Nijmegen

Zeven dagen lang feest tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Medio deze maand fungeert Nijmegen zoals elk jaar in medio juli weer even als centrum van Nederland. Voor de honderdste keer verzamelen tienduizenden lopers zich in de oudste van Nederland voor de Nijmeegse Vierdaagse.

Nijmeegse Vierdaagse

→ Hotel tip: Hotel Oranjestaete
→ Lees ook: Wandelen in en rondom Nijmegen: dit zijn de mooiste wandelroutes

Maar wat is de Nijmeegse Vierdaagse precies…

De Vierdaagse kent een lange traditie. Oorspronkelijk werd de Vierdaagse georganiseerd als oefening voor militairen. Gedurende de afgelopen negenennegentig edities is het een grootschalig publiek evenement geworden waar jaarlijks maximaal 46.000 wandelaars aan deel nemen. Voor deze 100ste editie is het deelnemersaantal eenmalig uitgebreid naar 50.000.

Deze wandelaars lopen dagelijks 30km, 40km of 50km en elke dag van de Vierdaagse is de dag van een omliggende gemeente waar die dag gewandeld wordt. Traditioneel start de Vierdaagse op de derde dinsdag van juli met de dag van Elst.

De finish vindt traditioneel op vrijdag op de Via Gladiola, een lange straat tussen het dorp Malden en het centrum van Nijmegen, die 364 dagen per jaar door het leven gaat als de Sint Annastraat.

7 dagen feest tijdens de Vierdaagse Feesten in Nijmegen

Langzaam maar zeker is het ook een traditie geworden dat de Vierdaagse wordt opgeluisterd met de Vierdaagse Feesten. Deze feesten duren geen vier, maar zeven dagen en worden verspreid door het centrum van Nijmegen georganiseerd. Bekende historische plaatsen die de stad kenmerken zoals het Valkhofpark en de Waalkade worden voor een week omgetoverd in feestlocaties waar onder andere DJ sets, band-optredens en festivals worden gegeven. Het programma van de komende editie omvat onder meer dance festival Matrixx at the Park, De Foute Party van Q-Music en ook is er een optreden te bekijken van de Nijmeegse comedian Samir Fighil. Hou je niet van wandelen, maar wel een goed feestje dan kun je in het weekend van 16 en 17 juli dus zeker in Nijmegen terecht.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland

Waar je ook voor in Nijmegen terecht kunt is cultuur historie met een hoofdletter C. Nijmegen is de oudste stad van Nederland en kent enorm veel plekken uit onder meer de Romeinse tijd die erg goed bewaard gebleven zijn. Zo is er het Valkhof museum, waar je veel memorabilia uit de oudheid kunt bekijken. Ook zeker een bezoek waard is het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, waar de groei en ontwikkeling van de stad tot vandaag de dag is gedocumenteerd. Een aanrader is de Via Romana die van Nijmegen, via de pittoreske dorpen Beek-Ubbergen en Berg en Dal, loopt naar het Duitse plaatsje Xanten, waar eveneens een schitterend cultuurhistorisch museum is gevestigd en waar archeologen nog steeds met opgravingen bezig zijn.

Mariken, de meest bekende vrouw uit Nijmegen

Nijmegen besteed in het centrum door middel van straatnamen en beelden ook veel aandacht aan het bekendste vrouwfiguur dat de stad ooit heeft gekend: Mariken van Nimwegen. Dit van oorsprong geschreven als mirakel-hoorspel over het meisje uit de buurt van Nijmegen en haar avonturen met de duivel genaamd Moenen, wordt gewaarborgd in de stad. Het centrum van de stad kent onder andere een Marikenstraat en een Moenenstraat. Eens per jaar wordt tevens de Marikenloop georganiseerd.

Van de Waalbrug tot het Goffertpark en van de Via Romana tot Waalkade, Nijmegen is een stad die je inspireert om het verleden te ontdekken. Je culturele of historische weekend-ontdekkingstocht of je weekend feestvieren op de Vierdaagse feesten boek je voor dit weekend op Weekendesk. Slaap bijvoorbeeld een nachtje bij Hotel Oranjestaete!

Meer tips op doen voor een weekendje weg in Nederland?