sao miguel watervallen azoren

AZOREN: Ontdek de mooiste watervallen van Sao Miguel

Sao Miguel is vooral bekend om de kratermeren in Sete Cidades en de natuurlijke warmwaterbronnen in Furnas. Toch zijn er ook heel wat mooie watervallen op het grootste eiland van de Azoren te vinden. Wie de minder bekende watervallen opzoekt, heeft een grote kans om een prachtig stukje natuur volledig voor zichzelf te hebben. Hoog tijd dus om je met deze plekjes kennis te laten maken!

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

waterval pad sao miguel azoren watervallen sao miguel azoren watervallen sao miguel

Watervallen op Sao Miguel

Aan watervallen geen gebrek op Sao Miguel, maar het loont de moeite om de meest verscholen watervallen te zoeken. Een voorbeeld vind je iets boven Lomba de Sao Pedro en Salga, rustige kustdorpjes in het noorden van Sao Miguel, op een klein halfuurtje rijden van zowel Furnas als Ribeira Grande. Van een waterval in een rotsomgeving die rechtstreeks in zee uitmondt tot een waterval op een plek waar je je in een tropisch regenwoud waant, deze wandeling zal de liefhebbers van watervallen niet teleurstellen.

Hoe kom je bij de watervallen in het noorden van Sao Miguel?

Er zijn verschillende opties om deze watervallen in het noorden van Sao Miguel te bezoeken. De eerste optie is de volledige Trilho Moinho do Félix afleggen. Deze wandeling is 5,5 kilometer lang en bestaat voor het grootste deel uit verharde paden.

Je huurauto parkeren

Wil je voldoende tijd kunnen besteden bij de watervallen en ook nog een andere activiteit doen, dan is het interessanter om de auto te parkeren in de buurt van het uitkijkpunt Miradouro e merendário da Rocha. Van daaruit kan je de afdaling inzetten naar de Cascata do Homem, gevolgd door Cascata do Téofilo en Cascata da Gruta. Via deze route ben je via de mooiste wandelpaden snel bij de watervallen. Omdat de watervallen wat verscholen liggen, is de weg erheen via de gps niet erg duidelijk. Het eenvoudigste is om de coördinaten 37°51’15.2″N 25°18’42.1″W in te geven als bestemming en nog wat verder door te rijden richting de kustlijn om zo het uitkijkpunt te bereiken. Volgens de gps stopt de weg op het punt waar de coördinaten je zullen brengen, maar het is mogelijk om door te rijden en te parkeren in de buurt van het uitkijkpunt. Als je het uitkijkpunt hebt bereikt, heb je meteen een prachtig zicht op de eerste waterval: Cascata do Homem. De weg naar beneden doe je best te voet en niet met de auto. Het is er namelijk erg steil en je hoeft de weg naar boven niet te doen als je wandelt tot aan de laatste waterval.

Met het openbaar vervoer

Heb je geen huurauto, dan kan je de bus nemen tot aan de dichtstbijzijnde halte, Lomba De São Pedro – Estrada Regional. Vanuit Ribeira Grande zal dit anderhalf uur duren, vanuit Ponta Delgada reken je daar nog een twintigtal minuten bij. Zoals je kan lezen in het artikel “Wat te doen op Sao Miguel? Ontdek het groene eiland van de Azoren!” is het een absolute aanrader om een auto te huren om verscholen plekjes op het eiland te kunnen ontdekken, zoals de watervallen die we in dit artikel beschrijven.

Deze 3 watervallen op Sao Miguel wil je niet missen

Cascata do Homem

watervallen sao miguel cascata do homem watervallen sao miguel watervallen sao miguel op de azoren

Waterval 1 – Cascata do Homem

Op het eerste zicht niet de meest indrukwekkende waterval, maar je kan er wel achter wandelen en vanaf deze waterval genieten van een uitzicht op zee. Daarnaast is het ook de ideale plek om een frisse duik te nemen. Houd je zwembroek zeker aan voor het vervolg van de wandeling, want er volgen nog mooiere plekken waar je je hoe dan ook letterlijk en figuurlijk eens in wil onderdompelen.

Nadat je wat hebt gezwommen, gerust en genoten hebt van het uitzicht, hoef je maar een klein stukje terug te lopen in de richting van de auto. Als je de eerste bocht om bent, zal je aan de linkerzijde een ingang tussen de planten en bomen zien. Zeg vaarwel tegen de verharde paden en start de weg richting de Cascata do Téofilo. Je zal al snel merken dat je een dichtbebost gebied betreedt, wat meteen een verschil is met de rotsachtige omgeving van Cascata do Homem.

Goede wandelschoenen en waterschoenen zijn geen overbodige luxe, zeker voor zij die dicht bij de watervallen willen komen. Via deze mooie wandelpaden zal je na een goed halfuur langs ontelbare tinten groen de ruïnes van een oude molen bereiken. Je kan de Téofilo-waterval al horen!

Cascata do Téofilo

watervallen sao miguel Cascata do Téofilo

Waterval 2 – Cascata do Téofilo

Bij de Cascata do Téofilo heb je een mooi uitkijkpunt om foto’s te maken zonder te moeten balanceren over natte rotsblokken richting de waterval, maar laat dat je niet tegenhouden om toch een frisse duik te nemen en naar de waterval toe te zwemmen. Het water is heerlijk verfrissend en een frisse duik draagt bij aan het jungle-gevoel dat je daar zeker en vast zal ervaren.

Cascata da Gruta

watervallen sao miguel Cascata da Gruta

Waterval 3 – Cascata da Gruta

De laatste waterval van deze mooie tocht is de Cascata da Gruta. Deze waterval lijkt qua omgeving een beetje op de tweede waterval, maar heeft met de eerste waterval gemeen dat het mogelijk is om tot achter de waterval te wandelen. Ook deze plek is doorgaans erg rustig en leent zich uitstekend tot een zwembeurt. Gedurende de volledige wandeling tussen de eerste en derde waterval hoor je enkel natuurgeluiden, waardoor het ook een erg leuke activiteit is voor wie op zoek is naar rust. Neem een deken of handdoek mee om op te zitten, iets lekker om te drinken en je zal er niet snel weg willen. Na deze laatste waterval kom je uit op de weg die je langs het bos en het dorp terug naar het uitkijkpunt zal leiden waar de auto staat.

Welke watervallen op Sao Miguel zou jij het liefst willen zien?

Welke van deze watervallen zou jij het liefst willen spotten? Laat het hieronder weten in een reactie en als je nog andere mooie plekjes weet, horen we dat ook heel graag!

→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen