mooiste plekken nederland Amsterdamse grachten met Westerkerk

Top 10: de mooiste plekken in Nederland

Glooiende landschappen, lieflijke bloemenvelden, knusse koffietentjes en véél gebouwen die geschiedenis ademen. Waar je dit allemaal vindt? Juist: gewoon in Nederland. Ons eigen kleine, maar fijne landje. Ontdek in dit artikel de tien mooiste plekken in Nederland en bekijk ons eigen Holland eens met hele andere ogen. We hebben in onze verzameling voor ieder wat wils. Of je nu graag kleine dorpjes bezoekt, graag de natuur in gaat of meer houdt van de stad. In dit lijstje met leuke plekken in Nederland vind je het allemaal.

10 x mooiste plekken Nederland

→ Weekendje weg? Hier vind je de mooiste hotels in Nederland
→ Tip: Overnacht een keer in een vakantiehuisje in de natuur
→ Ga op compleet verzorgde staycation met de ANWB

Het witte stadje Thorn

mooiste plekken nederland Abdijkerk in Thorn mooiste plekken in nederland Witte stadje thorn Doorkijkje in Thorn mooiste plekken nederland mooiste plekken nederland Abdijkerk

1. Het witte stadje Thorn

Dit stadje in Midden-Limburg dankt haar bijnaam aan de vele witte huisjes, restaurants en andere gebouwen. De stad bestaat al sinds de tiende eeuw en heeft nog altijd haar charme niet verloren. Vooral het gebied rondom de Abdijkerk is mooi om te zien en je waant je er even terug in de tijd. De witte kleur heeft Thorn te danken aan de komst van de Fransen in 1794. Zij voerden belasting in op basis van de omvang van de ramen. Om aan deze lasten te ontkomen, verfden de inwoners hun dichtgemetselde ramen wit. Sindsdien heeft het historische centrum van Thorn een witte kleur.

→ Overnachten in of dichtbij Thorn? Kijk eens naar het hippe Vakantiehuis Maasland (ligt net over de grens) of B&B Het Kapelhuis

Nijmegen

mooiste plekken nederland Nijmegen vanuit de Ooijpolder Lange Hezelstraat Nijmegen Uitzicht over de Waal Nijmegen mooie plekken nederland

2. Nijmegen

Old city, young vibe is de slogan van Nijmegen en dat is niet zo gek. Het is de oudste stad van Nederland, maar er is volop plek voor jonge ondernemers met lunchzaken, conceptstores en ateliers. In de Lange Hezelstraat vind je die hippe winkels en koffietentjes. En: Nijmegen zit propvol geschiedenis, met haar Stevenskerk die in de dertiende eeuw werd gebouwd, Museum het Valkhof waar opgravingen uit de Romeinse tijd liggen en de karakteristieke, oude panden op de Grote Markt. Leuk om te doen: de kerktoren beklimmen en genieten van het mooie uitzicht over de Waal en de stad. Lunchtip: Borboleta, een lunchzaak met een sociaal tintje. Er werken namelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

→ Lees hier alles over wat te doen in Nijmegen

Heb je zin in een wandeling in de omgeving van Nijmegen? Je wandelt vanuit het centrum zo de Ooijpolder in en ook de pittige N70-wandeling is aan te raden. Deze voert je door de bossen van het Rijk van Nijmegen.

→ Nachtje in Nijmegen blijven? Een leuk hotel is Hotel Nimma met een onwijs dik dak terras of het chique en moderne Blue Inspired by Manna

Kasteel de Haar

mooiste plekken nederland Kasteel de Haar

3. Kasteel de Haar en de bollenstreek

Een échte middeleeuwse burcht met torens, grachten en een ophaalbrug: Kasteel de Haar is het helemaal. Het is gelegen op Landgoed Haarzuilens, onder Utrecht. Het gigantische kasteel met kasteeltuinen is van de buitenkant al prachtig om te zien. Het is het grootste kasteel van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Ga je op bezoek bij het kasteel? Bewonder het dan ook van binnen.

Een stukje verder naar het Westen, ligt de bollenstreek. Elk voorjaar vind je hier kleurrijke bollenvelden en in deze regio ligt ook De Keukenhof: in Lisse. Met deze autoroute van de ANWB kom je langs de typische landschappen en uitgestrekte bloemvelden in de bollenstreek. Leuk om een dagje te touren.

Eindhoven

mooiste plekken nederland Coffeelab op Strijp-SStrijp mooie plekken nederland mooiste plekken nederland Station Strijp-S mooie plekken nederland Zonsondergang Strijp-S Strijp-S - Het Ketelhuis mooie plekken nederland

4. Eindhoven Strijp-S (en -R)

Nederlands meest bekende designstad is Eindhoven – lees hier ons complete Eindhoven artikel of vind alle informatie over Strijp-S. De Dutch Design Week, Philips en de Design Academy: innovatie is het toverwoord. Het centrum van de Dutch Design Week is Strijp-S; dit industriële, hippe deel van Eindhoven ligt net buiten het centrum, maar is zeker tof om te bezoeken en maakt Eindhoven met recht een van de leuke plekken in Nederland. Voor de restaurants (Pop-ei, Het Ketelhuis, MOOD), maar ook voor de hedendaagse exposities in Yksi en MU. Ook op Strijp-S: Vershal het Veem. In deze foodhal staan allemaal kleine standjes waar je eten kunt halen of cadeautjes voor thuis meeneemt. Zin om te winkelen? UrbanShopper is een woonwinkel, boekhandel, kledingwinkel én meubelzaak in één. Leuke lunch spots vind je hier.

Van oorsprong is Strijp-S een industriegebied van Philips. Het Klokgebouw was vroeger een fabriek voor Philite (Philips’ naam voor bakeliet) en de rest van het gebied oogt nog robuust en industrieel. Niet ver van Strijp-S, ligt het werkterrein van Piet Hein Eek: Strijp-R. De designer heeft hier zijn kantoor, werkplaats, showroom, winkel en restaurant. En een hotel in wording. Deze plek wil je niet missen.

→ Overnachten in Eindhoven? Een heel tof hotel is Hotel The Match

Loonse en Drunense Duinen en Oisterwijkse Bossen en Vennen

mooiste plekken nederland Loonse en Drunense Duinen stuifzand Oisterwijkse Bossen en Vennen Loons en Drunense duinen bos mooiste plekken nederland mooiste plekken in nederland Loonse en Drunense Duinen overzicht mooiste plekken nederland Oisterwijkse Bossen

5. Loonse en Drunense Duinen en Oisterwijkse Bossen en Vennen

Ook in Brabant: twee grote natuurgebieden om even lekker uit te waaien. De Oisterwijkse Bossen en Vennen (vlakbij Tilburg) zijn heel afwisselend qua natuur. Heidevelden, vennen met rietkammen en genoeg plekjes om rustig bij te komen. Er zijn veel verschillende routes en voor een hapje en drankje onderweg kun je terecht bij De Boswachter. We vertellen je er alles over in ons artikel over de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

De Loonse en Drunense Duinen liggen ten noorden van Tilburg en zijn minstens zo divers als de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De kern van dit gebied is éen van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. In het gebied zijn meerdere wandel- en fietsroutes. Onderweg vind je diverse restaurants zoals De Rustende Jager en Landgoed Bosch en Duin.

→ Wil je na je wandeltocht een nachtje blijven slapen? Een knus hotel bij Drunen is bijvoorbeeld Hotel-Herberg D’n Dries of slaap in Oisterwijk bij Hotel de Leijhof

 Gouda

mooie plekken nederland Gouda St. Janskerk

6. Gouda

Denk je aan Gouda, dan denk je aan: kaas. Maar deze sfeervolle stad heeft meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld de St. Janskerk of het Museum Gouda. Het museum heeft een uitgebreide collectie kunst uit alle eeuwen en mooie tijdelijke exposities over actuele onderwerpen. Ook leuk om te zien: Het Oude Stadshuys dat midden op de Markt staat. Als je toch op de Markt bent, ga dan meteen langs de Siroopwafelfabriek. Hier ervaar je zelf hoe siroopwafels worden gemaakt en uiteraard mag je er ook een proeven. Toch meer fan van kaas? Elke donderdagochtend van april tot en met eind augustus is de traditionele kaasmarkt op de Markt te vinden.

→ Een nachtje weg plannen naar Gouda? Boek dan een overnachting bij de Goudse Watertoren, ’t kleinste woontorentje van Nederland

Amsterdamse Grachten

mooiste plekken nederland Amsterdamse grachten met Westerkerk

9 straatjes Amsterdam mooiste plekken nederland mooiste plekken nederland Grachtenpanden Amsterdam

7. De Amsterdamse grachten

Nergens vind je zoveel mooie doorkijkjes en grachten als in Amsterdam. Loop op je gemak door de 9 straatjes, met haar schattige winkeltjes en knusse koffietentjes. Je komt dan vanzelf langs de langgerekte grachten. De Prinsengracht, Herengracht en Keizersgracht zijn de meest bekende. Aan de Prinsengracht vind je de indrukwekkende Westerkerk en aan diezelfde straat ligt Het Achterhuis. De NS heeft een mooie wandelroute door het centrum van Amsterdam gemaakt, die je langs de joodse historie van de stad leidt. Zo zie je de stad eens van een andere kant.

→ Wil je een weekendje weg naar Amsterdam plannen? De hoofdstad barst van de leuke hotels en een paar aanraders zijn alle hotels van Sweets Hotels (die zitten in brugwachtershuisjes!) of slaap bij Morgan & Mees of ga voor Hotel Boat & Co.

Giethoorn én de hunebedden

Giethoorn uitzicht top 10 nederland

mooie plekken nederland Giethoorn doorkijkje

Giethoorn brug mooiste plekken in nederland Giethoorn mooie plekken in nederland

Hunebedden in Diever nederland top 10

8. Giethoorn en de hunebedden

Met haar vele kleine grachten en schattige bruggetjes over het water, wordt Giethoorn wel ‘Het Venetië van het Noorden’ genoemd. En net als Venetië, is Giethoorn erg populair bij de toeristen. In de zomer ligt het water vol met gehuurde bootjes. Vanuit Giethoorn vaar je ook gemakkelijk het Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Niet ver van Giethoorn vandaan (half uurtje rijden) vind je Drenthe’s trots: de hunebedden. De oudste monumenten van Nederland, waarvan er nog 52 zijn Deze 5000 jaar oude grafmonumenten vind je onder meer in Diever en in Darp.

→ Overnachten in de buurt van Giethoorn? Boek een vakantiehuisje via HeerlijkeHuisjes.nl!

Zaanse Schans

mooiste plekken nederland zaanse schans

9. De Zaanse Schans

Hollands glorie, daar gaat het allemaal om bij De Zaanse Schans. Breng een bezoek aan één van de gekleurde molen of ga naar het Zaans Museum en de Verkade Experience. Voor de snoepkonten onder ons een aanrader, want je leert er alles over de geschiedenis van chocolade en koekjes. Op De Zaanse Schans waan je je terug in de tijd en ontdek je oer-Hollandse gewoonten en ambachten. Ga je een dagje naar De Zaanse Schans? Stel dan vooraf je programma alvast samen op de website van De Zaanse Schans.

→ Overnachten bij de Zaansche Schans? Boek een vakantiehuisje via HeerlijkeHuisjes.nl in de omgeving!

Kasteeltuinen Arcen

Italiaanse tuinen Arcen mooiste plekken nederland Lommerrijk Arcen mooiste plekken nederland mooiste plekken nederland Zijaanzicht kasteel Arcen Rhododendrontuin mooiste plekken in nederland top 10

10. Kasteeltuinen Arcen

Last but not least in ons lijstje met leuke plekken in Nederland: natuurliefhebbers halen hun hart op in de Kasteeltuinen Arcen. Verdwaal op de kleine paadjes in de kunstig aangelegde tuinen, snuif de geur van rozen en lavendel op en ga lekker zitten op één van de vele bankjes. Alleen de rozentuin bestaat uit al uit tien verschillen tuinen. Om deze tuin heen ligt een berceau. Een wat? Dit is een wandelpad dat overdekt is door berkenloof. In de 18e eeuw liepen de adellijke dames namelijk wel graag buiten, maar wilden ze niet bruin worden. De oplossing: een loofhaag waaronder de dames konden kuieren. Wanneer je de Kasteeltuinen gaat bewonderen, sla dan de waterburcht bij de ingang niet over. Dit kasteel is in barokstijl gebouwd en is de moeite waard om van binnen te bekijken.

Wat vind jij een van de mooiste plekken in Nederland?

Staat jouw lievelingspot er tussen? Of ken jij nog andere leuke plekken in Nederland die eigelijk echt in dit lijstje thuis horen? Laat het ons hieronder weten in een reactie! We zijn super benieuwd naar nog meer mooie spots!

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland