Oost Tirol Oostenrijk HoheTauern

5x waarom je ooit naar Oost-Tirol wilt: Het verborgen winter paradijs van Oostenrijk

Oost-Tirol: misschien heb je er een keer over gehoord, maar ik wed dat je er nog nooit bent geweest. Daar moet binnenkort verandering in komen, want je weet niet wat je mist! Het ongerepte gebied is nog steeds een goed bewaard geheim onder de Oostenrijkers, en andere Nederlanders kom je er nauwelijks tegen (wij vonden er welgeteld één). Het gebied ligt ongeveer twee uur verwijderd van Innsbruck, dus het is nét een stuk verder, maar dan heb je ook wat: een dik pak sneeuw, de hoogste bergen in het hele land, pittoreske dorpjes, en zeeën van ruimte op de pistes. Nieuwsgierig geworden? Hier zijn 5 redenen waarom je ooit een keer in Oost-Tirol wil gaan wintersporten!

Ontdek alles over Oost-Tirol

Hohe Tauern oost tirol

Oost Tirol Oostenrijk HoheTauern

1. National Park Hohe Tauern is een winterwalhalla voor natuurliefhebbers

De belangrijkste reden om je pijlen te richten op Oost-Tirol is de schoonheid van het National Park Hohe Tauern. Dit gebied is het grootste nationale park in Oostenrijk, het grootste natuurreservaat in de Alpen en een onbetwist winterwalhalla voor alle soorten natuurliefhebbers. Onder een helderblauwe lucht volg je de paden langs de mooiste winterse taferelen: indrukwekkende bergtoppen, kletterende watervallen, bevroren meertjes, hier en daar een besneeuwd hutje en grote open velden vol glitterende ijskristallen. Het allermooiste aan zo’n dik pak sneeuw is dat spoorzoeken ineens veel makkelijker is. Samen met een park ranger kun je (overdag of zelfs ’s nachts) op zoek gaan naar dieren zoals alpensteenbokken, gemzen, reeën, marmotten en berghazen. Hohe Tauern is bovendien een fantastische locatie voor vogelspotters, want er vliegen soorten als de lammergier, steenarend en vale gier.

2. Een sneeuwwandeling in het Defereggental is betoverende ervaring

Elke dag op de piste sjezen kan super tof zijn, maar wintersporten in Oost-Tirol is zoveel meer dan alleen skiën of snowboarden. Het Defereggental in Oost-Tirol is de perfecte plek om te gaan sneeuwwandelen, wat soms ook snowshoeing of snow hiking wordt genoemd. Zo kun je de winterse natuur van het Hohe Tauern National Park op een actieve manier bewonderen, maar kom je toch helemaal tot rust. Het enige wat je hoort zijn je eigen voetstappen in de knarsende sneeuw. Gewapend met een paar sneeuwschoenen die je aan je wandelschoenen vastmaakt (anders zak je een meter diep in de sneeuw) ga je op pad in het bos. Je komt langs beekjes, hutten en reusachtige bomen die bijna net zo hoog zijn als flatgebouwen.

ijsklimmen tirol oostenrijk Eispark ijsklimmen oostenrijk schoenen gear

3. Het is de beste plek om voor het eerst te gaan ijsklimmen

Van het sneeuwwandelen word je juist helemaal zen, maar er is nog een andere uitdagende activiteit waar je jezelf helemaal kan laten gaan: ijsklimmen. Ja, je hoort het goed: klimmen, maar dan op een steile, glibberige ijswand. Deze tak binnen de klimsport wordt nog niet door veel mensen beoefend, maar in Tirol is het een hele happening. Zo vindt er elke januari een heus Eiskletterfestival plaats, inclusief wedstrijden en workshops. In het Eispark vlakbij Matrei in Osttirol kun je in een veilige omgeving gaan ijsklimmen met een instructeur. Lees hier alles wat je moet weten over je eerste keer ijsklimmen in Oostenrijk.

Skipistes Oost Tirol skigebied oostenrijk

4. De pistes zijn super rustig vergeleken met andere skigebieden

Naast al die alternatieve winterse activiteiten die Oost-Tirol zo uniek maken, kun je natuurlijk niet helemaal naar de Alpen afreizen zonder een dagje te skiën of snowboarden. Gelukkig ben je in Oost-Tirol nog steeds aan het juiste adres, want de pistes zijn super rustig vergeleken met andere bekende skigebieden. Het gebied is (nog) zo onontdekt door buitenlandse toeristen dat er bijna geen rijen voor de skiliften staan. Het kleinschalige St. Jakob Defereggental biedt 24 km aan rustige (en voornamelijk rode) pistes, maar ook het grotere Grossglockner Kals-Matrei is een tof gebied voor gevorderden.

hoogste bergen oost tirol tips oost tirol Hoogste bergen

5. Hier staan de hoogste bergen van Oostenrijk, inclusief de Grossglockner

Het is eigenlijk geen wonder dat ijsklimmen juist zo populair is geworden in Oost-Tirol, want de hoogste bergen van Oostenrijk vindt je in deze regio. De allerhoogste berg van het land, de iconische Grossglockner (3798 m), staat in het National Park Hohe Tauern. De hele regio, bekend als het “dak van Oostenrijk”, heeft maar liefst 266 bergtoppen die boven de 3000 meter uitsteken. Je kunt je voorstellen dat Oost-Tirol al eeuwen een favoriete bestemming is onder wandelaars en bergbeklimmers. Daarnaast zijn de uitzichten op de bergen natuurlijk ongeëvenaard mooi, wat vooral een dikke plus is voor fotografen.

→ Bekijk hier al onze Oostenrijk artikelen