijd te gaan backpacken in het buitenland en wil je graag zonder zorgen kunnen genieten van je reis? Dan is de globetrotterverzekering echt wat voor jou! Je kan deze bij Allianz afsluiten. Deze reisverzekering is namelijk geschikt voor jou indien:

  • Je graag langer dan 60 dagen in het buitenland wilt doorbrengen
  • Je eventueel wilt werken tussen het backpacken door
  • Je vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen

De uitgebreide basisdekking die je hebt, is voor zo’n onderneming ook absoluut een pré. Bagage, ongevallen en ziektekosten zitten al inbegrepen in deze basisdekking. Wanneer je buiten Europa gaat reizen, kun je de Werelddekking nog kiezen als aanvullende verzekering. Ook kun je deze verzekering makkelijk online aanpassen en kun je t/m 27 jaar gebruik maken van de tot 25% oplopende jongerenkorting. Ook nog krijg je je premie terug als je eerder thuis bent!

Digital Nomad verzekering: Reis- én zorgverzekering in één

Via SafetyWing kun je tegenwoordig een Digital Nomad verzekering afsluiten die gelijk een zorgverzekering en reisverzekering in één is. Ideaal voor als je heel lang gaat reizen (lees: meer dan 8 maanden) of als je echt als digital nomad gaat leven, werken en reizen. Lees er hier meer over

Medische kosten

Wanneer je je Nederlandse zorgverzekeraar wilt en mag behouden, kun je met een reisverzekering aanvullende zorgkosten verzekeren. Met een basispakket van een zorgverzekering ben je namelijk gedekt tegen het Nederlandse tarief. Wanneer de zorgkosten in het buitenland hoger zijn dan dit Nederlandse tarief, wordt dit vergoed door je reisverzekering. In sommige gevallen móet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Wanneer je naar het buitenland gaat en betaalde werkzaamheden gaat verrichten, zal je eerst contact op moeten nemen met de sociale verzekeringsbank. Daar wordt bepaald of jij je Nederlandse zorgverzekering kan behouden en deze kan aanvullen met een reisverzekering. Wanneer dit niet het geval is en je je Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen, moet je volledig vanuit je globetrotterreisverzekering verzekerd zijn voor ziektekosten.

Wáárom een reisverzekering onmisbaar is

1. Tijdens het backpacken heb je vaak weinig om naar om te kijken, eigenlijk ben je samen met je rugzak op avontuur gegaan en dat is dan ook alles wat je hebt. Wanneer je verzekerd bent, is deze belangrijke tas met inhoud verzekerd tegen diefstal, beschadiging en verlies.

2. Wanneer je ziek wordt of een ongeluk krijgt, is goede zorg cruciaal. De kosten van medische hulp kunnen hoog oplopen, een goede verzekering is daarom heel belangrijk.

3. Vergoeding wanneer je wegens verschillende redenen je reis vroegtijdig afbreekt, hiervoor heb je een annuleringsverzekering nodig en deze kun je kiezen als aanvullende module.

4. Vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten die je maakt wanneer je partner in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt.

5. Vergoeding wanneer je terug naar huis komt door het overlijden van een familielid.

Extra tips:

6. Ga jij werken tijdens het bacpacken? Dan is de keuze makkelijk! Dan is een globetrotterverzekering of SafetyWing verzekering (die laatste is ook speciaal voor digital nomads) beter dan een standaard kortlopende of doorlopende reisverzekering.

7. Tijdens je reis kun je je polis wijzigen en verlengen via internet, vraag bij het afsluiten wel voor de zekerheid goed na wat de maximum toegestane verblijfsduur is in het buitenland.

8. Zorg ervoor dat degene waarmee je reist, ook goed is verzekerd.

Meteen je reisverzekering voor het backpacken fixen:

→ Meteen afsluiten: kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering
→ Ook heel handig, maar iets minder bekend: SafetyWing digital nomad reisverzekering