Maasduinen Limburg

De Maasduinen in Limburg: Wandelen, to do’s & tips!

Zin in een dagje of weekendje wandelen in Noord-Limburg? Ga dan eens naar Nationaal Park de Maasduinen. Dit langgerekte natuurgebied heeft niet alleen super afwisselende uitzichten, maar is ook nog eens bijzonder omdat er echte duinen liggen. Dus pak die wandelschoenen maar in en bereid je voor op een fijne wandelomgeving (er zijn ook genoeg terrasjes en stadjes). Zin om te blijven slapen in de buurt van het park? We zetten meteen een aantal toffe overnachtingsplekken op een rij voor je!

Waar vind je de De Maasduinen in Limburg

Nationaal Park De Maasduinen ligt in het Noordoosten van Limburg, tussen de Duitse grens en de Maas. Het park bestaat uit de langste rivierduingordel van Nederland. Het ligt als het ware op een hoge zandrug. Door een eeuwenlange samensmelting tussen wind, water en de mens is er een geul ontstaan tussen de Maas en de Duitse grens. Het water van de rivier gaf door de grond uit te schuren, het landschap vorm. De wind maakte het opgestoven zand tot duinen. Vandaar de naam: Maasduinen. Het gebied strekt zich in de lengte uit over twintig kilometer en is 4500 hectare groot.

Maasduinen wandelen Schapen onderweg Maasduinen Limburg Wandelen Nationaal Park De Maasduinen limburgWandelen langs het Reindersmeer maasduinen

Overnachten bij Nationaal Park De Maasduinen

Van uitgestrekte heidevelden tot aan prachtige vennen; dit nationale park heeft het allemaal. Als je een paar dagen in de omgeving van het Nationaal Park De Maasduinen wilt verblijven, Bed & Breakfast Angelbeeck in Afferden een mooie plek om te overnachten. De B&B ligt bij Nationaal Park De Maasduinen en heeft kamers en een cottage beschikbaar.

Liever luxer slapen in de Maasduinen in Limburg?

In The Annex Retreat, een luxe villa in Geijsteren kom je na een dagje wandelen (of op het terras zitten) helemaal tot rust. Deze villa heeft zes slaapkamers en badkamers en een buitenzwembad. Je kunt er ook barbecueën.

De leukste accommodaties op een rij:

Luxe Villa Annex Retreat Maasduinen limburg overnachten Maasduinen limburg overnachten The Annex Retreat

Wandelen in Nationaal Park De Maasduinen

Volop wandelmogelijkheden in dit park, voor zowel getrainde wandelaars als korte afstand-lopers zijn er wandelingen uitgezet. Zo kun je de Staatsbosheer routes wandelen, die zijn tussen de vijf en acht kilometer lang. Maar er zijn ook andere opties:

Wandelen langs het Reindersmeer

Wil je juist graag wat langer wandelen? Dan is de wandeling ‘Wandelen langs het Reindersmeer’ een leuke route. Deze start bij De Wellsche Hut, waar je een goede, Limburgse vlaai kunt eten. Vandaaruit loop je over De Bosserheide richting het Reindersmeer. Leuk detail: ongeveer halverwege de route steek het meer over met een pontje dat je zelf moet bedienen. De route van dertien kilometer is heel afwisselend qua landschap en er zijn onderweg genoeg bankjes om even uitrusten.

Wandelen in de Maasduinen bij  Landgoed Bleijenbeek

Ook deze route in het noorden van De Maasduinen is een aanrader. Deze wandeling is tien kilometer lang en start bij Landgoed Bleijenbeek. De route neemt je mee langs heidevelden, door beboste gebieden en langs verschillende vennen in het nationaal park. Vlakbij de start van deze route, ligt het kerkdorpje Afferden. Hier kun je de ruïne van kasteel Bleijenbeek nog bekijken.

Wandelen in de Maasduinen bij Landgoed De Hamert

In het zuidelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen is deze route te vinden. De wandeling start bij pannenkoekenrestaurant ‘Jachthut op den Hamert’. Je kunt hier met meerdere wandelingen starten. De routes zijn aangegeven met drie verschillende kleuren: blauw, wit en rood. Deze route is zeventien kilometer lang en je loopt over Landgoed De Hamert. Onderweg kom je onder meer langs een vogelkijkhut, een vorstengraf en kan het zijn dat je schapen tegenkomt.

Maasduinen limburg Bankje bij Reindersmeer Reindersmeer Maasduinen limburg Het veerpontje wandelen Maasduinen limburg Wandelen langs het Reindersmeer Maasduinen limburg Landgoed Bleijenbeek wandelen Maasduinen limburg

Wat te doen in de omgeving?

In het gebied rondom Nationaal Park De Maasduinen vind je diverse stadjes en dorpjes die de moeite waard zijn eens te bezoeken. Zo is het stadje Gennep leuk om doorheen te slenteren en her en der een terrasje te pakken. In deze omgeving zijn veel musea over de Tweede Wereldoorlog te vinden, zoals het Oorlogsmuseum in Overloon. Voor de geschiedenisliefhebbers een aanrader.

Arcen

In het plaatsje Arcen, net onder het Nationaal Park De Maasduinen, kun je je goed vermaken. Boek een rondleiding bij de bierbrouwerij van Hertog Jan of breng een bezoekje aan de Kasteeltuinen van Arcen. Het dorpje zelf is ook leuk om doorheen te wandelen en de authentiek sfeer op te snuiven.

Mini-vakantie in Limburg

Voor liefhebbers van heide, bossen, vennen, rust en ontspanning is een bezoek aan Nationaal Park De Maasduinen perfect. Maak er een weekendje weg van en boek een heerlijk vakantiehuisje voor een weekje ertussenuit. In Noord-Limburg is veel te zien en beleven, dus een mini-vakantie is hier zeker een goede optie.

Blijf logeren in de Maasduinen

Boek een nachtje bij:

→ Bekijk hier wat je nog meer kunt doen in Nederland!