hike kleding paklijst

Welke kleding trek je aan als je een dag gaat hiken? 8 tips!

In Nieuw-Zeeland hebben wij onlangs fantastische hikes gemaakt en er zijn nog tientallen andere plekken op te noemen waar je geweldig kunt wandelen, maar als je een dag gaat hiken, wat voor kleding trek je dan aan? En wat is handig om mee te nemen in je rugzak? Tijd om een paar tips op een rij te zetten, zodat jij bij je volgende (of eerste) day-hike precies weet wat goede kleding is om aan te doen en wat in je daypack moet zitten!

8 x tips & kleding voor als je een dag gaat hiken

hike kleding paklijst

1. Water & winddicht jack (laag 3)

Als je gaat wandelen in een bergachtig gebied kan het weer zomaar ineens omslaan. Sowieso geldt vaak, hoe hoger je gaat hoe koeler de temperatuur wordt. Het is daarom slim om een water & winddicht jack mee te nemen. Zo voorkom je dat je het te koud krijgt als het ineens keihard gaat waaien en je bent zo beschermd tegen een regenbui. Kies het liefst een jack dat niet zo veel weegt, zodat als je hem niet aan hebt het ook niet zwaar is om te tillen of dat het veel plek in je rugzak inneemt. Fjallraven heeft mooie jacks, check dit shelljack. Deze jas heeft ook fijne ventilatieopeningen, dus mocht je toch gaan zweten kan dit goed ventileren.

2. Fleece-vest (laag 2)

Afhankelijk van hoe koud het is als je gaat lopen, is het ook fijn om een fleece vest mee te nemen. Laag je twee! Als je verschillende laagjes draagt (bijv. gewoon shirt dat niet snel zweet / vocht vast houdt, fleece om je warm te houden en een water-winddicht jack) dan kun je altijd makkelijk iets uit of aan doen als het weer anders wordt. Wij vinden dit een een hele fijne fleece hoodie van Fjallraven, de rits kan je lekker ver omhoog doen waardoor je geen last hebt van wind bij je nek en de capuchon zorgt ervoor dat je hoofd goed warm blijft omdat deze je gezicht nauw omsluit.

3. T-shirt (laag 1)

En dan natuurlijk een shirtje of hemd als onderlaag, de basis laag. Kan op zich elk type t-shirt zijn, je hoeft echt niet per se een hike-shirt te hebben, maar het is wel fijn als je een shirt of andere basis kiest van materiaal dat niet te veel vocht vast houdt en snel droogt. Mocht je gaan zweten tijdens het hiken, dan blijft je kleding niet lang nat.

4. Hike legging of (afrits)broek

Zelf draag ik vaak een hike leggin als we gaan lopen of, als het echt warm is, een kort broekje. Bij mijn hike legging vind ik het fijn dat je veel vakjes hebt waar je dingen in kunt doen (autosleutels bijvoorbeeld of je telefoon) en er zitten extra verstevigende stukken achter en bij je knieën, wat fijn is als je bijvoorbeeld even op de grond wilt zitten. Een gewone korte broek kan ook fijn zijn of kies een afritsbroek als je niet zeker weet wat voor weer het wordt!

5. Goede wandelschoenen

Voor korte (lees max 6 uur lopen) hikes doen wij Teva wandelschoenen aan omdat die lekker licht zijn en toch veel grip hebben of echte wandelschoenen, eigenlijk dezelfde die je ook perfect kan gebruiken voor trekkings in Nepal bijvoorbeeld. Zorg in ieder geval voor schoenen met veel grip en die stevig zitten, zodat je niet weg glijdt of ineens je enkel verzwikt tijdens het hiken. Kies ook schoenen die goed zitten voor jou, waar jij lekker lang op kunt lopen en waar jij geen blaren in krijgt of pijnlijke voeten. Het verschilt natuurlijk per persoon wat fijne schoenen zijn, dus probeer gewoon uit wat jij fijn vindt en loop natuurlijk je schoenen eerst in als je nieuwe gebruikt. Lees hier meer over wandelschoenen

6. Naast bovenstaande kleding-tips is het slim om deze dingen in je rugzak te stoppen

Naar kleding tips hebben we ook nog een paar tips die handig zijn qua wat er in je rugzak gaat tijdens het hiken:

  • Eten zoals bijv: Fruit, noten of lunch
  • Camera: Wij nemen vaak de Nikon D5600 of Nikon D750 mee
  • Zonnebrandcreme: Bescherm jezelf tegen de zon
  • Pet: Tegen de zon, maar kan ook handig zijn tegen regen
  • Deet en anti-prik spul: Handig als er veel muggen zijn
  • Telefoon: Altijd handig om bereik baar te zijn
  • Geld: Je weet maar nooit of je het nodig hebt
  • Info over de hike: Als het niet goed staat aangegeven, is het slim info mee te nemen
  • Pleisters: Yep, je weet maar nooit wat er kan gebeuren
  • Powerbank: Is een optie, maar kan handig zijn om je telefoon op te laden

7. Water, water en nog meer water!

De laatste tip heeft wat minder met kleding te maken, maar is wel een onmisbare tip die misschien mega voor de hand liggend is, maar neem alsjeblieft genoeg water mee als je een hike gaat doen. Van ervaren hikers hebben wij gehoord dat het verstandig is om 1 liter water mee te nemen per persoon per twee uur dat je gaan wandelen. Wij nemen soms wel minder mee dan dat, vooral als we weten dat een wandeling een bepaald aantal uur duurt en we er zeker van zijn dat we bij de auto of bij het eindpunt weer voldoende kunnen drinken. Ook kun je natuurlijk vooraf checken of er onderweg misschien water-punten zijn tijdens je hike. De reden dat we minder meenemen? Ehm… heel simpel, omdat we niet altijd zin hebben om het te tillen.

8. Kies een fijne rugzak

Wij hadden in Nieuw-Zeeland een rugzak mee die niet speciaal voor het hiken is, maar wel redelijk waterdicht is en goed schoon te maken. Maar het is ook fijn om juist wel een speciale hike day-pack te kiezen, die wat extra versteviging geeft op je rug en heupen. Ook is een tas die ervoor zorgt dat er bij je rug ventilatie is fijn, want dan krijg je niet gauw last van een zweet rug.