wandeling het groene hart

5 groene hotspots in het Groene Hart (+ restaurants en accommodatie tips)

Het Groene Hart, de groene oase van de Randstad, een lang uitgestrekte omgeving met veel natuur. En toevallig mijn geboortegrond. Deze omgeving verdient wat mij betreft wat meer en vaker de aandacht, niet alleen omdat het er prachtig is maar mede doordat het steeds meer in het gedrang komt door de verstedelijking en nieuwe wegen die worden aangelegd.

Waar ligt het Groene Hart?

Het Groene Hart is vrij groot, daarom focus ik me in deze blog met name op de omgeving tussen Nieuwkoop, Reeuwijk en de gemeente Zuidplas. We hebben 5 groene hotspots uitgekozen en zullen je daarnaast wat tips geven om heerlijke te eten en te overnachten. Benieuwd naar Het Groene Hart en haar hotspots? Scroll gauw verder, we delen eerst 5 plekken met je die je sowieso niet wilt missen in dit gebied.

5 plekken waar je naartoe wilt in Het Groene Hart

wandeling het groene hart

Groene Hart Reeuwijkse Plassen

Natuurhuisje in het Groene Hart

1. Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen zijn één van de highlights van het Groene Hart. Het gebied is bekend bij zowel wandelaars, fietsers als waterliefhebbers. Niet gek ook, want het gebied is ruim 1400 hectare groot. Eigenlijk is dit gebied te groot om onderdeel te zijn van een groter artikel; wellicht dus dat we er binnenkort een apart artikel over gaan schrijven! Wil je een gave activiteit doen? Ga dan mee met een boswachter via natuurmonumenten. Zo kom je op unieke plekken en leer je meer over de omgeving, planten en dieren. Naast deze activiteit, kan je ook kiezen voor de korte en mooie wandelroute van Lusthof de Haeck. De route brengt je door een klein bos met verschillende soorten flora en fauna. Het wordt ook wel vergeleken met een sprookjesbos…

2. Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen, voor mensen met een boot of sloep niet onbekend, is een gebied met dertien plassen tussen Bodegraven, Reeuwijk en Gouda. De plassen zijn een heerlijke plek voor zowel natuur- als watersportliefhebbers. De natuur is er gevarieerd en je kan er veel verschillende vogels spotten. Qua wandel- en fietsroutes heb je verschillende keuzes, wil je gelijk een goede blik hebben op de Reeuwijkse Plassen? Maak dan een rondje rondom de Plassen. Ook kan je er in de zomer suppen; dat is natuurlijk top!

3. Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een gebied welke omringd wordt door verschillende rivieren; de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. Het gebied bestaat uit veel polders en stukken natuur. Dit gebied heeft veel te bieden op het gebied van recreatie en heeft een aantal historische dorpjes, zoals Schoonhoven en Haastrecht. Een leuke wandelroute door het ´Krimpenerwaardse´ landschap is de ´Tussen Hollandse IJssel en Lek´ route, aangeboden door het Zuid-Hollands Landschap. Deze route brengt je langs mooie weilanden, veenriviertjes, een eendenkooi en een prachtige Hollandse schouw spellen. De route start in Ouderkerk a/d IJssel en is 7 kilometer lang.

4. Rottemeren

Vlakbij de 1 na grootste stad van ons land, Rotterdam, vind je een heerlijk natuurgebied; De Rottemeren. Dit natuurgebied is ontzettend gevarieerd en je kan er allerlei activiteiten ondernemen. Eén van de leukste wandelroutes in deze omgeving is de Rottemerenroute (hoe kan het ook anders!). Deze route is brengt je langs verschillende mooie gedeeltes. De wandeling start bij Recreatiepark de Koorenmolen en is circa 12 kilometer lang. Je loopt onder meer langs de Molenviergang; de vier karakteristieke molens aan de Rotte. Deze molens werden in 1722 gebouwd en zorgden twee eeuwen lang, tot 1952, dat de polder op niveau bleef. Het bijzondere is dat deze molens nog steeds intact zijn. En het is daarnaast gewoon een ontzettend mooi plaatje. Even geen zin om te wandelen? Check ook welke andere activiteiten bij de Rottemeren te doen zijn (dit kan onder andere via ookditisderotte.nl), zoals mountainbiken, varen en golfen.

5. Het Bentwoud

Het Bentwoud is een relatief nieuw natuurgebied tussen Zoetermeer, Waddinxveen en Boskoop in, wat nog volop in de groei is. De inrichting is sinds 2016 klaar en sindsdien zie je de natuur steeds meer haar eigen weg vinden in dit gebied. Naast mooie groene natuur, kan je er verschillende soorten vogels spotten, maar ook Schotse Hooglanders, vossen en er is onlangs zelfs een ree gespot(!). Je hebt er diverse wandel- en fietsroutes die je kan volgen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Bentwoud, volg dan de Boswachter Jonathan op Twitter:

Je tripje naar Het Groene Hart plannen

Restaurants in Het Groene Hart, hier wil je uit eten

Tijdens een dag het Groene Hart ontdekken, moet er toch ook gegeten en gedronken worden. In Boskoop, vlakbij het Bentwoud vind je sinds begin april het leuke Buck Bar Kitchen. Hier kan je lunchen, borrelen en dineren op een relaxte locatie. De eigenaren kiezen expres voor lokale en verse producten; dat horen we graag natuurlijk. Bij de Rottemeren vind je ook een leuk adres, Eetcafé De Roerdomp. Dit plekje ligt aan het water en biedt een grote variëteit aan gerechten om zowel relaxed te lunchen als te dineren.

In Het Groene Hart overnachten?

Vlakbij het bovengenoemde Buck Bar Kitchen in Boskoop vind je dit drijvende huisje. Een heerlijke plek om te overnachten als je het Groene Hart gaat ontdekken. Het huisje beschikt over alles wat je nodig hebt en bevindt zich op het terrein van een Proeftuin. Dit is een plek waar natuur, recreatie en educatie samenkomen. Boskoop staat bekend om haar kwekerijen en de sierteeltsector.

Nieuwkoop is een fijne omgeving om te overnachten. Dit huisje past perfect bij de omgeving; een duurzaam en natuurlijk design én met de nodige comfort. Het huisje bevindt zich in Noorden (naast Nieuwkoop) grenst aan het stiltegebied van de Nieuwkoopse Plassen, je kan dus heerlijk genieten van de rust en het uitzicht.

Op zoek naar nog meer fijne vakantiehuisjes? Check dan Natuurhuisje of boek een hotel of appartement via Booking.com.

Drijvend Natuurhuisje Groene Hart
het groene hart Buck Bar Kitchen

Groene Hart groen houden

Wil je helpen om het Groene Hart groen te houden? Teken dan deze petitie om de weg door het Bentwoud tegen te gaan. Zoals eerder genoemd is het Groene Hart groot en heeft het ontzettend veel leuke plekken. Je vindt er niet alleen mooie natuur, maar ook interessante steden, zoals Gouda en Woerden.

Wat is jouw favoriete plek in het Groene Hart? Laat het hieronder weten in de reacties!→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland