innsbruck_mountainbike lift

Innsbruck: Een gids voor de (beginnende) mountainbiker

Afgelopen juni werd er in Innsbruck voor het eerst het grootschalige mountainbike evenement Crankworx georganiseerd. Aangezien dit evenement mede wordt georganiseerd door Red Bull, weet je bij voorbaat eigenlijk al zeker dat dit een gigantisch spektakel, met nog gigantische acrobatische sprongen gaat zijn. Wij waren in Innsbruck ten tijde van het evenement om ons te laten overweldigen door de meesterlijke mountainbikers die geen angst kennen, maar ook vooral om na afloop vol adrenaline zelf aan de slag te gaan op de fiets. Aangezien we in Nederland niet meer dan wat slingerende bospaadjes aantreffen, was het nog niet zo zeker hoe goed de Oostenrijkse bergen te trotseren waren. Geen vrees: de reis is overleefd en we hebben met jullie een aantal hele toffe plekjes te delen: of je nou fervent mountainbiker bent, of net pas je fietsexamen hebt gehaald!

Innsbruck & Mountainbiken

innsbruck mountainbike gids

Het mountainbike event in Innsbruck: Crankworx

Allereerst wat meer informatie over het mountainbike event: Crankworx is een toernooi welke zich afspeelt op 4 locaties, van Nieuw-Zeeland tot Canada. Dit jaar werd Crankworx voor het eerst georganiseerd in Innsbruck en de toeschouwers konden genieten van de zinderende acrobatiek op het onderdeel slopestyle tot de supersnelle downhill race. Het event is op zichzelf al gaaf om te ervaren, maar als je dan toch in Innsbruck bent, is het natuurlijk minstens zo leuk om zelf de mountainbike trails te gaan verkennen!

Een gave video & foto impressie van het event:

Mountainbiken – een korte uitleg

Voor degenen die nog niet zo vaak op de mountainbike zijn gestapt, is het misschien wel goed om te weten dat er best wat verschillende disciplines bestaan. In Nederland zijn we vooral gewend aan het cross-country rijden – een discipline waarbij rijders een (niet al te lange) afstand afleggen in een gebied met weinig hoogteverschil, waarbij heel hard trappen logischerwijs belangrijk is. Daarnaast is de discipline ‘enduro’ vooral bedoeld voor de (hele) lange afstanden en daarmee is dit eigenlijk te zien als de marathon van het mountainbiken. In de wat meer bergachtige gebieden en dus ook rondom Innsbruck, zal je de rijders vaker bezig zien met de disciplines freeride en downhill, waarbij downhill de meest extreme variant is: parcours lopen stijl naar beneden, grote boomwortels steken uit en bochten zijn ontzettend scherp, terwijl je licht langs een afgrond scheurt. Natuurlijk zijn er verschillende moeilijkheidsgradaties in de trails, maar bij deze disciplines zijn de trappers eigenlijk overbodig. Volle kracht vooruit met hier en daar een schans voor vette tricks!

innsbruck mountainbike downhillinnsbruck mountainbike downhill trail

Bikepark Innsbruck

Het fijne aan Innsbruck – en daarbij bedoel ik niet alleen fijn voor mountainbikers – is dat het volledig omringd wordt door bergen: het ene moment bevind je je midden in het centrum tijdens een dagje shoppen en niet veel later kan je al heerlijk genieten van een goede authentieke maaltijd in een Oostenrijks berghutje, midden in de natuur. Het bikepark van Innsbruck ligt maar een paar kilometer van het centrum en je kan je helemaal uitleven op de ‘Crazy Family’ trail. De naam zegt het eigenlijk al: een parcours geschikt voor de hele familie, maar voor de waaghalzen zijn er nog wel wat spannende stukjes ingebouwd, die je overigens via een zogeheten ‘chicken route’ lekker kan omzeilen wanneer je er nog niet helemaal klaar voor bent!

innsbruck bikepark mountainbike trail innsbruck bergen lift innsbruck mountainbike bikepark

Uitstappen derde halte, bovenop de berg

Een bizarre, maar oh zo fijne gewaarwording is toch wel de ‘Hungerburgbahn’. Vanuit het centrum van Innsbruck neem je deze trein vanuit een heel normaal stationnetje en voor je het weet kantelt opeens de rails en bevind je je bovenop de berg. Perfect om na een lange werkdag (of vakantiedag) in het begin van de avond nog even de trein naar boven te pakken om via de Hungerburgtrail weer naar beneden te rijden. Prachtig uitzicht over de stad is gegarandeerd! Voor de ervaren mountainbikers onder ons: een stukje hoger op de berg bevindt zich de Nordketten singletrail, het moeilijkste parcours van Europa!

innsbruck_mountainbike landschapinnsbruck uitzicht

Eén kaart voor alles

Voor de mensen die de trails van Innsbruck door en door kennen, of voor degenen die behoefte hebben aan variatie is de Bike City Card in het leven geroepen. Via deze kaart kan je in de zomermaanden gebruik maken van alle omliggende liften van het gebied: niet alleen bikepark Innsbruck behoort tot de mogelijkheden, ook bikepark Tirol en een aantal andere gave omliggende trails liggen nu voor je open.

innsbruck_mountainbiken bossen

→ Bekijk hier al onze Oostenrijk artikelen