San Blas eilanden Panama

San Blas: Hoe zoek je een boot uit voor de overtocht vanaf Colombia of Panama?

De Caribische zee overvaren op een boot, om na 36 uur aan te meren op toch wel een van de meest bijzondere archipel ter wereld. De San Blas. Ruim honderden kleine eilandjes, met stranden zo wit als sneeuw en water zo helder dat je de zeesterren ruim tien meter onder je ziet liggen. Om de tocht zo aangenaam mogelijk te maken, geef ik je in dit artikel enkele tips voor je boottocht.

Met de boot naar San Blas (Panama) van Cartagena (Colombia)

De beroemde (en soms beruchte) route gaat van de San Blas eilanden nabij Panama richting Cartagena te Colombia, én andersom. Aangezien het niet mogelijk is om over-land te reizen tussen Panama en Colombia en vliegen relatief gezien duur is, is deze boottocht een populair alternatief. Helaas hoor je soms horrorverhalen voorbij komen van medereizigers. De een zat op een boot met een onbetrouwbare kapitein, de ander heeft vijf dagen niks gegeten omdat het zo vies was, en sommigen spraken zelfs over gaten in de boot. Mede door deze verhalen heb ik lang getwijfeld of ik de oversteek durfde te maken. Gelukkig, na veel onderzoek, heb ik besloten van wel. Want tijdens drie maanden reizen door Zuid- en Midden-Amerika was dit één van mijn meest bijzondere momenten.

Boottocht

San Blas eilanden in Panama-4

San Blas eilanden Panama

De route & zeeziekte

Zoals gezegd kan je zowel vanuit Panama als Colombia vertrekken. Zelf ben ik vertrokken vanuit Cartagana en wegens mijn soms opkomende zeeziekte was ik daar achteraf erg blij mee. Dit vanwege de wind en dus de beweging van de golven: richting Panama heb je deze in je rug, richting Colombia vaar je er recht tegenin. Op open zee zijn deze golven behoorlijk imposant, het is een muur van water die recht op je afkomt. Als je hier tegenin vaart zorgt dat na elke golf voor een ‘val’ met de boot, terwijl andersom de boot rustig wordt opgetild door de golven. Mensen met aanleg voor zeeziekte geeft deze laatste optie een (grotere) kans om zonder overgeven de overkant te halen. Mij is het bijvoorbeeld gelukt!

Waarom het fijner kan zijn vanuit Colombia te vertrekken naar San Blas in plaats van Panama

Afhankelijk van het type boot plus de windkracht, zal je tijdens deze route ook beter kunnen zeilen. Omdat er bij onze overtocht zulke hoge windknopen (23) waren, zijn wij in een record tijd (22 uur) en zónder gebruik van de motor bij de San Blas aangekomen. De kapitein van onze boot stond te springen, zo snel was hij nog nooit overgevaren! Vanaf welk punt je de overtocht ook start, zorg dat je ooit deze overtocht maakt en de San Blas bezoekt! De San Blas is magisch en het zien daarvan is eigenlijk het enige dat telt tijdens deze route. Je zit dus nooit verkeerd!

Overtocht

San Blas eilanden in Panama

Zo vind je een fijne kapitein en crew

Dat je tijdens deze boottocht afhankelijk bent van je kapitein spreekt voor zich. Het is dan ook belangrijk dat je je vertrouwt voelt bij de crew en hun vaardigheden. Sommige kapiteins bieden hun diensten aan zonder tussenpartij. Ik raad je aan om dit altijd mét een tussenpartij te boeken. Vaak kunnen kapiteins en boten zich alleen bij die partijen aansluiten als ze een bepaalde standaard leveren. Mij gaf dit veel vertrouwen. Zelf hebben we onze boot geboekt bij Blue Sailing (onderaan vind je hierover meer info). Hoewel ik niet perse te spreken was over de vriendelijkheid van de mensen op kantoor, hebben ze alles uitstekend voor ons geregeld. Vol vertrouwen liet ik mijn paspoort bij hun achter en kon ik via TripAdviser ontelbaar veel reviews vinden die bij mijn kapitein hoorde.

Onze top crew

Mede door de reviews hebben wij gekozen voor kapitein Sebastian Filippof, een Argentijn die deze route al zeven jaar vaart. We hadden het niet beter kunnen treffen, Sebastian, Fernando (extra kapitein) en Thomas (kok) waren drie hele aardige mannen die ons vijf topdagen hebben gegeven! Toen we aankwamen op de boot werden ons de regels uitgelegd, de boot is namelijk het huis van de crew. Denk aan: nooit tijdens open-zee in de nacht naar de voorkant van de boot gaan in verband met gevaar; houdt de droog-ruimte droog en; behandel de boot met respect.

Crew

San Blas eilanden in Panama-6

Dé boot: Een Catamaran genaamd Zoë

In het geval bij Sebastian was de boot zijn eigendom en vaart hij nooit met een andere. Dit geldt voor het merendeel van de kapiteins. Op het moment dat je een fijne kapitein hebt gevonden, is het dus belangrijk om te kijken naar de bijbehorende boot.

