Vinkeveense Plassen

Vinkeveense Plassen: De leukste to do’s, hotels & restaurants

Een dagje varen, suppen, snorkelen of wandelen in de omgeving; bij de Vinkeveense Plassen is het allemaal mogelijk. Deze plassen liggen niet ver van Amsterdam, bij het plaatsje Vinkeveen. Perfect voor een dagje uit, maar je kunt er zeker ook een aantal dagen doorbrengen. De leukste to do’s, hotels en restaurants bij de Vinkeveense Plassen op een rij. Meer weten? We vertellen je graag alles over de Vinkeveense plassen, delen de leukste to do’s, mooiste hotels en beste plekken om te eten!

Ga je mee naar de Vinkeveense plassen?

→ Overnachtingstip: Leonardo Hotel Vinkeveen en Boutique Hotel Wilma J
→ Glamping bij Vinkeveen? Boek Tuinhotel Tralala

Vinkeveense Plassen

Geschiedenis van de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn niet alleen mooi om te bezoeken, ze hebben ook nog eens een hele interessante geschiedenis. Het dorp Vinkeveen is al heel lang bekend om de plassen en laaggelegen polders. In 1138 vond de ontginning van veel veengebieden in deze regio plaats. Er werden kanalen gegraven om het water weg te laten lopen en daar ontstond: Vinkeveen. Door al die ontwatering, zakte de bodem ver onder het NAP. Dat betekent dat het nu ruim twee meter onder NAP ligt. In de achttiende eeuw begon het turfsteken in dit gebied. Ze plagden de veengrond af, en legden die te drogen. Wat er overbleef, werden sloten, waar het veen lag te drogen, waren legakers. Dit is kenmerkend voor de structuur van de Vinkeveense Plassen.

Het zand dat onder de veenlaag zat, is gebruikt voor de aanleg van autowegen en de woningbouw van Amsterdam-Zuid en -Oost. Om de legakkers die er nu nog zijn, te beschermen tegen een mogelijke grote golfslag vanuit de plassen, zijn er twaalf zandeilanden opgespoten. Het zijn dijken en meteen óók recreatiegebieden. Vanaf de weg kun je zandeilanden één, twee, vier en vijf bereiken. De andere eilanden alleen via het water.

Wist je dat Vinkeveen uit drie plassen bestaat?

Het gebied is opgedeeld in drie plassen: De Noord-, en Zuidplas en de Kleine Plas. Aan de Kleine Plas liggen Vinkeveen, de Vinkeveen Haven en de Zeilschool. De Zuidplas ligt tussen de Baambrugse Zuwe en de N201 in. De Noordplas is de grootste plas en is heel diep, tot wel vijftig meter. Op deze drie plassen kun je heel goed varen, zeilen of duiken. Daarnaast zijn er veel verschillende restaurants aan de plassen te vinden en kun je er in de buurt goed overnachten.

Vinkeveense plassen

Wat te doen bij de Vinkeveense Plassen

Benieuwd wat je wilt doen bij de Vinkeveense Plassen? Hieronder vind je onze aanraders:

1. Wakeboarden en Suppen bij Vinkeveen

Zin om te wakeboarden op de Vinkeveense Plassen? Bij Wakeboardschool Vinkeveen kun je bijvoorbeeld leren wake- of flyboarden. Ook zijn er in Vinkeveen verschillende bedrijven die een SUP verhuren, zodat je lekker kunt peddelen over het water. Liever kanoën of waterfietsen? Dat kan ook op deze plassen.

→ Een leuke plek om wakeboard les te nemen is Wakeboardschool Vinkeveen, Je kan Gerard het beste bereiken via 06-52001155 (of whatsapp!)

2. Duiken

Het meest opvallende van deze plassen is dat het water heel helder is. Je hebt een zicht van wel twintig meter diep. De beste plek om te duiken is bij Zandeiland vier. Hier vind je onder meer een Engelse schoolbus die is afgezonken en je kunt hier verschillende soorten vissen zien. Om hier te kunnen duiken, heb je wel een vergunning nodig. Die haal je bij Airdiving in Vinkeveen.

3. Varen over de riviertjes en plassen

Een bootje huren bij de Vinkeveense Plassen? Dat kan bij een van de vele verhuurbedrijven in Vinkeveen, bijvoorbeeld bij Vinkeveen Haven. Wanneer je ook buiten de plassen wilt varen, kun je een van de rivieren of slootjes op die aan de plassen zijn verbonden. Vaar door de sluizen bij Jachthaven Bon of ga door de Demmerikse Sluis richting de riviertjes de Winkel, de Waver en de Angstel. Een mooie vaarroute is de Re(sun)set vaarroute over de Vinkeveense Plassen. Bij de ondergaande zon kun je deze route zeker mooi varen, hij is 34 kilometer lang en duurt zo’n vijf uur. Je komt langs verschillende forten en molens en langs het Gemaal De Ruiter.

4. Chillen aan het strand

Wie wil chillen en zwemmen bij de Vinkeveense Plassen, kan bijvoorbeeld bij Eiland 1 terecht. Daar vind je Wander Island, waar verschillende stranden zijn afgezet. Ook zit er een leuke strandtent bij. Ook op Eiland 2 kun je zwemmen en op het strand liggen. Dit eiland is in de zomer te bereiken via Eiland 1 of met de boot. Daarnaast kun je op Eiland 3 ook chillen en zwemmen. Alle zwemstranden vind je in de Noordplas.

Suppen op de Vinkeveense PlassenVinkeveense plassen stranden

Restaurants bij de Vinkeveense Plassen

Rondom de Vinkeveense Plassen zijn heel veel leuke restaurantjes en cafeetjes te vinden. Of je nou lekker wilt ontbijten, uitgebreid gaat lunchen, een fijne borrelhap wilt of een gezellig diner wilt; bij de Vinkeveense Plassen is er meer dan genoeg keuze. Ga bijvoorbeeld naar Boathouse Vinkeveen, Café Restaurant De Veensteker, Boathouse Vinkeveen of Bistro De Zuwe in Vinkeveen. Of aan de Groenlandse Kade naar The Harbour Club Vinkeveen, of in het noorden van de plassen naar Koffiehuis De Goede Morgen of Zwier – De Huiskamer.

→ Onze favoriet: Boathouse Vinkeveen (hiernaast kun je ook bootjes huren en je zit hier super leuk aan het water!)

Overnachten bij de Vinkeveense Plassen

Zin om een paar dagen door te brengen bij de Vinkeveense Plassen? Boek dan een hotel aan de waterzijde of ga voor een fijne camping midden in de natuur.

Camping Vinkeveense Plassen

Zo ligt Camping Botsholland in Waverveen vlak bij de Vinkeveense Plassen. Dit dorp ligt in Het Groene Hart en de natuurgebieden Botshol en Waverhoek liggen er ook vlakbij. Vanuit deze camping kun je heel gemakkelijk wandelend de natuur in. Je kunt hier kamperen met je eigen tentje of camper, maar er zijn ook blokhutten, een pipowagen en appartementen te huur op deze camping.

Ook Boerderijcamping Demmerik in Vinkeveen ligt midden in de natuur en is niet ver van de Vinkeveense Plassen af. De camping is helemaal omgeven door veenweides. Op deze camping kun je terecht met je tent of camper en er zijn zogenoemde hooiberghutten die je kunt huren. In de hutten heb je alles voor een fijne overnachting, net als in een trekkershut. Zo waan je je even helemaal in het boerderijleven en kun je meteen fijn relaxen in de natuur.

Hotel Vinkeveense Plassen

Liever overnachten in een hotel aan het water? Boek dan een kamer in het Leonardo Hotel Vinkeveen Amsterdam. Dit hotel ligt aan het water, heeft een fijn terras en je kunt er kano’s en windsurfboards huren. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is iedere ochtend een ontbijtje.

Ook aan het water: Small Luxury Boutique Hotel Wilma J. Dit sfeervolle appartement ligt aan de Vinkeveense Plassen en heeft een eigen tuin. Er zit een restaurant bij en het huisje is mooi ingericht. Zo kun je echt even tot rust komen aan het water. Elke ochtend is er een fijn ontbijtje voor de gasten.

Vakantiehuisje

Tiny houses vind je ook bij de Vinkeveense Plassen. Wat dacht je van dit heerlijke huisje mét hot tub en sauna? Het is een heel fijn tiny house waar je ook maximaal kan ontspannen. Of ga voor een mini en kleurrijk huisje bij Tuinhotel Tralala!

Logeren aan het water

Wil je echt logeren in een huisje aan het water? Check dan:

Leonardo Hotel Small Luxury

Meteen een nachtje boeken bij Vinkeveen:

De Vinkeveense Plassen zijn dus perfect voor een warme dag of zelfs een weekendje of weekje weg in eigen land!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland