Rondreis route west canada beren

Op rondreis door West Canada: Naar de Canadian Rockies & Vancouver!

Afgelopen zomer heb ik een van mijn droomreisjes waar gemaakt. Al jaren wilden we naar het Westen van Canada om de Canadese Rockies te ontdekken. Veel vrienden vroegen ons of het wel een reis was die we op onze leeftijd moesten maken en we niet beter een land vol feest konden kiezen, maar dit was juist waar wij naar op zoek waren. West Canada is rustig, vol prachtige natuur, en bied talloze activiteiten. In Vancouver kun je het stadsleven meemaken en biertjes proeven in hipster barretjes, in de nationale parken genieten van de natuur en in Kelowna kun je in de zon liggen en wijntjes proeven bij wijngaarden.

Tips voor het plannen van je rondreis door West Canada

Tip 1 Onze reis duurde in totaal 32 dagen, van 11 juli tot en met 11 augustus. Onze eerste tip is om niet gelijk de goedkoopste ticket te kopen die je kunt vinden, maar daarbij ook te kijken naar de overstaptijden. Wij moesten namelijk maar liefst 7 uur wachten op de overstap in München, evenals op de terugweg.

Tip 2 De tweede tip is gelijk een van de meest belangrijke: Boek, als je in de zomer reist, je hostels vér van tevoren. Wij kregen deze tip pas in april, wat gelukkig nog vrij op tijd was. Wil je echter naar de Calgary Stampede, dan zul je ongeveer een jaar van tevoren al op zoek moeten gaan naar een hostel. Dat de hostels in de zomer écht vol zitten bleek wel toen we in haast elke stad reizigers afgewezen zagen worden. Natuurlijk is het jammer dat je niet simpelweg een globale route kan plannen en daar pas kan besluiten waar je verblijft, maar het bleek ook vrij lastig te zijn om op onze leeftijd, zonder auto, die gigantische Canadese afstanden “spontaan” af te leggen.

Tip 3 Deze tip heeft te maken met vervoer. Afstanden zijn zoals ik al zei veel groter dan je verwacht wanneer je op Google Maps aan het plannen slaat. Een auto is te huren, maar dit mag officieel pas vanaf 21 jaar oud en daarbij komt er tot je 25 jaar oud bent een enorme premie bovenop de originele prijs. Dit geldt zelfs voor Canadezen. Wijzelf hebben daarom gebruik gemaakt van Greyhound bussen. Hiervoor kun je tickets kopen bij de busstations zelf of online. Halverwege onze reis hebben we ontdekt dat hoe verder vooruit je je tickets boekt, hoe goedkoper ze zijn. Doe je het op de dag van reizen zelf dan is het heel waarschijnlijk dat de bus vol zit én je een veel hogere prijs moet betalen dan de week ervoor.

Tip 4 Vraag rond welke steden een must zijn en welke steden niet. Wij hebben besloten om Victoria over te slaan en in plaats daarvan 2 dagen in Nanaimo te blijven, waar we veel spijt van gekregen hebben. Nanaimo is een heel rustgevend vissersdorpje, maar voor meer dan een middagje is het niet aan te raden. Victoria daarentegen is volgens velen een stad die we niet hadden mogen missen.

Benodigde budget voor een rondreis door West Canada

Ons budget was exclusief vliegtickets zo’n 2000 euro. Dit hadden we berekend op basis van verwachtte hostel kosten, busprijzen (die hoger uit bleken te vallen) en door een schatting te maken van wat eten zou kosten. Daarbij hebben we vooraf uitgezocht wat bepaalde activiteiten extra zouden kosten. We hebben uiteindelijk nét iets minder uitgegeven dan dit bedrag, wat best redelijk is voor een volle maand door Canada reizen.

De route van onze rondreis!

Rondreis West Canada Suspension Bridge Vancouver

Begin van onze rondreis in West Canada: Vancouver

Ons vliegtuig kwam ’s middag aan en ons hostel (St. Clair’s Hostel) had ons duidelijke instructies gegeven voor de route richting de stad. Vancouver is heel simpel, maar zelfs met een kaart zijn wij dagelijks verkeerd gelopen. Dit hostel is heel handig om de reis te beginnen en zoals wij deden ook een ideale plaats om je rondreis te eindigen. Het hostel heeft geen keuken, maar er zijn meer dan genoeg goedkope restaurantjes in de buurt.

Wij hebben onze activiteiten in Vancouver een beetje verdeeld over de 3 keer dat we in deze stad kwamen. Wat écht aan te raden is, is een dagje fietsen door Stanley Park. Bij Spokes rentals kun je aan de rand van het park een fiets huren voor zo’n 20 euro. Wij hebben het hele park en de sea wall afgefietst, daarna zijn we ook nog doorgegaan naar Granville Island. Pas na 6 uur kwamen we er achter dat we al lang onderweg waren, zoveel is er te zien. Je vergeet echt de tijd.

Ook is de toeristenpleister Capilano Suspension Bridge een aanrader. Het is hier súperdruk, maar het is wel een leuke ervaring. Een gigantische hangbrug midden in de natuur, waar je met een gratis shuttle bus naartoe kan vanaf Waterfront.

Gastown is het oudste deel van Vancouver en doet een beetje denken aan oude lofts in Brooklyn in New York. Pastelkleuren en boetiekjes maken het gezellig en een wandeling richting het water is heel rustgevend. Een cliché bezoekje aan de stoomklok hoort er ook bij natuurlijk en een biertje bij Steamworks Brewery maakt het helemaal af.

→ Lees ook: Wat te doen in Vancouver? Deze bezienswaardigheden & to do’s wil je niet missen!

West Canada rondreis Vancouver Sea Wall West Canada rondreis Vancouver fietsen Sea Wall West Canada rondreis wildlife West Canada rondreis Vancouver natuur West Canada rondreis Vancouver kunst

Vissersdorpje Nanaimo

Nanaimo is een klein vissersdorpje. Hier verbleven wij in The Painted Turtle Hostel. Een heel gezellig hostel waarin een grote woonkamer plus keuken zit en veel mensen voor langere periodes wonen. Er is niet zo veel te doen in dit dorpje op een wandeling op het eilandje in het midden van de rivier na. Het is vooral een plek waar je tot rust kunt komen en Canada van een andere kant kunt zien.

Tofino: De leukste tad van deze West Canada rondreis?

Tofino was een van de leukste steden van de vakantie. Je krijgt er een lay-back surfersstadje gevoel en er zijn een enorm aantal activiteiten in en op het water te vinden. Dit is ook een van de bekendste walvis-spot plekken van het land. De kapitein van ons bootje vertelde ons dat alle organisaties samenwerken: zodra iemand een walvis spot roept diegene het over de radio zodat iedereen er heen kan komen. Dit betekent dat het niet uit maakt waar je je tocht boekt, áls er walvissen zitten zal je het bij welke organisatie dan ook zien.

Maak ook een tocht naar de Maquinna Hot Springs. Voor je daar in kunt baden zal je eerst een aantal kilometer moeten lopen over netjes aangelegde houten paden door de moerassige natuur. Deze route is haast even leuk en mooi als het daadwerkelijk in de hot springs relaxen. De dieren die tijdens de tocht te spotten zijn variëren van grijze walvissen, bultrugwalvissen en orka’s tot papegaaiduikers, zeeleeuwen, en zeeotters.

Het surfer-achtige gevoel dat je krijgt wanneer je dit stadje binnenkomt is niet gek, aangezien de meeste mensen die hier wonen dagelijks hun board mee naar zee nemen. Een lesje kost ongeveer 60 dollar, maar het is het zeker waard. Zelfs in hoog zomer is het water hier nog vrij koud, maar dat verandert niks aan de lol die je hebt.

Wij verbleven in Tofino in het Tofino Travellers Guesthouse. Een knalgeel gebouw waarin een gekke hipster dagelijks een grote lading wafels maakt voor zijn gasten. De kamers zijn heel fijn, met dikke matrassen en dekbedden. Ook heeft hij kamers verstopt achter kasten en lacht hij je uit wanneer je de Canadese variant van een blikopener niet begrijpt. De enige reden om hier niet naartoe te gaan? Als je behoefte hebt aan 24/7 wifi! De eigenaar zet namelijk om 10 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends de wifi uit.

→ Lees ook: Alles over Tofino en Ucluelet

Rondreis west canada wildlife kust

Het ski-oord Whistler

Whistler is vooral bekend als ski-oord en als locatie van de Olympische Winterspelen van 2010. In de zomer is hier dan ook minder te doen. Een leuke wandelroute naar de Rainbowfalls is aan te raden en een héle snelle duik in het gletsjermeer ook. Wij hebben hier vooral aan het meer op de kade liggen zonnen en zijn vervolgens eerder terug gegaan naar Vancouver. Ons plan was om 5 dagen te verblijven in Whistler, maar hebben dit afgekort naar 3.

Rainbow falls Whistler tijdens West Canada rondreis West Canada rondreis kayakken Whistler Waterval tijdens west canada rondreis West Canada rondreis kayak Whistler

Een extra bezoek aan Vancouver

Omdat wij een extra keer Vancouver niet voorspeld hadden, hebben wij nog snel een ander hostel geboekt. Dit keer werd het het Cambie hostel, dichtbij Gastown. Het leuke aan dit hostel is de gezellige woonkamer en grote keuken, maar ook het bijbehorende Cambie barretje beneden. Hier krijg je korting als je in het hostel verblijft en kun je allerlei Canadese speciaal biertjes proberen.

Jasper National Park, het hoogtepunt van onze rondreis?

Met de Via Rail Train zijn we vanuit Vancouver naar Jasper National Park gereden. Deze trein is vrij duur, maar deze enorme afstand is lastig in hetzelfde aantal uren af te leggen per auto of bus. Boek deze trein voordat je naar Canada gaat om problemen te voorkomen.

Jasper was hét hoogtepunt van onze reis. Mede doordat we hier op één dag 2 beren gezien hebben waarschijnlijk. Grizzly beren worden vaak gespot naast de weg aangezien daar buffalo besjes groeien. Een super ervaring!

We verbleven in het Hi Hostel en hebben daar een dag een fiets gehuurd om naar de Maligne Canyon te gaan. In Jasper zelf is alles vrij ver weg, dus als je een auto hebt kun je meer zien dan met alleen een fiets. De Maligne canyon was dan ook 3 uur heen en terug fietsen, maar die lange weg is het meer dan waard.

→ Lees ook: Dit wil je zien en doen in Jasper National Park

West Canada rondreis beren Jasper national park

West Canada rondreis rivier jasper national park

IceField Parkway: Een van de mooiste wegen ter wereld

De Icefield Parkway staat bekend als een van de mooiste wegen ter wereld. Een normale busorganisatie zoals Greyhound mag hier niet overheen, dus is het aan te raden om een tour te boeken of zelf met een auto te gaan. Een tour neemt je gelijk mee naar de geweldige plekken zoals de Athabasca Falls, Athabasca Glacier, Bow Lake en het allom bekende Lake Louise.

West Canada rondreis Peyto lake Lake Louise in West CanadaWaterval in West Canada athabasca fallsWest Canada Athabasca Glacier

Athabasca falls in West Canada rondreis Voor Athabasca Glacier in West Canada Peyto Lake in West Canada IJs gletsjer West Canada Icefield Athabasca Glacier

Banff

Banff is in de zomer vrij prijzig. Een nachtje in een hostel is al gauw rond de 70 dollar. Wij verbleven ook hier in een Hi hostel, prima in het centrum van de stad. Wandel de korte route naar de Bow falls, doe de hike naar Table Mountain, ga raften of ontdek het dorpje. Banff is ook een nationaal park en zit vol met wilde dieren. Een wat minder bekende attractie zijn de Hoodoos; door zand en wind gevormde rotsen. Dit is ook een korte, leuke wandeling.

Eekhoorn West Canada rondreis Hoodoo Banff West Canada Rondreis

Calgary

Calgary is het leukst tijdens de Calgary Stampede, dit is een rodeo-festival dat elk jaar wordt georganiseerd in Calgary. Helaas zijn wij hier zelf niet bij aanwezig geweest. We verbleven in Wicked Hostel, waar we de ingrediënten kregen om pannekoeken te maken en we voor maar 19 dollar verbleven.

Kelowna

Kelowna was onze relax locatie. Hier was het zo’n 30 graden, waardoor we lekker aan het strand konden liggen en onze wijntjes bij de wijngaarden in het zonnetje konden wegdrinken. Wijngaarden zoals de klassieke Quail’s Gate (3 gratis wijntjes) en de moderne The Hatch (5 wijntjes voor 5 dollar) zijn een aanrader. Ook is het heel erg leuk om te hiken richting de klif en daar de rivier in te duiken. We verbleven hier in Same Sun Hostel, waar buiten een jacuzzi staat en je binnen kunt poolen. Een super gezellig hostel waar je dagelijks mee kunt doen aan activiteiten en deals met restaurants gesloten zijn voor bezoekers.

→ Lees hier alles over Kelowna: De ideale plek in Canada om te genieten van zon en wijn

Wijngaarden in kelowna west canada rondreis wijn proeven kelowna west canada uitzicht west canada kelowna

Vancouver: Het eindpunt van onze rondreis door West-Canada

Terug in Vancouver hebben we wat musea bezocht en vooral uitgerust van het rondreizen. Vancouver was tevens het einde van onze rondreis door Canada. Zoals je eerder kon lezen hebben we uiteindelijk een maand over de reis gedaan.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Canada