doen in Panama san blas
Siem van Dongen

Backpacken in Panama? 8 dingen die iedereen zou moeten doen!

Ga je binnenkort backpacken in Panama? Dan vind je hieronder een lijst van 8 dingen die je zeker niet wilt overslaan tijdens jouw reis. Van onbeperkt cocktails drinken bij een van de mooiste uitzichten tot tips om de mooiste natuur in Panama te ontdekken.

8 keer doen in Panama tijdens het backpacken

  1. Hard Rock Hotel in Panama City
  2. San Blas eilanden
  3. Beach tours
  4. Hiken in de jungle
  5. Filthy Friday in Bocas
  6. Bambuda Lodge en Bambuda Castle
  7. Eten bij een Fonda
  8. Cerra Ancon in PTY bezoeken
Panama

doen in Panama vlag

1. Geniet van onbeperkte cocktails met een view bij het Hard Rock Hotel in Panama City

Ga je naar Panama? Dan is de kans groot dat je via Panama City reist. Ga je vanuit Nederland naar Panama, dan vlieg je wellicht op het internationale vliegveld. Of ben je op doorreis, dan is de kans groot dat je via Panama City verder reist. Het is een enorme stad die erg westers aandoet.

Zo vind je in de skyline van Panama Stad ook het welbekende Hard Rock Hotel. Dit is waarschijnlijk niet het eerste hotel wanneer je als backpacker aan Panama City denkt. Maar, ik raad het je toch aan om hier langs te gaan. Op maandag, dinsdag en woensdag hebben ze hier namelijk een erg aantrekkelijke happy hour.

Tussen 6 en 8pm geniet je van onbeperkt cocktails (waaronder gin-tonics en mojitos) voor slechts 10 USD! En dat met een geweldige view over Panama City. Extra tip: ga voor zonsondergang naar boven, zodat je kan genieten van de zonsondergang over de stad.

Rooftop view

Uitzicht vanaf Hard Rock Panama City

2. Geniet van de prachtigste stranden

Denk je aan Panama, dan denk je waarschijnlijk aan het relaxte leven op de prachtigste bounty stranden. En dat beeld is helemaal correct! Onder meer op de San Blas eilanden (zie punt 3), Bocas del Toro en op meerdere plekken aan de noord en zuid kust vind je prachtige stranden. Als je eenmaal bij deze prachtige stranden bent, is er natuurlijk meer te doen dan alleen zonnen en een boekje lezen. Ga snorkelen of duiken, want Panama heeft geweldig koraal.

Stranden

doen in Panama san blas

3. Geniet van het simpele leven op de San Blas eilanden

Op de San Blas eilanden geniet je van een simpel en relaxt leven. De zon, lekker eten, een drankje in de hand en genieten op het strand. Ga je naar Panama, sla de San Blas eilanden dan absoluut niet over. Online lees je vaak dat een bezoek aan de eilanden archipel erg prijzig is. Dit komt doordat de meeste mensen de eilandengroep bezoeken met een zeil-tour. Deze kost je voor 5 dagen al zo’n 500USD, en dat is zonder je biertje. Een goedkopere optie die ik je zou aanraden is het boeken van een tour naar de San Blas eilanden, maar om weer terug te gaan naar Panama City. Dit kost je ongeveer 200USD (inclusief boodschappen en entree tot het park). Vanaf Panama City kan je vervolgens gewoon een vliegticket boeken naar Colombia, met een maatschappij als Viva Colombia bespaar je zo aardig wat uit. Wij kwamen voor een trip naar de San Blas én vliegticket naar Colombia op ongeveer €300 uit.

San Blas

Backpacken Panama San Blas eilanden

4. Verken de jungle rond Boquete

Panama is niet alleen zon, zee en strand. Je vind er ook prachtige jungles met de mooiste planten en geweldige dieren (zoals de luiaard). Er zijn verschillende mogelijkheden om de jungle te bezoeken, maar mijn favoriet is om een hike te maken in het gebied rondom Boquete.

Boquete is een rustig stadje middenin de jungle, aan de west zijde van het land. Ga je van Bocas naar Panama Stad of andersom, dan kan je hier prima een paar dagen een ‘stop’ maken. Hoewel je hier waarschijnlijk meer activiteiten zal ondernemer dan in de andere twee plaatsen.

Ik raad je aan om de Pianista Trail te lopen. Dit is een geweldig mooie hike van 5 tot 6 uur, en bij goed weer kan je vanaf de top zowel de Atlantische oceaan als Stille oceaan zien. De Trail is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse dames Kris Kremers en Lisanne Froon, die er in 2014 omkwamen. Op de top van de berg vind je dan ook meerdere monumenten ter nagedachtenis.

Als je deze trail wilt lopen adviseer ik je om gids Feliciano te vragen. Feliciano vertelt je alles over de flora, fauna én het verhaal van de twee Nederlandse dames. Deze trail maakt ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je.

Pianista Trail

Backpacken Panama Pianista trail

5. Filthy Friday in Bocas del Toro

Filthy Friday is een feest naar het idee van Sunday Funday, in Nicaragua. Iedere vrijdag wordt er een groots feest georganiseerd op verschillende eilanden in Bocas. Je start bij de ene bar, vaart vervolgens naar de volgende en zo door. Aan het eind van de middag heb je 4 bars (inclusief de afterparty) en heel wat shots gehad. De tickets koop je online (vraag bij je hostel even naar de website) en kost je 20USD inclusief vervoer, shots en een T-shirt.

Bambuda Lodge

Backpacken Panama Bambuda Lodge-2 Backpacken Panama Bambuda Lodge

6. Verblijf bij misschien wel het beste hostel van Latijns Amerika

Bambuda Lodge, een hostel op een vrijwel verlaten eiland in de Bocas del Toro eilandengroep. Dit hostel is opgezet door Canadees Dan en is het beste hostel wat ik bezocht heb in Latijns Amerika. En daarover zijn velen het met mij mee eens.

Het hostel is zo populair vanwege het prachtige aanzicht, de heerlijke sfeer en de gezellige family-style diners. Iedere middag kies je uit vier opties voor het avondeten. Dit diner wordt vers bereid in de keuken en rond 7 uur in de avond schuift iedereen aan voor een gezellig family-style diner.

Reis je solo in Bocas en wil je graag wat andere reizigers ontmoeten? Dan is dit absoluut the place to be. Bovendien is er iedere dinsdag avond een gezellige sangria avond. Voor 10USD geniet je van onbeperkt sangria met aansluitend een gezamenlijke stapavond.

Begin 2016 besloten Dan en zijn business partner om een tweede hostel te openen. Dit werd Bambuda Castle in Boquete. Yes, dat is een écht kasteel, dat overigens door een Nederlander werd gemaakt voor zijn vrouw. Dit kasteel heeft net als Bambuda Lodge een erg speciale, open sfeer. Ideaal voor de solo reiziger.

Local Food

doen in Panama backpacken tips local food

7. Geniet van het lokale eten

Overal in Panama kan je genieten van heerlijk lokaal eten. Het zal je niet verbazen dat vooral vis de specialiteit is. In Panama City raad ik je aan om langs de vismarkt te gaan, gelegen aan de boulevard tussen het oude centrum en het nieuwe centrum. Hier geniet je van de vangst van de dag.

In vrijwel iedere plaats vind je meerdere fonda’s. Hier wordt lokaal eten geserveerd voor een erg schappelijke prijs. De keus is vaak twee of drie verschillende dagmenu’s, doorgaans bestaande uit salade of groente, rijst of aardappels en vis of vlees. Een heerlijke lunch is hier gegarandeerd, en dat voor ongeveer 2 tot 3USD (inclusief drankje). Vaak vind je meerdere fonda’s bij elkaar. Kies dan voor de fonda met de langste rij, dan weet je zeker dat je de beste prijs/kwaliteit combinatie zal vinden.

Panamakanaal

Backpacken Panamakanaal

8. Cerra Ancon in Panama Stad

Het Hard Rock Hotel is niet het enige punt in Panama Stad met een goed uitzicht over de stad. Wil je namelijk uitzicht over het Casco Viejo, het nieuwe centrum én het Panama kanaal? Dan is Cerra Ancon de plek.

Cerra Ancon is een heuvel en (klein) park vrijwel middenin het centrum. De berg is zo’n 200 meter hoog en vanaf de top geniet je van een goed uitzicht. Wil je het Panama kanaal bezichtigen, maar geen 20USD betalen voor een uitkijkpunt? Dan is Cerra Ancon absoluut de beste keus.

Vanaf hier zie je een groot deel van het kanaal. Als je geluk hebt zijn er zelfs bootspotters met verrekijkers en mag je even meekijken. Buiten het (vrij dure) museum met uitkijkpunt vind je nergens in de stad zo’n goede uitkijkpunt over het kanaal als deze berg.

Bovendien is de wandeling naar boven ook de moeite waard. Je loopt over een verharde weg, maar loopt constant naast jungle (ja, middenin de stad) en met een beetje geluk zie je hier zelfs luiaards.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Panama