Wat te doen in Drenthe met kinderen

Wat te doen in Drenthe met kinderen? 8 tips!

Nu er steeds meer landen hun grenzen openzetten voor toeristen, reist de vraag of, en waar, we weer met vakantie gaan. Hoewel sommige direct de tassen (spreekwoordelijk) al aan het inpakken zijn, denken anderen nog even na of ze naar het buitenland willen met het vliegtuig of de auto. Die keuze moet ieder natuurlijk voor zich maken.

Met de kinderen naar Drenthe

Maar wat zeker is, is dat Nederland genoeg te bieden heeft om vakantie te vieren. Wellicht een optie voor dit jaar, voor de afwisseling of omdat vakantie in Nederland gewoon leuk is. Wij kozen ervoor om met onze kinderen (liefkozend met de bijnaam Kokosnoot (4 jaar) & Mango (3 jaar) af te reizen naar Drenthe.

Van hunnebedden tot heidevelden

Uiteraard is Drenthe de provincie van de hunnebedden, maar het heeft veel meer te bieden. Denk aan prachtige veenmoerassen, heidevelden en heerlijke plekjes om te zwemmen. Vanuit centrum Rotterdam is de provincie bijna 2 uur rijden, eenzelfde tijd die wij nodig hebben om Frankrijk in te rijden, maar het is dan ook wel echt even een ander stukje Nederland. Uitgestrekte weilanden en veel minder verkeer dan de randstad.

8x Wat te doen in Drenthe met kinderen

Wat te doen in Drenthe met kinderen

1. Overnachten in Drenthe met kinderen

Er zijn genoeg mooie plekjes om te overnachten in Drenthe, wij kozen voor vakantiepark ‘Westenbergen’ in Echten om onze tent op te zetten. Heerlijke locatie, net naast het nationaal park Dwingelderveld. Een heerlijke plek midden in de natuur! Ideaal voor de kinderen is natuurlijk het zwembad en de grote speeltuin. Daar hoeft weinig aan toegevoegd te worden. Vanuit deze ruime en groene camping is er veel te ondernemen.

2. Bezoek de hunebedden

Vanuit Echten, net onder Hoogeveen, is er veel te doen! Uiteraard mag je in een week(end) Drenthe de hunebedden niet missen. Op zo’n kleine 40 minuten rijden ligt Borger. Hier is de grootste hunebed te vinden van Nederland. Er zijn twee redenen waarom wij juist naar dit hunebed (er zijn er 52) rijden: ten eerste is het met zijn 23 meter een enorm hunebed! Ten tweede, je wordt hier direct meegenomen naar de prehistorie in het aangrenzende museum.

Je krijgt een mooi beeld hoe deze enorme hunebedden werden gemaakt door interactie met hunebedbouwers en sta je oog in oog met de oermens. Een bezoek aan de poort van de Hondsrug UNESCO Global Geopark ontdek je alles over het ontstaan van de Hondsrug. Krijg je geen genoeg van Hunebedden? Er zijn er nog 51 meer te ontdekken in de regio!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hunebedcentrum Borger (@hunebedcentrum) op

3. Monumentendorp Orvelte

Vanuit Borger is het heerlijk om in 20 minuten binnendoor terug te rijden via een ander vergeten pareltje; Orvelte. Dit monumentendorp is echt een stukje oud Drenthe. Hier lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Prachtige monumentale boerderijen bekijken, wandelen over de eeuwenoude klinkerstraatjes op zoek naar de Bruntingerhof. Hier staat nog een oude veldoven, de geur van vers brood moet je er wel bij inbeelden. Het mooie van Orvelte is dat dit gratis is.

4. Dwingelderveld

Een andere optie is om fietsen te huren (ook bakfietsen te huren) en vanuit Westenberg in een vrijwel rechte weg dwars door Ruinen naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld te fietsen. Een leuke fietstocht van een kleine 12 kilometers. Dit natuurgebied is misschien wel het mooiste stukje natuur in Nederland. Heerlijk wandelen en spelen in de natuur! Er is een route beschikbaar van maar liefst 30 kilometer door dit gebied vol met bossen, vennen en natuurlijk de Drentse heide.

→ Tip: ga wandelen op het Plankenpad!