In ons geval zaten we op een Catamaran, een droom die in vervulling ging. Ze heette Zoë, was ruim 7 meter lang en relatief jong (2002). Overdag chillden we op de netten tussen de ‘poten’, lagen we op het dek te zonnen of sprongen we over de rand de zee in (uiteraard alleen bij de San Blas). Het was heerlijk. Mede doordat deze boot zoveel ruimte had, zaten we met onze groep niet op elkaars lip. Daarnaast had elk stel een privé kajuit, en hadden we een ruime tafel waar we aan konden eten.

San Blas

San Blas eilanden in Panama-3 San Blas eilanden in Panama-2

Waar moet je opletten als je naar de San Blas eilanden gaat varen?

Uit mijn opgedane ervaring zou ik goed op het volgende letten:

Hoe oud is de boot? Vaak worden de boten goed onderhouden, dus vraag bijvoorbeeld ook naar wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest. Op de site van Blue Sailing vermelden ze dit vaak.

Waar slaap je? Afhankelijk van het boottype, kan je verzoeken om in het meest rustige gedeelte (met betrekking tot de golven) te liggen. Voorin is vaak heftiger dan achterin. Soms kan het ook zo zijn dat je bed in een gemeenschappelijke ruimte ligt. Dit gebeurt vaak als je laat bent met boeken. Om deze reden hebben wij een boot laten schieten omdat we liever niet in de keuken sliepen. Mocht je dit belangrijk vinden, reserveer dan indien mogelijk ook de kajuit die je wilt.

Heb je voorkeur voor een type boot? Ons leek het ontzettend tof én praktisch om op een catamaran te zitten. Door de twee verschillende ‘poten’ hadden we namelijk minder last van de hoge golven in vergelijking met een normale boot.

Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Wij konden met tien man languit liggen op het dek en nog steeds had iedereen genoeg ruimte. Wat dat betreft had de boot prima kleiner gekund. Sommige boten die we voorbij zagen varen op de San Blas waren echter zo klein dat je bijna niet kon chillen.

Sommige boten beschikken over ‘extra’s’ Denk aan snorkelspullen, een klein bootje zodat je makkelijk naar de eilandjes kan, een kajak, vishengels… Op Zoë was alles aanwezig, wat zorgde voor veel vrijheid en leuke bezigheden! Mocht je boot niet over snorkelspullen beschikken, koop deze dan. Het water is zo helder bij de San Blas dat iedereen daar zou moeten snorkelen.

Net als bij de kapitein, check de (recente) reviews! Let op wat de mensen vertellen over de boot. Hadden ze ergens last van? Waren ze ergens ontevreden over? Of juist uitermate tevreden?

Boek op tijd! De route, kapitein en boot zijn uiteraard het meest belangrijk voor je trip. Zolang je die goed regelt, kan het eigenlijk niet meer stuk. Maar om die te krijgen, is het belangrijk dat je op tijd reserveert. Vaak worden de beste kapiteins en boten namelijk al vroeg geboekt. Zorg dus dat jij ook een van die eerste bent, zodat je zeker weet dat je bij de kapitein terecht komt waar je voorkeur naar uitgaat. Daarnaast hebben de kapiteins vaak een strakke planning en ben je daar afhankelijk van.

Extra tips en tricks: Neem pillen mee tegen zeeziekte. Ook al heb je er nog nooit last van gehad, neem het mee want je weet maar nooit. En op zee kan je ze niet krijgen. Niemand wilt 36 uur lang kotsend op een boot zitten. Vaak raadt de touragency bij wie je boekt aan wat zij de meest geschikte vinden.

Inkopen: Koop ruim snacks en (alcoholische) dranken in op het vaste land. Uiteraard hebben ze wel drinkwater op de boot. Op sommige eilanden op de San Blas verkopen ze wel biertjes en dergelijke, maar gezien de schaarste hiervan betaal je al snel meer dan je gewend bent.

Zonnebrand & smeren: Je zit op de zee dus de zon reflecteert aan alle kanten. En deze schijnt vaak en hard. Niks is vervelender dan verbranden als je eigenlijk vijf dagen in de openlucht wilt zijn. Koop dit dus goed in, en wees niet te zuinig met de factor (koop bijvoorbeeld 50!).

Ik hoop dat bovenstaande tips ervoor zorgen dat de overtocht fantastisch wordt! Bij mij zal de San Blas altijd in mijn geheugen geschrift staan als een groot avontuur met de mooiste eilandjes ooit.

Reis met Blue Sailing of Flota Caribe naar San Blas

Blue Sailing regelt alleen de overtocht van Cartagena naar San Blas. Mocht je opzoek zijn naar een kapitein die je van Panama naar Colombia meeneemt, raad ik Flota Caribe aan. Het is de organisatie van onze kapitein Sebastian Filipoff. Hij regelt ook tours op maat, mocht je niet perse de overtocht willen maken maar wel op een unieke boot willen slapen!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Panama