Céline Hendriks

Reizen naar Engeland na Brexit? Veranderingen & tips voor jouw trip!

Het is bijna zo ver. De nieuwe deadline voor de Brexit zit er weer aan te komen, namelijk volgende maand. Na meer dan 3 jaar, 1000 dagen overleg en twee premiers verder zijn de Britten er nog steeds niet uit. Veel onduidelijkheid en onzekerheden, maar wat heeft dit nou te betekenen voor jouw toekomstige citytrip naar het Verenigd Koninkrijk?

Reizen naar Engeland na Brexit

Reizigers vinden het maar veel gedoe, die Brexit. Eigenlijk zijn ze er niet zo veel mee bezig, maar als je ze vraagt hoe ze een citytrip naar Londen nu voor zich zien of hoe ze reizen naar Engeland na Brexit voor zich zien, zie je ze toch wel even nadenken. Ze hebben veel vragen. “Kan ik nog met mijn ID-kaart naar het land reizen?” en “Waar moet ik rekening mee houden tijdens mijn reis naar Engeland?” zijn dan ook veelgestelde vragen bij reisbureaus. Wat veel reizigers niet weten is dat je nog wél zorgeloos naar Ierland kunt blijven reizen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat namelijk uit Groot-Brittannië én Noord-Ierland. Dus geen Brexit gedoe in Ierland, maar dan weer wel in Noord-Ierland. Tja, inderdaad, ingewikkeld.

Brexit… Hoe zat het ook alweer?

Het Brexit-circus is al sinds juni 2016 bezig. Toen stemde een kleine meerderheid van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie. Niemand zag dit aankomen en de bevolking was geshockeerd. Er zijn drie mogelijke uitkomsten bij de Brexit, namelijk: De “harde Brexit”, de “zachte Brexit” en de “no deal Brexit”. Bij de “harde Brexit” worden alle banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie doorgeknipt. Dit betekent geen afspraken over vrij verkeer. Het Verenigd Koninkrijk beslist dan zelf welke goederen en personen het land in mogen komen. Veel reizigers hopen op een “zachte Brexit”. Dit houdt in dat er goede afspraken worden gemaakt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hierbij gaat het om afspraken over bijvoorbeeld het vrije verkeer van goederen en personen. Reizigers en reisbureaus vrezen het meest voor een “no deal Brexit”. Hierbij zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie namelijk zonder afspraken verlaten, wat veel onduidelijkheid en onzekerheid met zich mee zal brengen.

Bezoekersaantallen Verenigd Koninkrijk

Het AD meldt dat veel Britse toeristenorganisaties waarschuwen dat toeristen meer twijfels gaan hebben over een toekomstige reis naar het Verenigd Koninkrijk. Uit onderzoek van het Britse Centraal Bureau voor Statistiek (ONS) blijkt dat het aantal bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk in de maanden april en mei al met acht en zes procent daalde. Ook Nederlandse reisbureaus denken dat het Verenigd Koninkrijk toeristen gaat verliezen door het gedoe en de onduidelijkheden over de Brexit. Maar, moeten we ons eigenlijk nou wel zo´n zorgen maken over een toekomstige reis naar het Verenigd Koninkrijk en reizen naar Engeland na Brexit, of valt het allemaal wel mee?

“Kan ik nog met mijn ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen?”

reizen naar engeland na brexit

Veranderingen voor wie gaat reizen naar Engeland na Brexit

Als de Brexit er eindelijk eens een keer komt, gaan er natuurlijk wel een aantal dingen veranderen voor je reis naar het Verenigd Koninkrijk. Het ligt er natuurlijk wel aan welke Brexit het wordt, maar de veranderingen zullen gelukkig en waarschijnlijk niet al te heftig zijn. Het is vooral belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen die rond de Brexit spelen. Volgens de ANWB zijn op dit moment de volgende zaken belangrijk:

Huisdieren

Gaat je trouwe viervoeter mee op reis naar het Verenigd Koninkrijk? Dan kan dit nog knap lastig worden. Na de Brexit gaan er een aantal dingen veranderen waardoor je niet meer vrij kunt reizen met je huisdier van het Verenigd Koninkrijk naar Europa. Huisdieren krijgen te maken met invoercontroles wanneer ze Europa binnenkomen. Als je je huisdier toch heel graag mee op reis wilt hebben, dan is belangrijk dat je vroeg begint met de voorbereidingen hiervan. Het kan namelijk nodig zijn om vier maanden voor vertrek de documenten en vaccinaties te moeten regelen voor je viervoeter.

Souvenirs meebrengen

Een andere belangrijke verandering om bij stil te staan is het meenemen van gekochte goederen. Na de Brexit kan het zo zijn dat je meer belasting gaat betalen voor de goederen die je vervoert. Dit geldt zowel voor goederen die je meeneemt vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, als andersom. Dit hangt af van de wijze waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Bij een deal worden er nog onderhandelingen gedaan over dit soort situaties en kunnen die hogere belastingen meevallen. Als er een no-deal plaatsvindt, moeten goederen die je meeneemt aangegeven worden bij de douane en dan is de kans groot dat je invoerrechten en btw moet betalen. Maar, er is nog geen reden voor paniek. Je kunt gerust souvenirtjes heen en weer blijven brengen voor je familie, want producten met een totale waarde van maximaal €430,- zijn vrijgesteld. Ook verandert er niets aan het meenemen van één liter sterke drank, zestien liter bier en tweehonderd sigaretten.

Wisselkoers

Ondanks dat de Brexit een negatieve toon met zich meebrengt, zit er ook een voordeel aan. Ja, echt waar. Reisorganisatie Pharos Reizen geeft aan dat de waarde van de pond namelijk enorm gedaald is door de aangekondigde Brexit. Dit is niet per se goed nieuws voor het Verenigd Koninkrijk, maar wel voor de reiziger die de euro wisselt naar de pond. Zo wordt je citytrip ineens goedkoper en heb je meer pond voor je euro.

Vervoer

Als je met de camper, auto of caravan op reis gaat naar het Verenigd Koninkrijk, moet je ook even opletten. Als je met één van deze voertuigen gebruik gaat maken van het vrachtverkeer naar het Verenigd Koninkrijk, heb je na de Brexit een grote kans op extra vertraging. Al het vrachtverkeer moet namelijk goederen die binnenkomen bij de grens aangeven bij de douane. Er wordt verwacht dat dit heel veel tijd gaat kosten. Nederland heeft al wel maatregelen genomen door meer douanepersoneel aan te nemen zodat de vertraging enigzins kan verminderen. Mocht je dus gebruik willen maken van het vrachtverkeer, dan is een heroverweging om met het vliegtuig te gaan zeker niet verkeerd. Dat gaat je waarschijnlijk veel tijd schelen. Tijd die je beter kan besteden aan je citytrip naar Londen die ook maar drie dagen duurt.

Geldig rijbewijs

Het is nog maar de vraag of je Europese rijbewijs geldig blijft in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Rijksoverheid blijft bij een Brexit met deal je rijbewijs in ieder geval geldig tot en met 31 december 2020. Bij een Brexit zonder deal kan het zomaar zijn dat je Nederlandse rijbewijs niet meer geldig is en dat je een internationaal rijbewijs moet hebben om te kunnen rijden in het land.

Europese zorgpas

Een ongeluk of een tripje naar een buitenlands ziekenhuis tijdens je reis. Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het kan altijd gebeuren. Nu de Brexit er nog niet is, kunnen we gewoon onze Europese zorgpas gebruiken in Europese landen en krijgen we de nodige medische hulp. Na de Brexit kan dit veranderen. Het is dan niet zeker of je dan geholpen wordt met een Europese zorgpas, aangezien het Verenigd Koninkrijk dan niet meer binnen de Europese Unie valt. In dit geval zou de reisverzekering met werelddekking veel belangrijker kunnen gaan worden, omdat deze de medische kosten in een niet Europees land wel zou kunnen dekken.

Internet en wifi

Wanneer het Verenigd Koninkrijk niet meer bij Europa hoort, moeten we volgens vliegticketwebsites toch even twee keer nadenken voordat we het internet gebruiken. Tegenwoordig zijn we natuurlijk gewend dat we binnen onze bundel vrij kunnen internetten in heel Europa. Na de Brexit is dat waarschijnlijk niet meer mogelijk, tenzij je net als vroeger de hoge roamingkosten betaalt. Vergeet na de Brexit dus niet je databundel uit te schakelen als je naar het Verenigd Koninkrijk reist!

Reizen naar Engeland na Brexit, wat kunnen we verwachten in de toekomst?

Of de Brexit er gaat komen, wanneer die er gaat komen en hoe die gaat verlopen is nog een raadsel. Wel zijn veel Nederlandse reizigers en reisbureaus het er over eens dat een Brexit mét afspraken toch de beste oplossing zou zijn voor het toerisme van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn van mening dat een Brexit met afspraken minder moeilijkheden zal opleveren. Jouw toekomstige reis naar het Verenigd Koninkrijk kan er anders uit gaan zien, maar het ziet er ook weer niet naar uit dat we drastische veranderingen mee gaan maken. Dus, heb je binnenkort een citytrip naar Londen op de planning staan? Geen zorgen, voor nu zijn er nog geen problemen. Als de citytrip na 31 januari gepland staat, dan is het belangrijk om de ontwikkelingen rond de Brexit in de gaten te houden.

Eind januari meer duidelijkheid?

We hebben weer een nieuwe datum om naar uit te kijken, 31 januari 2020. Reizigers worden moe van het uitstellen en zijn toe aan duidelijkheid. Doordat de datum van de Brexit steeds verschuift, hebben reizigers er steeds minder vertrouwen in en zijn ze voorzichtiger met het boeken van een citytrip naar Londen. Laten we hopen dat de Brexit op 31 januari 2020 dan ook écht eens een keer plaatsvindt, zodat we allemaal weten waar we aan toe zijn en we weer volop reisjes naar het Verenigd Koninkrijk kunnen boeken.

→ Bekijk hier al onze artikelen over het Verenigd Koninkrijk

 

Dit verhaal is geschreven door gastblogger Céline Hendriks.