Wat te doen in Leiden

Wat te doen in Leiden? 10 toffe to do’s!

Van alle historische steden in ons land is Leiden toch wel opvallend fraai: fotogenieke Hollandse façades aan de typische grachten en knusse steegjes vol bloempotten (en snoezige katten die snel wegschieten). Maar Leiden is meer dan alleen mooi. Het is een opvallend cultureel-wetenschappelijk centrum in Europa met talloze historische schatten en de gaafste musea over het heden én verleden. Benieuwd wat er te doen is in Leiden tijdens een dagje of weekendje weg (want leuke hotelletjes zoals het hippe Boutique Hotel d’Oude Morsch vind je er ook zeker)? Blijf dan zeker lezen voor tien hele toffe to do’s!

10 x Wat te doen in Leiden!

→ Hotel tip: Boutique Hotel d’Oude Morsch

Leiden Stedentrip Nederland

1. Geniet van het historische uitzicht bij de Burcht van Leiden

Misschien wel het mooiste monument van de stad is de bekende Burcht van Leiden. Al in de 11e eeuw stond hier de eerste burcht die de stad in de middeleeuwen moest beschermen. De huidige burcht is iets jonger, maar nog steeds indrukwekkend om te zien. Bovenop het heuveltje heb je bovendien een prachtig uitzicht op de gotische Hooglandse Kerk en het omringende historische centrum. De Burcht is overigens gebouwd op een bijzondere plek waar twee takken van de Rijn elkaar ontmoeten: de Oude en Nieuwe Rijn.

2. Waan je in tropische tuinen in de Hortus Botanicus

Als je even helemaal tot rust wil komen in tropische tuinen vol kleurrijke en eigenaardige planten (meer dan tienduizend planten, om precies te zijn) moet je een uurtje of twee inplannen voor de Hortus Botanicus in Leiden. Maar de tuin is niet alleen een toffe to-do voor natuurliefhebbers. Ook als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Leiden is de botanische tuin eigenlijk een must: het is de oudste botanische tuin in Nederland én een van de oudste tuinen in de hele wereld.  Deze 16e -eeuwse prachtplek werd aangelegd voor medische studenten, zodat ze de helende krachten van planten beter konden begrijpen. Bestel hier je tickets!

Stedentrip Nederland Leiden

wat te doen in leiden Stadspoort

3. Ontdek de oude stadspoorten: Zijlpoort en Morspoort

Ooit had Leiden maar liefst acht stadspoorten, maar tegenwoordig zijn er nog twee over. Terwijl je een wandeling maakt door het historische stadscentrum – rijk aan maar liefst 2800 monumenten – is het een goed idee om langs de fotogenieke Zijlpoort en Morspoort te gaan. Leuk weetje: als je goed oplet zal je zien dat de Zijlpoort de vorm heeft van een parallellogram. De nabijgelegen Visbrasserie De Poort is bovendien een fijne plek voor lunch of een kopje koffie. Achter de pittoreske Morspoort schuilt een onverwacht verhaal. De poort stond eigenlijk bekend als de ‘Galgenpoort’ omdat hier vroeger het galgenveld van de stad lag; een plek waar talloze gevangen aan hun einde kwamen.

4. Bewonder het Stadhuis van Leiden en ga shoppen in de Breestraat

Als je op zoek bent naar een leuke winkelstraat of lunchplekje is de Breestraat een prima oriëntatiepunt voor een middagje shoppen en snacken. Maar ook de 16e-eeuwse façade van het oude stadshuis moet je gezien hebben. In 1929 ging nagenoeg het hele stadshuis in vlammen op, maar de façade, inclusief het standbeeld van Vrouwe Justitia, overleefde de ramp. Loop een stukje door de Breestraat, bewonder de historische gevels en duik daarna een van de knusse steegjes in om de rest van de stad te ontdekken.

5. Leer iets nieuws over wereldculturen in het Museum Volkenkunde

Het mag duidelijk zijn dat je in Leiden de musea voor het uitkiezen hebt, maar een persoonlijke favoriet (en een aanrader voor cultuur- en reisliefhebbers) is het Museum Volkenkunde, waar je over allerlei culturen en tradities van over de hele wereld kan leren. De wisselende tentoonstellingen zijn altijd fascinerend en van hoog niveau, dus check van te voren even de website als je benieuwd bent wat er op dit moment allemaal te zien is. Hier kun je je kaartje inclusief fast track kopen

6. Maak een ommetje in het Van Der Werffpark

Vandaag de dag is het Van der Werffpark een aangenaam stadspark om een kleine wandeling te maken of te ontspannen met een drankje bij het Kamerlingh Café. De oorsprong van het park is een nogal interessant verhaal. Je zou nooit vermoeden dat hier begin 19e eeuw een gigantische explosie heeft plaatsgevonden. Op een koude winternacht vloog een schip met een zware lading buskruit op het Steenschuurkanaal in brand. De daaropvolgende explosie heeft hele huizen weggevaagd en duizenden mensen verwond. Wat overbleef was puin en as en de ruïnes maakten decennia later pas plaats voor een nieuw stadspark: het Van Der Werffpark.

wat te doen in leiden Van der Werffpark

wat te doen in Leiden tips

7. Reis miljoenen jaren terug in de tijd in Naturalis

Een van de gaafste musea in heel Nederland is het recent vernieuwde Naturalis. Dit bijzondere natuurhistorisch museum heeft een gigantische collectie van letterlijk miljoenen objecten. Wereldwijd behoort de collectie van Naturalis tot de top vijf als het gaat om biodiversiteit. De tentoonstellingen gaan miljoenen jaren terug in de tijd tot het vroegste leven op aarde, dus reken op twee tot drie uur om alle zalen in het museum goed te bekijken.

8. Bekijk eeuwenoude mummies in het Rijksmuseum van Oudheden

Als je minder gecharmeerd bent van dinosaurussen en meer voelt voor de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen heb ik goed nieuws. Er is er nóg een museum in Leiden waar je terecht kan: het Rijksmuseum van Oudheden. Wat voor collectie kan je verwachten in het nationale archeologiemuseum van Nederland? Nou, behoorlijk unieke objecten als je het mij vraagt: een originele Taffeh-tempel, Romeinse sarcofagen uit Italië én Nederland en meerdere mummies (waaronder een mummie van een baviaan).

wat te doen in leiden Muurgedicht

9. Ga op zoek naar de 100+ muurgedichten van Leiden

Wist je dat er in Leiden meer dan 120 muurgedichten te vinden zijn? Deze gedichten zijn vanaf 1992 (als een ode aan De Stijl) in allerlei verschillende talen, schriften en kleuren op de muren van Leiden aangebracht. Dat de Universiteit van Leiden altijd al bekend heeft gestaan om taalstudies speelde ook een rol bij het project. Je zal de muurgedichten vanzelf tegenkomen tijdens een standswandeling, maar literaire typjes die ze allemaal willen zien kunnen op deze website ook wandelroutes uitkiezen.

10. Oude Sterrewacht: Bezoek de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld

Vlakbij de Hortus Botanicus staat de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld: De Oude Sterrewacht uit 1633. Nog steeds krijgen studenten les in de Oude Sterrewacht en in het bezoekerscentrum kun je eventueel de permanente tentoonstelling over sterrenkunde bekijken. Let wel even op: de sterrenwacht is niet altijd open, het bezoekerscentrum van de Sterrewacht is van dinsdag t/m zondag overdag geopend. De toegang is helaas niet meer gratis, er is een aparte entreeprijs t.o.v. de hortus.

Zin om een weekendje naar Leiden te gaan? Zo plan je dat!

Verliefd op Nederland banner 2

→ In het boek ‘Verliefd op Nederland’ lees je meer over Leiden

→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland