Liverpool highlights Beatles

7x Highlights in Liverpool om niet te missen

Ooit een stoere havenstad, tegenwoordig een bruisend cultureel centrum. En nog belangrijker: Liverpool is méér dan de Beatles en voetbal. Vergeet daarom Londen heel even, want dit is dé stad voor je volgende citytrip in de UK!

7 Highlights in Liverpool die je niet wilt missen

Je kan vanuit Nederland binnen no time naar Liverpool vliegen, soms al vanaf 34 euro voor een enkele reis, en over de vlucht doe je vaak niet meer dan 1,5 uur. Check hier meteen vliegtickets (onder andere Easyjet vliegt direct vanaf Nederland). In de stad zijn ook genoeg fijne plekjes om te overnachten. Voor een leuk hotel kun je onder andere eens kijken naar Lock and Key Boutique Hotel – Duke Street of het toffe Titanic Hotel in Liverpool. En ja, dan ben je in Liverpool, wat zijn dan toffe highlights om te zien en gave to do’s om te doen? Check hieronder 7 highlights in Liverpool die je sowieso niet wilt missen!

1. Kennis maken met de stad in het Museum of Liverpool

Om kennis te maken met de 800 jaar oude geschiedenis van de stad, zijn er twee musea die je bij aankomst zou moeten bezoeken. Je eerste stop is het Museum of Liverpool, waar je gratis naar binnen kan en dankzij een mooie chronologische tijdlijn de hele geschiedenis van de stad beleeft. Van de middeleeuwen via de scheepvaart, die talloze culturen met zich mee bracht (waardoor ook Liverpool een eigen Chinatown heeft), naar de Beatles en de ontwikkeling van de stad naar een nieuwe, hippe metropool.

highlights liverpool museum

2. Albert Dock

Na het Museum of Liverpool wandel je langs de Mersey-rivier naar de Albert Dock (ook zo handig aan Liverpool: alles is op loopafstand). Hier kun je ervaren hoe Liverpool eruit zag toen het één van de grootste zeehavens van de UK was. In de Dock liggen enkele historische schepen en het tweede museum waardoor je de stad goed leert kennen: het Merseyside Maritime Museum, waar je een bijzondere en uitgebreide expositie kunt zien die volledig gaat over de White Star Line, de rederij van de Titanic. Het voormalige hoofdkantoor van de White Star Line is overigens nog steeds te zien in Liverpool, het is één van de door UNESCO erkende werelderfgoed gebouwen aan de Merseyside. De Albert Dock is in de afgelopen twintig jaar omgetoverd van vervallen havengebied tot een levendige hub vol restaurants en winkels en je vindt er een dependance van het Tate Museums, wat zeker ook het bezoeken waard is.

highlights Liverpool Albert Dock

3. Superlambanana!

Deze vreemde kruising tussen een banaan en een schaap kom je overal tegen in Liverpool. Oorspronkelijk was er maar één – van kunstenaar Taro Chiezo – maar toen Liverpool in 2008 Culturele Hoofdstad van Europa werd, verschenen er nog zo’n 125 in de hele stad, elk met een ander design. Inmiddels zijn ze een soort van mascottes van de stad.

highlights liverpool mersey beest Superlambanana

4. The Fab Four

Onmisbaar als je van de Beatles houdt, of wanneer je jezelf wil onderdompelen in de wereld van de Fab Four, is the Beatles Story. Deze interactieve expositie geeft je een mooie en uitgebreide blik op het ontstaan van de Beatles. Verwacht dus veel muziek, nagebouwde studioruimtes en de instrumenten waarmee Paul, John, Ringo en George vanuit Liverpool de wereld veroverden. Eén ding is duidelijk wanneer je The Beatles Story weer verlaat: Liverpool zou na de Beatles nooit meer hetzelfde zijn. Nog geen genoeg van de Beatles? Wandel dan naar Penny Lane, de straat waarover de Beatles zingen in het gelijknamige lied en proberen de vele winkeltjes te herkennen waarover gezongen wordt. Leuk detail: de straatnaam wordt tegenwoordig op de gevels geschilderd omdat de straatnaambordjes om de haverklap werden gestolen door iets te enthousiaste Beatles-fans.

Liverpool highlights beatles beeld Liverpool highlights Beatles

5. Wheel of Liverpool

Ik zie een stad graag van grote hoogte en bezoek als het even kan altijd een hoog gebouw of ander uitkijkpunt. Liverpool heeft – behalve de kathedraal – geen wolkenkrabbers of hoge torens. Wat het wél heeft – geheel volgens de trend onder metropolen (hallo Londen, Singapore en Las Vegas!) – is een eigen reuzenrad. Betaal 10 Pond en vergaap je op 60 meter hoogte over het uitzicht op de stad.

6. Cathedral

Vanuit het reuzenrad en veel andere plekken in de stad valt één gebouw dus erg op: de gigantische Liverpool Cathedral. Een van de belangrijkste highlights in Liverpool! Niet zo gek, want het is de grootste kathedraal van de UK en de vijfde van Europa. Je kunt er gratis in; alleen voor het bezoeken van de toren betaal je entree. Vergeet ook zeker niet om een wandeling te maken op het eeuwenoude kerkhof dat aan de voet van de kathedraal ligt. Vooral op een druilerige en grijze dag, is het er gek genoeg erg mooi.

liverpool park

7. Pub food & Beatles

Wie het nachtleven van Liverpool wil ontdekken, gaat naar de omgeving van St. Peters Square of de Cavern Quarter. Hier vind je hippe cocktailbars en foute, typische Engelse pubs, waar je bijna struikelt over de ‘stag & hen’ parties. Toch zijn er genoeg mooie plekken te ontdekken, zoals de Sugar Hut en Moloko voor DJ’s en cocktails en HUS en de Merchant voor als je zoals ik van rooftop bars houdt. Moet het Engelse weer wel even meewerken, natuurlijk. Wil je net zoals vele andere toeristen in Liverpool nog even in Beatles-sferen blijven, dan is een bezoekje aan de Cavern Club een must-do. Hoewel de club een kopie is van de oorspronkelijke club waar de Beatles vroeger optraden, ademt alles in het donkere rock ’n roll-hol nog steeds de swinging sixties. Verwacht veel toeristen van jong tot oud die zich graag een avondje onderdompelen in nostalgie en sixtiesmuziek. Het is de ideale plek om je trip in Liverpool af te sluiten. Want nostalgisch en toeristisch of niet; die Beatles-liedjes kruipen tijdens je bezoek aan deze stad in je hoofd, om er vervolgens nog lang te blijven.

Wil je de highlights in Liverpool zelf zien? Plan meteen een citytrip!

Een citytrip naar Liverpool is zo gepland, je kunt onder andere met Easyjet direct naar Liverpool vliegen en dat kan soms al vanaf 34 euro voor een enkele reis. Qua hotels is er ook genoeg keuze, leuke tips zijn bijvoorbeeld Lock and Key Boutique Hotel – Duke Street of Titanic Hotel in Liverpool.