Koeien in Drenthe

Wat te doen in Drenthe (met kinderen)? 13 tips!

Vakanties in eigen land zijn altijd een goed idee. Nederland heeft ontzettend veel mooie dorpen, leuke steden, natuurgebieden, musea en stranden. Met de zomers van de afgelopen jaren, kun je daar ook volop van genieten. Bijkomend voordeel: wie in Nederland op vakantie gaat, hoeft niet ver te reizen. Zo heb je extra lang vakantieplezier en ben je ook nog eens duurzaam bezig. We hebben al heel wat tips over Nederland voor je verzameld, en delen ook graag meer over wat te doen in Drenthe.

Koeien in Drenthe

Drenthe met de kinderen

Wij kozen ervoor om met onze kinderen (liefkozend met de bijnaam Kokosnoot (4 jaar) & Mango (3 jaar)) af te reizen naar Drenthe.

Uiteraard bezochten we de hunebedden, maar we kwamen er achter dat Drenthe veel meer te bieden heeft. Denk aan prachtige veenmoerassen, heidevelden en heerlijke plekjes om te zwemmen. Vanuit centrum Rotterdam is de provincie bijna 2 uur rijden, maar dan sta je ook wel echt even in een ander stukje Nederland. Denk aan uitgestrekte weilanden, mooie bossen, knusse dorpjes en veel minder verkeer dan de randstad.

Ga je zonder kinderen op reis? Ook dan is de provincie de moeite waard en leuk voor alle leeftijden!

Overnachten in Drenthe met kinderen

Er zijn genoeg mooie plekjes om te overnachten in Drenthe, wij kozen voor vakantiepark ‘Westenbergen’ in Echten om onze tent op te zetten. Heerlijke locatie, net naast het nationaal park Dwingelderveld. Een heerlijke plek midden in de natuur! Ideaal voor de kinderen is natuurlijk het zwembad en de grote speeltuin. Daar hoeft weinig aan toegevoegd te worden. Vanuit deze ruime en groene camping is er veel te ondernemen.

Wat te doen in Drenthe met kinderen

Overnacht je liever in een hotel of in een huisje? Ook daarvoor is er volop keuze. Ik zet een aantal toffe plekken op een rijtje:

Er zijn in Drenthe ook volop mooie vakantieparken waar je alleen, als stel of als gezin ook een huisje kunt huren. Kies bijvoorbeeld voor:

Winterwoods

Wil je in de winter naar Drenthe? Kies dan voor een weekendje op Winterwoods. Deze pop-up camping is ontzettend knus om een paar dagen te verblijven. Slaap in een yurt, kruip samen bij het kampvuur en geniet van de Drentse natuur.

winterwoods camping nederland Winterwoods camping

13x Wat te doen in Drenthe

1. Bezoek de hunebedden

Uiteraard mag je in een week(end) Drenthe de hunebedden niet missen. Op zo’n kleine 40 minuten rijden van waar wij verblijven ligt Borger. Hier is het grootste hunebed van Nederland te vinden. Er zijn twee redenen waarom wij juist naar dit hunebed (in plaats van naar een van de andere 52) rijden: ten eerste is het met zijn 23 meter een enorm hunebed! Ten tweede, je wordt hier direct meegenomen naar de prehistorie in het aangrenzende museum.

Je krijgt een mooi beeld van hoe deze enorme hunebedden werden gemaakt door interactie met hunebedbouwers en je staat oog in oog met de oermens. Tijdens een bezoek aan de poort van de Hondsrug UNESCO Global Geopark ontdek je alles over het ontstaan van de Hondsrug. Krijg je geen genoeg van Hunebedden? Er zijn er nog 51 meer te ontdekken in de regio!

Hier vind je een overzicht van alle hunebedden in Drenthe

2. Monumentendorp Orvelte

Vanuit Borger is het heerlijk om in 20 minuten binnendoor terug te rijden via een ander pareltje; Orvelte. Dit monumentendorp is echt een stukje oud Drenthe. Hier lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Prachtige monumentale boerderijen bekijken, wandelen over de eeuwenoude klinkerstraatjes op zoek naar de Bruntingerhof. Hier staat nog een oude veldoven, de geur van vers brood moet je er wel bij inbeelden. Het mooie van Orvelte is dat dit gratis is.

3. Dwingelderveld

Een andere optie is om fietsen te huren (ook bakfietsen te huren) of mee te nemen en vanuit Westenberg in een vrijwel rechte weg dwars door Ruinen naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld te fietsen. Een leuke fietstocht van een kleine 12 kilometer. Dit natuurgebied is misschien wel het mooiste stukje natuur in Nederland. Heerlijk wandelen en spelen in de natuur! Er is een route beschikbaar van maar liefst 30 kilometer door dit gebied vol met bossen, vennen en natuurlijk de Drentse heide.

→ Tip: ga wandelen op het Plankenpad!

Dwingeloo plankenpad wandelen

4. Eet een ijsje bij Toscana en ontdek Hoogeveen

Met een kleine omweg kun je via Hoogeveen terugfietsen. Een heerlijk ijsje bij ijssalon Toscana maakt dat het zeker waard. Deze ijssalon is gewoon heel erg lekker, en na een dagje fietsen in de natuur natuurlijk verdiend! Hoogeveen is trouwens sowieso aan te raden om naar toe te gaan. Vanaf de Westenbergen is dit ‘maar’ 10 kilometer fietsen. Toch de mogelijkheid om ‘de stad’ in te gaan, maar absoluut niet zo’n drukke toeristische plaats. Naast de oude Hervormde kerk (mooie kerk om te bezoeken) heb je het grand café ‘Het Postkantoor’ voor als je meer trek hebt dan alleen maar een ijsje. Hoogeveen heeft zelfs een bioscoop, dus genoeg te doen als het weer niet mee zou zitten!