5. Eet een ijsje bij Toscana en ontdek Hoogeveen

Met een kleine omweg kun je via Hoogeveen terugfietsen. Een heerlijk ijsje bij ijssalon Toscana maakt dat het namelijk zeker waard. Deze ijssalon is gewoon heel erg lekker, en na een dagje fietsen in de natuur natuurlijk verdient! Hoogeveen is trouwens sowieso aan te raden, het is een kleine stad (maar heeft geen stadsrechten) om naar toe te gaan. Vanaf de Westenbergen is dit ‘maar’ 10 kilometer fietsen. Toch de mogelijkheid om ‘de stad’ in te gaan, maar absoluut niet zo’n drukke toeristische plaats. Naast de oude Hervormde kerk (mooie kerk om te bezoeken) heb je het grand cafe ‘Het Postkantoor’ voor als je meer trek heb dan alleen maar een ijsje. Hoogeveen heeft zelfs een bioscoop, dus genoeg te doen als het weer niet mee zou zitten!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Toscana Hoogeveen (@toscanahoogeveen) op 16 Okt 2017 om 7:41 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Toscana Hoogeveen (@toscanahoogeveen) op 5 Mei 2019 om 5:49 (PDT)

6. Strandhangen bij de Surfplas

Op de terugweg vanuit Hoogeveen naar de camping zagen wij aan onze zijde een heus strand. Dit is een recreatiegebied tussen Hoogeveen in Echten in en heet ‘Strand Nijstad’ (in de volksmond wordt het ‘Surfplas’ genoemd). Omdat het al wat later was besloten wij er de volgende dag een bezoekje aan te brengen.

Nou, en dat bezoek was zeker de moeite waard. Strand Nijstad is fantastisch. Alsof het verstopt is voor de buitenwereld, is dit dé plek om vakantie in Nederland te vieren. Een heerlijke recreatieplas waar jong en oud gebruik van maakt. Je kunt naast het zonnen, zwemmen, kanoën en suppen ook los gaan op de outdoor fitness met een serieuze survivalbaan. Er is zelfs een duikschool te vinden!

wat te doen in drenthe met kinderen tips

7. Eten bij paviljoen Nijstad

Voor onze kinderen was het water en het strand voldoende, al was de speeltuin ook wel erg leuk! Snel vervelen doe je hier in ieder geval niet. Mocht je honger krijgen dan biedt paviljoen Nijstad je voor elk moment van de dag een fantastische kaart. De sfeer van het paviljoen is fantastisch, een echte moderne beach tent. Goed eten, lekker zitplekken en super uitzicht over het water.

Wat hier zeker niet te missen is, is dat het volhangt met abstracte kunst welke voornamelijk met een spuitbus zijn gemaakt. Deze werken zijn van de hand van de Hoogeveense Nicky Nahafahik. Hij zoekt in zijn werken het balans tussen realisme en abstractie, geïnspireerd door flora en fauna, zij het in full colour, zwart-wit of met goud, koper en metallic tinten. Dat alleen al is de moeite waard om wat te gaan drinken in paviljoen Nijstad.

8. Wildlands Adventuree Zoo

En last but not least: tippen we Wildlands Adventure Zoo. Deze dierentuin ligt in Emmen en zit ook aardig in de buurt.

doen in drenthe met kinderen

Conclusie: Is naar Drenthe met kinderen gaan een aanrader?

Voor ons zijn de drie dagen in Drente omgevlogen. Het was meer dan de moeite waard en we hebben heel leuk overnacht bij vakantiepark ‘Westenbergen’ in Echten. Naast deze bezienswaardigheden biedt Drenthe nog veel meer, wat denk je bijvoorbeeld van kamp Westerbork? Misschien niet het ‘leukste’ uitje, en zeker niet met kleine kinderen. Maar het is zeker de moeite waard om het kamp te bezoeken, een belangrijk punt uit de geschiedenis. Juist zin in een fikse wandeling? Je kunt in Drenthe ook een mooi deel van de meerdaagse wandeltocht het Pieterpad lopen, wanneer je een etappe doet of een deel van een etappe is dat te doen. Oh en wil je juist bijzonder overnachten? Huur dan een yurt in Drenthe (of op een andere mooie plek in Nederland). Ik zou in ieder geval zeggen, op naar Drenthe!

Verliefd op Nederland banner 2

Lees meer over Drenthe in het boek ‘Verliefd op Nederland’

 

→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland