wintersport ischgl kappl

Ontdek wintersport in Ischgl en het kleinere Kappl

Met ruim 200 kilometer aan pistes is Ischgl een van de grotere skigebieden in Oostenrijk. De mix van blauwe, rode en zwarte pistes maakt het zowel voor beginners als gevorderden een perfecte wintersportbestemming. Ook kent het dorp veel après-ski mogelijkheden. Van gin tonics drinken in de luxe champagnebar tot doorzakken in typische Oostenrijkse hutten. Dankzij de hoge ligging is het gebied sneeuwzeker. Het seizoen start eind november.

Wat feiten voor wie op wintersport gaat naar Ischgl

Ischgl is het grootste dorp en skigebied in de vallei Paznaun. Het dorp ligt op 1,377 meter hoogte, het skigebied tussen de 2,300 en 2,872 meter. Met 45 liften en ruim 70 pistes maak je lange tochten door de bergen. Inclusief uitstapje naar Zwitserland. Het skigebied van Ischgl opent eind november en sluit vijf maanden later in april. Dankzij de hoge ligging en de meer dan duizend sneeuwkanonnen is er altijd sneeuw om vanaf te glijden. In totaal telt Ischgl 19 blauwe, 42 rode en 13 zwarte pistes.

wintersport Ischgl en kappl liften

wintersport Ischgl tipswintersport ischgl kappl apres ski

Sjees in Ischgl langs de historische smokkelaars-route

De Smokkelaarsroute is een historische tocht door de bergen. Zoals de naam aangeeft; langs deze route werd de jaren na de tweede wereldoorlog veel gesmokkeld. Van het Oostenrijkse Ischgl werden waardevolle landelijke producten het Zwitserse Samnaun ingesmokkeld en omgeruild voor ander waar. Zoals rijst, bloem en tabacco.

Er zijn in Ischgl verschillende varianten op de smugglers route

Terwijl je van de pistes naar beneden sjeest is het moeilijk voor te stellen dat mensen zo’n zeventig jaar geleden deze route dagelijks omhoog en omlaag liepen. Er zijn verschillende varianten van de Smugglers route: goud (59 km), zilver (41 km) en brons (40 km). Snowboarders opgelet: de tocht kent veel vlakke stukken. Houd dus vaart! Of wees (voor)bereid om stukken te lopen of steppen.

wintersport ischgl kappl skiliftIschgl wintersport bergenwintersport ischgl kappl

Feestelijke start en einde van het wintersportseizoen in Ischgl

Ischgl start en eindigt het wintersportseizoen altijd feestelijk. Al sinds 1995 staan de grootste sterren hier op het podium. Elton John was de eerste artiest om het wintersportseizoen muzikaal in te luiden. Het seizoen van 2018 werd gestart door Jason Derulo, Lenny Kravitz sluit het seizoen af op 30 april 2019. Het dorp staat tijdens deze concerten volledig op z’n kop. In hoeverre Ischgl zich dan ook nog leent voor wintersport, dat weet ik niet. Maar voor muziek- én wintersportliefhebbers wellicht leuk om eens uit te proberen.

Ischgl Kappl wintersport

Freeriders, ga naast Ischgl ook een dagje naar Kappl

In de Paznaun vallei ligt ook het kleinere dorp en skigebied Kappl. Hoewel dit gebied qua omvang niet te vergelijken is met Ischgl, is het alsnog een aanrader voor een dagtrip. De 10 liften en 17 pistes maken het een overzichtelijk gebied, waarbij de gemiddelde snowboarden en skier het gebied binnen no-time op z’n duimpje kent. Dé tip? Huur een gids en laat je meenemen naar de beste offpiste plekken. Met een lawinepieper op zak ben je klaar om te gaan. Onze gids nam ons mee naar de beste pow pow. Gevoelsmatig zweefden we over de tiefsneeuw, over weidse sneeuwvlakken en van steile hellingen. Met een route tussen de bomen door was het lange wintersport-weekend in Ischgl en Kappl compleet.

→ Bekijk hier al onze Oostenrijk artikelen