5. Strandhangen bij de Surfplas

Op de terugweg vanuit Hoogeveen naar de camping zagen wij aan onze zijde een heus strand. Dit is een recreatiegebied tussen Hoogeveen en Echten en het heet ‘Strand Nijstad’ (in de volksmond wordt het ‘Surfplas’ genoemd). Omdat het al wat later was besloten wij er de volgende dag een bezoekje aan te brengen.

Nou, en dat bezoek was zeker de moeite waard. Strand Nijstad is fantastisch. Alsof het verstopt is voor de buitenwereld, is dit dé plek om vakantie in Nederland te vieren. Een heerlijke recreatieplas waar jong en oud gebruik van maakt. Je kunt naast het zonnen, zwemmen, kanoën en suppen ook los gaan op de outdoor fitness met een serieuze survivalbaan. Er is zelfs een duikschool te vinden!

wat te doen in drenthe met kinderen tips

6. Eten bij paviljoen Nijstad

Voor onze kinderen was het water en het strand voldoende, al was de speeltuin ook wel erg leuk! Snel vervelen doe je hier in ieder geval niet. Mocht je honger krijgen dan biedt paviljoen Nijstad je voor elk moment van de dag een fantastische kaart. De sfeer van het paviljoen is fantastisch, een echte moderne beach tent. Goed eten, lekker zitplekken en super uitzicht over het water.

Wat hier zeker niet te missen is, is dat het volhangt met abstracte kunst die voornamelijk met een spuitbus zijn gemaakt. Deze werken zijn van de hand van de Hoogeveense Nicky Nahafahik. Hij zoekt in zijn werken de balans tussen realisme en abstractie, geïnspireerd door flora en fauna, zij het in full colour, zwart-wit of met goud, koper en metallic tinten. Dat alleen al is de moeite waard om wat te gaan drinken in paviljoen Nijstad.

7. ‘t Hemelriekje

Een andere mooie plas in Drenthe is ‘t Nije Hemelriek, dichtbij Gasselte. Het is een prachtige plas midden in het bos met een ontzettend blauwe kleur. Perfect om te zwemmen, te spelen op het strand of om rond te wandelen. Dichtbij vind je ook een uitkijktoren voor een mooi uitzicht over de bossen. Zoek je meer uitdaging, in de aangrenzende Boswachterij Gieten-Borger kun je ook mountainbiken.

8. Boomkroonpad

Dichtbij ‘t Hemelriekje vind je het Boomkroonpad. Rondom dit pad vind je volop fiets- en wandelroutes, maar het allerleukste is toch wel de wandeling op dezelfde hoogte als de toppen van de bomen. Bij het pad vind je ook nog een speelbos, een mooie plek voor jong en oud!

Boomkroonpad in Drenthe

9. Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een ander prachtig natuurgebied waar je eindeloos kunt fietsen en wandelen. Combineer het bezoek aan het natuurpark met een bezoekje aan Diever waar in de zomer vaak een leuke markt wordt gehouden, of beklim de Bosbergtoren net over de grens in het Friese Appelscha!

Schapen in Drenthe

10. Drents Museum

Wat te doen in Drenthe? Naar het museum natuurlijk! Het Drents Museum is ook leuk voor jong en oud. Ideaal voor als het eens een dagje regent. Het museum heeft een vaste collectie kunst en voorwerpen uit de Drentse geschiedenis en ook vaak wisselende tentoonstellingen, zoals die van een tijdje geleden over Frida Kahlo. Voor families met kinderen is er een speciale familieroute door het museum waarbij er ook veel interactieve activiteiten zijn!

11. Gevangenis Museum

Deze is misschien wat minder geschikt voor de echt jonge kinderen, maar wel een bijzonder museum om te bezoeken. Je leert er alles over de geschiedenis van de gevangenis in Veendam en in heel Nederland. Dat kan best een beetje gruwelijk zijn, maar ook heel interessant. Je kunt hier ook eens een cel van binnen bekijken of een stukje meerijden in een politiebusje. Een hele ervaring.

12. Westerbork

Kamp Westerbork is een belangrijke plek in de Nederlandse geschiedenis. Een beladen plek, die wel de moeite waard is om te bezoeken. Struin door de bossen en sta even stil bij de spoorrails die hier nog liggen. Voor kinderen zijn er ook speciale activiteiten.

Verderop in het bos vind je het Melkwegpad met uitleg over het sterrenstelsel. Ook loop je langs de Radiosterrenwacht.

13. Wildlands Adventure Zoo

En last but not least: tippen we Wildlands Adventure Zoo. Deze dierentuin ligt in Emmen en zit ook aardig in de buurt van waar wij verbleven. Echt de moeite waard!

doen in drenthe met kinderen

Conclusie: Is Drenthe (met kinderen) een aanrader?

Voor ons zijn de drie dagen in Drente omgevlogen. Het was meer dan de moeite waard en we hebben heel leuk overnacht bij vakantiepark ‘Westenbergen’ in Echten. Naast deze bezienswaardigheden biedt Drenthe nog veel meer! Juist zin in een fikse wandeling? Je kunt in Drenthe ook een mooi deel van de meerdaagse wandeltocht het Pieterpad lopen, wanneer je een etappe doet of een deel van een etappe is dat te doen. Oh en wil je juist bijzonder overnachten? Huur dan een yurt in Drenthe (of op een andere mooie plek in Nederland). Of kies voor een van deze B&B’s in Drenthe!

Verliefd op Nederland banner 2

Lees meer over Drenthe in het boek ‘Verliefd op Nederland’

 

→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland