Nieuw Zeeland Wijngebieden

Op zoek naar de 4 beste wijngebieden in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, het land waar je al dansend wordt verwelkomd door de Maori bevolking en waar Hobbithuisjes onder de heuvels liggen verborgen. Waar nationale parken wel tien keer het oppervlak van Nederland bedragen. En… het land waar je ‘s werelds beste wijnen proeft. Vergeleken met Frankrijk is Nieuw-Zeeland een jong wijnland. Maar waar Frankrijk er eeuwen over heeft gedaan om tot perfecte wijnen te komen, heeft Nieuw-Zeeland in nog geen 30 jaar een sterke reputatie verworven in de internationale wijnwereld. Wij weten precies waar je aanschuift voor de lekkerste wijnproeverijen met het mooiste uitzicht!

De beste wijngebieden in Nieuw-Zeeland

wijngebieden nieuw zeeland kaart Infographic

1. Het bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland: Marlborough

Marlborough is de belangrijkste en bekendste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. De streek ligt in het noorden van het Zuidereiland en produceert maar liefst 70% van alle Nieuw-Zeelandse wijnen. Hier drink je de Sauvignon Blanc wijn die Marlborough zo groot heeft gemaakt.

De echte wijnliefhebber haalt hier in februari zijn hart op. Dan vindt het jaarlijkse Marlborough Wine Festival plaats waar je alle wijnsoorten uit de regio kunt proeven. Maak je in deze periode geen rondreis door Nieuw-Zeeland? Overnacht dan op een wijngaard of neem deel aan een wijntour die je door het prachtige landschap van Marlborough voert.

Nieuw Zeeland Wijn tips

2. Het oudste wijnhuis vind je in Hawke’s Bay

In Hawke’s Bay staat Mission Estate Winery, het oudste wijnhuis van het land. In 1851 legden Franse missionarissen de eerste wijngaard aan vanwege de vele zonuren, het zachte klimaat en de verschillende bodemsoorten. Hier schenkt men met name rode wijn: van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc tot Merlot en Syrah.

Met de auto naar een wijnproeverij rijden raden we af, want alcohol en autorijden gaan natuurlijk niet samen. Daarom kun je het beste naar een van de 72 wijnhuizen van Hawke’s Bay fietsen. Door het grote netwerk aan fietspaden fiets je zo naar de prijswinnende wijnboeren van Nieuw-Zeeland. Stop onderweg ook even in de stad Napier, waar Art Deco architectuur tot leven komt en je een heerlijk hapje kunt eten.

Nieuw Zeeland Wijn wijngebieden

3. Gisborne, de Chardonnay-hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Gisborne is de Chardonnay-hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Dit wijngebied ligt op het Noordereiland en heeft de meest oostelijk gelegen wijngaarden ter wereld, waardoor de druiven hier als eerste ‘s ochtends de zon zien.

Ook speelt Gisborne een belangrijke rol in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. James Cook zette in 1769 voet aan wal en noemde de baai ‘Poverty Bay’, omdat het in zijn ogen weinig te bieden had. Cook zat er behoorlijk naast: dit gebied is uitermate geschikt voor de wijnbouw en fruitteelt. Het is echter niet alleen de wijn die deze streek interessant maakt. De regio Gisborne kent ook een rijke Maori cultuur waardoor het gebied zeker een bezoek wzaard is.

Nieuw Zeeland Wijngebieden

4. Voor de twee belangrijkste wijngebieden van Nieuw-Zeeland ga je naar Canterbury

Canterbury heeft twee belangrijke wijngebieden: Waipara Valley en de vlaktes rondom Christchurch. Met name Waipara is een snelgroeiend wijngebied met 79 wijnmakerijen. Hier worden voornamelijk Chardonnay, Riesling en Pinot Noir druiven geteeld.

Dat goede wijnen en lekker eten hand in hand gaan, weten ze maar al te goed in Waipara Valley. Mocht je in maart in de buurt zijn, dan kun je op het Waipara Valley Wine & Food Festival genieten van prijswinnende wijnen en uitstekende lokale gerechten. Dit is een geweldige kans om alles te proeven wat de regio te bieden heeft.

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen