Winter in Schotland
Chris König

Door deze foto’s wil je dit ook een keer meemaken: Winter in Schotland!

Een harde klap en meteen daarna een continu overweldigend geluid terwijl ik even niet meer weet wat boven en onder zijn. Blijkbaar zijn de haringen losgeschoten die de buitenste flappen van de tent op zijn plaats hielden en onze tent is nu veranderd in een gigantische vlieger die nog net op de grond gehouden wordt door ons eigen lichaamsgewicht. Wanneer ik mijn benen intrek, merk ik dat de tent nog maar weinig houvast heeft en met moeite kruip ik half in mijn slaapzak naar de uitgang om te proberen de tent weer vast te krijgen. Gelukkig is het al 5 uur, wat betekent dat de wekker toch binnen een kwartier ging, om aan de hike naar Old man of Storr te beginnen. Maar met deze storm is de kans op een mooie zonsopgang wel heel erg klein…

Winter in Schotland


Winter in Schotland. Een land dat bekend staat om het stormachtige weer, de ruige natuur, heerlijke whisky en schapen op elke straathoek. Tijdens een week lang avontuur zijn we vanaf Newcastle upon Tyme, waar we met de boot arriveerden vanuit IJmuiden, helemaal tot in het uiterste puntje van Isle of Skye gereden – een prachtig eiland in het noord-westen van Schotland. Ik wist al wel dat Schotland mooi was tijdens de herfst, maar wat we deze week hebben mogen ervaren tijdens de winter, oversteeg toch wel de verwachtingen: de zacht bruingele kleur in de bergen met het contrast van sneeuw op de toppen en de al dan niet kalme wateren tussen de heuvels in, maakten dat elke dag te kort duurde!

Onze route door winters Schotland

Kamperend hebben we een route afgelegd die ik graag met jullie deel: van de uitgestrekte natuur met een overvloed aan herten in Glencoe, tot de wilde kliffen rondom Point Neist.

Glencoe en Glen Etive

Onderweg naar Isle of Skye kom je door Glencoe, een gebied waarbij duidelijk wordt dat je je richting de Hooglanden begeeft: de bergen worden groter en ruiger, de riviertjes krijgen meer vertakkingen en de dorpjes worden schaars. In Glencoe bevindt zich een vallei – Glen Etive – waar je zonder al te veel moeite herten kunt spotten: de locals laten graag wat eten voor de dieren achter en zonder natuurlijke vijanden zijn deze herten minder schuw dan je ze normaal zult aantreffen!

winter in schotland Glencoe en Glen Etive hert winter Schotland Glencoe en Glen Etive winter schotland Glencoe en Glen Etive herten

Sgurr Alasdair

In het zuidwesten van Skye bevindt zich een berggebied met de hoogste toppen van het schiereiland. Het zou geen avontuurlijke roadtrip zijn, wanneer we niet een poging deden om een van deze bergen te beklimmen. Aangezien de bergen al beginnen op zeeniveau, is het relatief toegankelijk om in dit gebied te hiken: je parkeert de auto en begint met lopen! Of je nou wel of niet richting de top gaat, maakt niet uit: de ervaring van besneeuwde steile rotswanden met uitzicht op de zee is er een om niet over te slaan.

Uitzicht schotland winter Sgurr Alasdair waterval Sgurr Alasdair winter schotland winter schotland Sgurr Alasdair

Old man of Storr

Een van de bekendste en meest toeristische plekken van Skye. Dat gezegd hebbende – dit geldt niet tijdens de winter! Tijdens onze tocht hebben we een ochtend gespendeerd rondom deze prachtige landmark en met onze stevige wandelschoenen nog net niet doorweekt van de smeltende sneeuw zijn we niet meer dan twee andere personen tegengekomen. Wel of geen sneeuw: een bijzondere plek om te mogen ervaren!

duister Old man of Storr schotland winter winter naar Old man of Storr schotland winters schotland Old man of Storr

Point Neist

Wanneer je genoeg tijd hebt, is deze plek met vuurtoren op het uiterste puntje zeker de moeite waard. Een eindje rijden, maar met een beetje geluk vind je hier een zonsondergang om niet te vergeten. Ook de naburige omgeving bestaat uit gigantische kliffen en schapen die voor niets interesse hebben behalve hun polletje gras.

uitzicht Point Neist schotland schapen Point Neist schotland viewpoint Point Neist schotland winter schotland Point Neist

Quiraing

Na een zonsondergang bij Point Neist is deze plek ideaal om tijdens de zonsopgang te verkennen: smalle wandelpaadjes in elke richting en verre uitzichtpunten met puntige rotsen. Wederom dicht bij de zee, wat voor heerlijke contrasten in het uitzicht zorgt. Zelfs de autowegen zijn in dit gebied de moeite om te verkennen (eigenlijk geldt dat voor heel Skye).

wegen bij Quiraing schotland winter in schotland Quiraing zon Quiraing schotland

Verlaat de winter in Schotland met DFDS Seaways

Na een prachtig avontuur was het weer tijd om terug naar Nederland te gaan en dit kon gelukkig op een comfortabele manier met DFDS Seaways. De bootdienst die tussen Newcastle en IJmuiden vaart, voelt als een hotel waar je incheckt voor een ontspannende hotelovernachting na de intensieve reis. Vervolgens is het tijd voor een lekker ontbijtje in de ochtend en voor je het weet ben je weer terug in Nederland: geen verkeerde manier om de reis te eindigen!

dfds ferry schotland ijmuiden winter schotland dfds ferry ijmuiden

Meer lezen over Schotland of gave foto’s zien?

Lees ook: