Doorkijkje Elburg

Wat te doen in Elburg? Tips voor leuke hotels, restaurants en to do’s

Het Hanzestadje Elburg is een echte trekpleister voor bezoekers die van cultuur, fijne restaurants, musea en relaxen aan het water houden. Dit vestingstadje heeft een eeuwenoude historie en is nog altijd heel mooi om doorheen te struinen. Welke plekken mag je niet missen? En bij welke restaurants en hotels moet je zijn? De leukste tips voor wat te doen in Elburg op een rijtje.

Waar vind je Elburg?

Elburg ligt tussen Zwolle en Harderwijk en was vroeger een vissersstadje aan de Zuiderzee. Het centrum is compact en overzichtelijk en je vindt er heel veel verschillende musea, winkeltjes en restaurants. In 1233 kreeg Elburg stadsrechten en in de veertiende eeuw kreeg ze de vestingvorm die ze nog altijd heeft. Vanuit dit stadje ben je heel snel in de bossen, want het ligt vlak bij de Veluwe.

→ Overnachtingstips: Boutique Hotel Elburg en Tapperij en B&B De Kleine Vesting
→ Tip: Boek een vakantiehuisje in Elburg

5 x Wat te doen in Elburg?

Doorkijkje Elburg Elburg straatbeeld

Ontdek alles over Elburg, één van dé Hanzesteden

Waarom is Elburg een Hanzestad? Nou, de handel in Nederland ging vroeger veelal over het water en daardoor was Elburg een geschikte keuze voor het handelsverbond de Hanze. Sinds 1357 behoort Elburg tot de Hanzesteden, net als onder meer Kampen, Zutphen, Deventer en Zwolle. Benieuwd wat je in Elburg wilt doen? Dat vertellen we je hieronder!

1. Het water op in Elburg

Het stadje lag tot 1932 aan de Zuiderzee, maar sinds de aanleg van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en het inpolderen, ligt het niet meer zo dicht bij het water. De haven van Elburg is wel een goede uitvalsbasis om op het Veluwemeer en het Drontermeer te komen. Vanuit de haven kun je bijvoorbeeld een rondvaart boeken over deze meren of ga je met je eigen bootje het water op. Bij de restaurants Lucca en Het Boothuis fish & grill kun je na afloop goed eten en drinken.

2. De stad van de musea

Zoveel musea in zo’n klein stadje, dat is wel bijzonder. Van het Museum Elburg, dat vroeger een vijftiende-eeuws vrouwenklooster was, tot aan he Schildersmuseum en De Visafslag. Maar dat is nog lang niet alles. Zo zijn er het Nationaal Orgelmuseum, De Groene Kruidhof; een kruidentuin in de binnenstad, Museum Sjoel Elburg; over de geschiedenis van de joden in Elburg en Museumsmederij ‘De Hoefhamer’ in het centrum van de stad te vinden. Ook in de dorpjes die om Elburg liggen, zijn verschillende kleine musea te zien.

3. Zandverhalen Elburg

Het hoogtepunt van het stadje is toch wel ‘Zandverhalen Elburg’, een grote loods net buiten het centrum waarin de meest prachtige zandsculpturen staan. Het is de grootste overdekte zandsculpturententoonstelling van de wereld en vertelt diverse Bijbelverhalen in Zand. De sculpturen bestaan uit vierduizend vierkante meter zand en staan op vijfduizend vierkante meter oppervlakte. Je ziet er driehonderd kunstwerken, de ene nog gedetailleerder dan de ander. In totaal werkten er 35 kunstenaars mee aan de expositie. Er staan niet alleen sculpturen uit zand (dat uit het nabij gelegen Markermeer is gehaald), maar ook verschillende olijfbomen en oude boten. Het geheel is erg indrukwekkend om te bezoeken.

Zandverhalen Elburg Zandverhalen wat te doen in Elburg Zandverhalen

4. Klompenpaden in de omgeving

Ben je een paar dagen in Elburg en heb je zin om de omgeving van het stadje te zien? Wandel dan een van de Klompenpaden die erdoorheen lopen. Deze paden hoef je natuurlijk niet op klompen te lopen, maar trek wel wandelschoenen aan, want het zijn wandeltochten over onverharde paden. Juist daardoor waan je je echt helemaal in de natuur. Er zijn twee Klompenpaden in Elburg: het Thornspiccerpad en het Vrijheijtpad. Het eerste pad is twintig kilometer lang en begint bij parkeerplaats Het Schootsveld, net buiten het centrum van het stadje. Deze tocht voert je langs beken, door weilanden, langs zandverstuivingen en over hele oude kerkpaden.

Het Vrijheijtpad is negen kilometer lang en start bij de haven, bij nummer 21. Dit pad komt langs landgoederen in de omgeving van Elburg, over kerkpaden en langs verdedigingswerken die heel oud zijn. Meer informatie over deze Klompenpaden en andere wandelingen in de omgeving van Elburg, vind je in de VVV van het stadje. Deze zit naast het Museum Elburg.

5. Winkelen in Elburg

Het centrum van de Hanzestad barst van de kleine boetiekjes en schattige winkeltjes waar je je gerust de hele middag mee kunt vermaken. Zo is er de winkel Bij Hup, waar je allerlei woonaccessoires, leuke potjes voor in huis en cadeautjes kunt kopen. Het delicatessenwinkeltje Anijs en Radijs is ook een aanrader om even langs te gaan. Je vindt hier onder meer verse streekproducten en verse belegde broodjes. Zin in een flesje wijn? Bij Vosvinos heb je ruime keuze. Ook leuk: Aparte home&deco, Apollo, Foeke en Juffertje Negen.

Restauranttips

Zodra je het stadje binnenwandelt, valt het grote aantal restaurants, cafeetjes en ijszaken meteen op. Zo vind je er IJssalon Casa Piccola, een zaakje dat vlak bij de Vischpoort ligt. Deze salon maakt iedere dag vers ijs en gebruikt daarvoor de melk van Elburgse koeien. Meer lokaal kun je het niet krijgen. De smaken ijs zijn heel uiteenlopend: van limoncello-mascarpone tot aan vanille en witte koffie-kardemom. Naast Casa Piccola heeft de eigenaar nog een ijszaak in Elburg. Het IJshuisje aan de haven is ook van de ijsmaker René Rook. Dit huisje is vooral bedoeld om een ijsje te halen en mee te nemen, want het is te klein om echt te gaan zitten.

Bij Da Pietro kun je terecht voor de typische Italiaanse gerechten, bij Lunchroom Bij Ellen strijk je neer voor een fijn ontbijtje of een lunch, bij Binnen de Poorte ga je dineren als je van shared dining houdt en bij Bistro Zilverzoen serveren ze ‘gewoon lekker eten’, zoals ze het zelf noemen. Zin in tapas? Ga dan naar Bier & Spijscafé Bassies.

Overnachten in Elburg

Zin om een paar nachten in dit sfeervolle Hanzestadje door te brengen? Wil je een leuk hotel in Elburg en omgeving boeken? Overnacht dan in Boutique Hotel Elburg en Tapperij. Dit knusse hotel is gevestigd in een gebouw in de binnenstad dat stamt uit 1765. De kamers zijn allemaal stijlvol ingericht, hebben een eigen badkamer en je kunt in dit hotel iedere ochtend genieten van een vers ontbijtje.

Ook Bed and Breakfast De Kleine Vesting is een fijne plek om te overnachten. Deze B&B heeft een tuin, een terras en vanuit de kamers heb je uitzicht op de tuin. Bij deze Bed and Breakfast is een keuken aanwezig en je hebt je eigen badkamer. Iedere ochtend is er een ontbijtje voor de gasten.

Meteen een leuk hotel boeken in Elburg

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, natuur of gewoon plezier wilt hebben, er is heel wat te doen in Elburg. Perfect voor een weekendje weg in eigen land!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland