Schaatsbanen in Nederland

Dit zijn de 6 leukste schaatsbanen in Nederland

Iedere winter is het spannend afwachten of op natuurijs kunnen schaatsen in eigen land. Het klimaat is zo wisselvallig dat we niet iedere keer zeker weten of we kunnen schaatsen, maar dat betekent niet dat we een jaartje van het ijs moeten wegblijven. Check dit lijstje maar met 6 leuke schaatsbanen in Nederland!

Schaatsbaan in Nederland

Dit zijn een aantal van de leukste ijsbanen in Nederland.

1. Dé regenboog schaatsbaan in Rotterdam

We openen de top meteen met een knaller van formaat! De schaatsbaan in Rotterdam heeft maar liefst een tunnel van 400 meter en een baan van 1600 vierkante meter inclusief regenboogverlichting. Dat is toch te gek! De baan is geschikt voor jong en oud, beginner en gevorderde. Naast de schaatsbaan zelf is er een funbaan. Deze gigantisch baan is geschikt voor beginnende schaatsers, scholen, kunstschaatser of zelfs curling.

Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd denk maar aan silent disco schaatsen of thema curling toernooien. Wil je graag leren schaatsen? Dat kan ook. Jong en oud kan zich inschrijven voor schaatslessen. Na al dat beweging krijg je waarschijnlijk wel honger. Dan kan je terecht op het overdekte Winterplein waar je een hapje of drankje kan doen.

 • De schaatsbaan is geopend van 27 november 2021 t/m 4 maart 2022.
 • Entree: €7,50-
 • Wil je er een gezellig weekendje Rotterdam van maken? Check dan zeker deze tips voor een weekendje Rotterdam!

Schaatsbaan nederland rotterdam

2. Schaatsen in hartje Amsterdam

ICE Amsterdam op het Museumplein is een must do tijdens de winter in de hoofdstad. De schaatsbaan zeker en vast een van de gezelligste plekken om de schaatsen boven te halen. Je kan hier naast glijden ook met een groepje ijshockey spelen of curling doen. Wie graag even een dansje wil doen op het ijs kan terecht op de Silent Disco.

Normaal gezien kan je voor of na het schaatsen ook altijd terecht op Ice Village, een enorm gezellige kerstmarkt op het Museumplein. Helaas is dat dit jaar afgelast vanwege de maatregelen, maar Amsterdam kent plekjes genoeg waar je je kan opwarmen met een heerlijke tas chocolademelk of aan de open haard.

 • De schaatsbaan is geopend van 28 november 2021 tot 30 januari 2022.
 • Entree: €6,-

3. De schaatsbaan op de kerstmarkt in Maastricht

Een van mijn persoonlijke favorieten is toch wel de schaatsbaan en kerstmarkt in Maastricht, Magisch Maastricht Vrijthof. Het is er zo gezellig met alle fonkelende lichtjes, giga reuzenrad, warme chalets en natuurlijk de schaatsbaan. De schaatsbaan past perfect in de kerstsfeer.

Zowel de beginnende schaatser als gevorderden kunnen hier enkele pirouettes maken. En dit jaar is de schaatsbaan volledig overdekt, waardoor je zelfs in regenweer kan schaatsen. Genoeg geschaatst? Kan je verder op de kerstmarkt ondergedompeld worden in de kerstsfeer, heerlijk kerstshoppen of de lichtjesroute volgen om de stad nog beter te leren kennen.

 • De schaatsbaan is geopend van 2 december 2021 tot 31 december 2021.
 • Entree: €15,59 – 1x Reuzenrad, schaatsen (inclusief schaatshuur), 2x consumptie
 • Magisch Maastricht kun je gerust combineren met een weekendje in de stad.

schaatsbaan nederland maastricht

4. Schaatsen op de overdekte ijsbaan in Scheveningen

Cool Event in Scheveningen is dit jaar weer geopend! Schaatsen kan in weer en wind want de ijsbaan is overdekt. Je vindt hem terug op het Kurhausplein en is maar liefst 600m2, plaats genoeg om hier enkele rondjes te schaatsen. Cool Event organiseert ook enkele super leuke arrangementen zoals bedrijfs- en groepsuitjes in combinatie met een lunch, borrel of diner. Maar er zijn ook enkele andere gave combinaties mogelijk zoals ijsschaatsen en pizza, burgers, movie of zelf glowgolf. Waarbij je je uitstapje aan de ijsbaan kan aanvullen met andere gave activiteiten uit de buurt.

Heel vet zijn ook de schaatsculpturen die er te zien. Op het Pierplein en de Noord Boulevard zijn twee grote zeecontainers te vinden. Hier vind je de ijssculpturen tentoonstelling ‘Let our future grow’ en ‘Stowaway’. Ze zijn gratis te bezoeken, maar donaties zijn steeds welkom.

 • De schaatsbaan is geopend van 13 november 2021 tot 24 januari 2022.
 • Entree: €6,50 – exclusief schaatshuur

5. Groningen

Het Groninger Winterfestijn is weliswaar een echt festijn. Zeven weken lang beleef je op de Grote Markt hét wintergevoel. Urenlang schaatsen onder de gezellige lichtjes, genieten van warme chocolademelk of glühwein op het verwarmde buitenterras of in de binnenbar. ’s Avonds kan je hier ook een dansje wagen op enkele klassieke après-ski hits! Meer winter dan dit gaat het niet worden. Daarnaast zijn er ook heel wat activiteiten te beleven, daarvoor hou je best hun socials in het oog.

schaatsbaan nederland groningen

6. Schaatsen in Leiden

Als laatste op het lijstje vind je een drijvende schaatsbaan! De baan is namelijk gebouwd op de Nieuwe Rijn. Heel uniek! Groot is de schaatsbaan niet maar hij is heel sprookjesachtig in de avond, met alle kerstlichtjes errond. Helaas heeft de organisatie besloten om de schaatsbaan niet te openen wegens de maatregelen en veiligheid van iedereen. Maar hij was té chill om niet te delen. Je mag deze dus zeker niet missen, volgend jaar!

 • De schaatsbaan is geopend van 9 december 2022 tot 8 januari 2023.
 • Entree: €8,50 – inclusief schaatsen
 • Wil je Leiden toch graag bezoeken deze winter. Dan kan je hier onze tips vinden!

Wat is jouw favoriete schaatsbaan in Nederland?

Tip: check voor de zekerheid altijd de openingsuren op de website van de schaatsbaan! Wegens de maatregelen kan dit veranderen. Op welke schaatsbaan in Nederland zou jij wel wat rondjes willen wagen?→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland