San Miguel de Allende zonsondergang

San Miguel de Allende: even terug in de tijd in dit kleurrijke stadje in Mexico

San Miguel de Allende is nu al een van m’n favoriete plekken in Mexico. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat het me erg deed denken aan Granada in Nicaragua en daar heb ik een half jaartje gewoond. Maar ik weet zeker dat andere reizigers het net zo mooi zullen vinden. Prachtige gekleurde huizen, oude hobbelige kasseien straatjes en toch ook een beetje hip met leuke boetiekjes, vegan koffietentjes en dakterrassen. Een mooie tussenstop als je van Mexico-Stad naar Guadalajara reist. Dit wil je er doen!

Ontdek kleurrijk San Miguel de Allende in Mexico

→ Hostel tip: Hostal Punto 79

1. Slenteren door de straten

San Miguel de Allende heeft een roerige geschiedenis. Door de ligging was het stadje aantrekkelijk voor boeren. De grond was namelijk heel geschikt voor landbouw. Het vlees en de groentes uit San Miguel werd door heel het land gegeten. Helaas moesten de mannen uit het stadje meevechten in de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog en maar weinig overleefden. De vrouwen trokken uit het stadje weg en zo raakte het in verval. Tot er een Amerikaan kwam die het stadje weer is gaan opknappen zodat gepensioneerde soldaten hier konden uitrusten. Dat trok nieuwe mensen aan en nu is het een prachtig kleurrijk en beschermd stadje.

Je kunt er dan ook heerlijk door de straten dwalen. Af en toe gluur je even naar binnen bij de vele boetiekjes om naar kleding te kijken die je als backpacker toch nooit gaat dragen of neem je een kijkje bij de vele monumenten.

Slenteren door de straatjes Raampje San Miguel de allende Mooiste straat van San Miguel de Allende

Een daarvan is de oude kathedraal. Die zag er eerst heel anders uit, maar een hoge pief uit het stadje heeft de voorkant van de kerk in een gotische stijl herbouwd. Er gaan verhalen rond dat hij in Spanje een maquette en deze exact heeft nagebouwd in San Miguel. Al wordt er ook gezegd dat hij zijn ontwerp heeft gebaseerd op een ansichtkaart uit België. Wat het verhaal ook is, het is een prachtige kathedraal geworden.

Het plein waar de kathedraal aan ligt is ook prachtig. Mooi groen met bomen, veel gezelligheid van de locals en in de avond verschillende mariachi’s.

Kathedraal San Miguel de allendeMariachi in San Miguel

2. Walking tour

Met een walking tour zie je altijd net een beetje meer van de stad, of ontdek je net wat meer over de geschiedenis. Vooral in San Miguel was de walking tour heel leuk. We hadden maar voor een uur betaald, maar onze gids heeft ons twee uur lang langs de mooiste plekken van het stadje genomen en ons er alles over verteld. Ook doen? Op een aantal plekken in het stadje staan houten kraampjes van Historical Walking Tour of San Miguel. Wij konden een kwartiertje later al op pad met een Spaanstalige gids. Er zijn ook Engelssprekende gidsen.

walking tour San Miguel

3. Tussen de locals in het park

Eerlijk is eerlijk, er lopen zeker wel wat toeristen in San Miguel de Allende rond. Vooral Amerikaanse en Mexicaanse. Wil je even hangen tussen de locals? Ga dan lekker naar Parque Benito Juárez. Met een beetje geluk is er net een basketbaltraining van de kinderen gaande. Daar kijk je je ogen uit, want het gaat er heel anders aan toe dan we gewend zijn. Iedereen rent door elkaar heen en langs de kant zitten de moeders klaar met een koelbox vol ijsjes en bananen gedoopt in chocolade. Die stoppen ze de kinderen af en toe toe, zodat die lekker staan te snoepen in het veld. Ik kan altijd uren naar zulke ‘rare’ dingen kijken.

4. Zonsondergang vanaf El Mirador

Houd je van mooie zonsondergangen? Dan ben je in San Miguel ook helemaal op de goede plek. Bij El Mirador heb je een prachtig uitzicht over de stad en het is de perfecte plek voor de zonsondergang. De route ernaartoe is al een feestje, maar het uitzicht zelf mag er ook wezen. Neem vooral een lokaal gebrouwen biertje mee en geniet.

Straatje San Miguel de Allende golden hour san Miguel Zonsondergang San MiguelSan Miguel de Allende zonsondergang

5. Mexicaans eten

Als je in Mexico bent, is eten toch een van de belangrijkste activiteiten. Wij denken vaak bij het ontbijt al na over de lunch en daarna alweer over het avondeten. Gelukkig is dat in San Miguel niet zo lastig.

Voor het ontbijt moet je bij Panio zijn. Dit is een bakkerijtje waar je echt lekker brood kunt vinden én ze hebben goede koffie. Die combinatie is niet altijd een vanzelfsprekendheid in Midden-Amerika. De lunch slaan we even over, maar voor een cocktail in de middag ben je bij Azotea op de goede plek. Ga vooral voor een klassieke Margarita met Mezcal. Avondeten deden wij op twee verschillende plekken: Baja Fish Taco en Don Taco Tequila. Baja Fish Taco heeft met name vistaco’s, maar ook een heel lekkere vega tostada. Don Taco Tequila is helemaal vegan. Vooral de tostada gemaakt van platano is echt goddelijk.

vega tostadas

6. Slapen in Hostal Punto 79

San Miguel de Allende heeft geen hostels en vooral goede hotels. Wil je goed slapen voor een goede prijs? Dan kun je overnachten bij Hostal Punto 79. De bedden hier zijn echt heel lekker, de kamer super ruim en er is een mooie patio. Er is geen keukentje bij, maar je mag dingen voor in de koelkast wel afgeven bij de balie. Daar hebben ze een koeling. Ook fijn, het hotel is maar een blok van het centrale plein vandaan en alles is prima te lopen.

hostal punto 79

Een ding is zeker, van een bezoekje aan San Miguel ga je zeker geen spijt krijgen!


→ Bekijk hier alle artikelen over Mexico