Wat te doen in Malaga tips

Deze tien dingen moet je echt doen in Málaga

Zon, zee en een korte broek en dat in oktober. Málaga is een heerlijke bestemming als je nog eventjes van de laatste warmte wil genieten. De stad heeft een mediterraan klimaat waardoor de zomers niet extreem warm zijn en de winters erg mild zijn. Een week in Málaga is prima te doen. Er is namelijk zoveel te zien, maar als ik dan toch moet kiezen zijn dit de tien plekken die je bezocht moet hebben als je naar deze Spaanse stad gaat.

10 x Wat te doen in Malaga?

→ Hotel tips voor Malaga: Barceló Malaga, Icon Malabar of Molina Lario
→ Vliegtickets: Vind hier fijne vlucht aanbiedingen voor Malaga

Wat te doen in Malaga kathedraal

1. Indrukwekkend van binnen en buiten: de kathedraal

Hij is niet te missen: de kathedraal van Málaga. Vanuit vrijwel alle richtingen zie je de toren van de kathedraal boven de stad uitkomen. Hij staat op het toeristische plein Plaza del Obispo. Ruim 200 jaar heeft het geduurd om de kathedraal te bouwen en eigenlijk is hij nog niet klaar. Een terugkomend probleem is de financiering. In 1528 zijn ze begonnen met bouwen en in 1728 is men, na weer geldgebrek, definitief gestopt met bouwen. Hierdoor mist de kathedraal een boog en een toren. Daarom wordt de kathedraal ook wel ‘La Manquita’ genoemd: de éénarmige of manke dame. In de kerk zijn verschillende stijlen te zien: Gotisch, Barok en Renaissance. Daarnaast kan je sinds mei 2015 het dak bezoeken, waardoor je een prachtig uitzicht over de stad hebt. En natuurlijk een top fotolocatie.

De entree is 6 euro en de kathedraal is elke werkdag van 10:00 uur tot 17:00 uur open. Als je boven op het dak wil staan, kan dit alleen onder begeleiding van een gids.

Wat te doen in Malaga streetart

Wat te doen Malaga streetart

2. Streetart, streetart en nog eens streetart

Per toeval liep ik door Soho, de wijk van de kunsten. De lokale bevolking heeft deze naam zelf aan de wijk gegeven. Soho is een artistieke wijk met een verzameling van hippe winkels, aparte cafés en heel veel streetart. Vroeger was het een achterstandswijk en rond 2000 kwam het idee van creatieve locals om er een kunstdistrict ervan te maken. Nou dat is gelukt! Bijna op elke straathoek is weer een kunstwerk te bewonderen.

Wat te doen in Malaga modern museum

Wat doen in Malaga Museum

3. Nog meer kunst

We blijven nog even in Soho, want het modern kunstmuseum is hier ook te vinden. Hoe kan het ook anders. De entree is gratis en het is zeker de moeite waard. Toen ik er was, waren er allemaal schilderijen te vinden over fantasiewerelden. Het museum is in 2003 geopend met als doel de beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw te promoten.

Wat te doen in Malaga Moorse fort Alcazava

Wat te doen in Malaga tips

4. Het sprookje van het Moorse fort Alcazava

Dit fort valt ook niet te missen. Ik geloof dat ik er wel honderd keer voorbij ben gelopen, voordat ik het ging bezoeken. En dat was zeker de moeite waard. Het was net of ik door een sprookje liep. De Arabische invloeden uit de tijd van de Moorse overheersing zijn duidelijk terug te vinden. In elk hoekje en gaatje was wel weer iets moois te zien. En als je helemaal boven staat heb je weer een prachtig uitzicht over Málaga. De bouw van dit fort stamt uit de negende eeuw. In de elfde eeuw is Alcazava verder uitgebreid.

De entree voor het fort is 2,20 euro per persoon. Met een iets duurder kaartje, namelijk 3,55 euro kun je ook het hoger gelegen kasteel Gibralfaro bezoeken. Op zondag na 14:00 uur kan je het fort gratis bezoeken.

Malaga kasteel spanje tips

doen in Malaga kasteel Malaga-kasteel

5. Gibralfaro kasteel: een pittige klim, maar dan heb je ook wat

Dit kasteel ligt naast het fort van Alcazaba op de Gibralfaroberg, ook wel de vuurtorenberg genoemd. De top van dit kasteel ligt op 130 meter hoogte. Je kan ervoor kiezen om lopend de top te bereiken, maar ik moet eerlijk toegegeven, ik heb deze weg niet genomen. Aangezien het nog dusdanig warm was en meerdere locals zeiden dat de tocht heel pittig was. Je hebt tenslotte vakantie. Ik heb daarom de hop on hop off bus genomen en de weg ernaar toe is ook heel mooi. Ik heb dan ook vele foto’s gemaakt.

Het kasteel is in de winter van 09:00 uur tot 18:00 uur te bezoeken.

auto's in Malaga tips Malaga oldtimers museum Malaga to do wat te doen in Malaga autos

6. Hier vind je hele coole auto’s

Wil je de auto zien van de film de Titanic waarin Kate en Jack de liefde bedrijven? Nou dan moet je zeker naar het automuseum van Málaga. Het museum ligt ten westen van het stadscentrum. Het bevindt zich in een van de zijvleugels van de oude tabaksfabriek. De buitenkant van het gebouw ziet er heel klassiek uit, maar binnen is het heel modern. Persoonlijk ben ik niet zo’n auto-gek, maar ik heb mij kostelijk vermaakt. De vaste collectie bestaat uit 90 oude auto’s die verzameld zijn door een Portugese zakenman. In Spanje was er, anders dan in eigen land wel interesse om zijn verzameling aan het publiek te tonen. En zo is het museum in 2010 geopend.

De entree is 7,50 euro.

wat te doen in malaga tips

Malaga tips wat te doen dependence

7. Doen in Malaga: Ga naar de haven!

Tijdens je bezoek aan Málaga moet je de haven absoluut gezien hebben. De haven behoort tot één van de oudste ter wereld. Ruim 3000 jaar geleden werd deze al gesticht. Als je vanuit het centrum naar de haven loopt, kom je als eerste over de Muelle Dos. Deze eindigt bij de witte vuurtoren. Aan deze boulevard vind je vele restaurantjes waar je een mooi uitzicht hebt over de haven. Loop je de Muelle Dos helemaal af dan kom je uit op het bekendste strand van Málaga, namelijk Malaguetta.

Naast vele restaurantjes zijn er ook diverse winkels te vinden en het centre Pompidou Málaga. Dit centre is de eerste buitenlandse dependance van het beroemde museum uit Parijs. Museum Pompidou heeft een kubusachtige uitstraling en met zijn vele kleuren lijkt het net een kubus.

Wat te doen in Malaga boottocht oud schip doen in Malaga boot tocht Malaga wat te doen boottochtje

8. Ga de zee op met een oude boot

In de haven zijn ook diverse oude schepen te vinden waarmee je een boottocht kan maken. En geloof me deze boten zijn niet te missen. De tocht duurde een uur en je hebt prachtig zicht op de stad, maar ook op de zee. En zeg nou zelf, niets is toch fijner dat een boottochtje?

Wat te doen in Malaga fietsen

wat te doen in Malaga fietsen tips

wat te doen in Malaga stranden

9. Als echte Hollander pak je de fiets, ook in Malaga!

Je bent een echte Dutchie of je bent het niet. Ik pakte een fiets en daar heb ik vier uur lang plezier van gehad voor zeven euro. Je hebt heel veel winkels die fietsen verhuren, maar kijk goed naar de prijs. Ik besloot om de hele boulevard af te fietsen en kwam toen uit bij een rustig strandje. En van dat fietsen kreeg ik het wel warm. Gelukkig kan je vaak pootje baden op deze route.

Wat te doen in Malaga botanische tuin

10. De immens grote botanische tuinen van Málaga

Last but not least, de grote botanische tuinen van Málaga, ook wel bekend als Histórico La Concepción Botanical Garden. Ruim 150 jaar geleden zijn deze tuinen ontstaan, daarvoor bestond het gebied uit verschillende landgoederen met ondermeer olijf-, amandel en citrusbomen. De gemeente Málaga heeft in 1990 de tuinen overgenomen en sinds 1994 zijn de botanische tuinen geopend voor het publiek. Deze tuinen zijn zo groot, dat je je gemakkelijk een halve dag kan vermaken. Er zijn diverse wandelpaden, die je soms moet zoeken, maar die leiden je allemaal naar mooie plekjes.

De entree is 5,20 euro.

Zin gekregen om naar Malaga te gaan?

Een tripje naar Malaga heb je binnen no time gepland:

→ Vliegtickets: Vind hier fijne vlucht aanbiedingen voor Malaga
→ Hotel tips voor Malaga: Barceló Malaga, Icon Malabar of Molina Lario

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen