Kerstshoppen

Kerstshoppen? Dit zijn de leukste plekken om te kerstshoppen!

In de maanden november en december zijn er een aantal dingen waar je niet om heen kan: Omdat de avonden steeds korter worden zie je in de stad zie je steeds meer lichtjes en langzaamaan ook de Sint- en Kerstversiering verschijnen. Het weer wordt steeds kouder waardoor je niets liever wil doen dan binnen op de bank kruipen met een beker warme chocolademelk terwijl je naar een typische romcom kijkt waarin Julia Robberts of Cameron Diaz de hoofdrol speelt. Maar, wat je ook zeker op je to do moet zetten is een dagje (of weekend!) kerstshoppen! In heel Europa verschijnen in deze maanden her en der leuke kerstmarkten waar je geweldig kan shoppen, maar waar je ook perfect aan een glaasje glühwevain kan nippen terwijl je op zoek gaat naar een lekkere culinaire versnapering.

De leukste plekken om te gaan kerstshoppen

Benieuwd waar je die leukste plekken vindt om te kerstshoppen? Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste kerstmarkten en steden om te gaan kerstshoppen. Je vindt het overzicht hieronder, merry christmas!

Kerstshoppen in Londen

Kerstshoppen kerstmarkten

Londen is überhaupt al een groot shopwalhalla, maar tijdens kerst is deze stad nog meer een aanrader. Waan je even net als de sterren in Love Actually in het met kerstversieringen overgoten Londen. Een leuke plek om te kerstshoppen in Londen is onder andere Harrods. Dit grote warenhuis is tijdens kerst helemaal omgetoverd tot een gigantische kerstbal. Maar aan de voet van de Londen Eye bij de Big Ben in de buurt, vind je ook een échte kerstmarkt zoals ze die in Duitsland ook op ontelbaar veel plekken hebben. Verder is er een kerstmarkt bij Hyde Park te vinden. Wil je graag even schaatsen en iets sportiefs doen na al dat sporten? Dat kan ook tijdens je kerst weekend weg. Bij het Somerset House aan de River Thames is namelijk een schaatsbaan te vinden in de winter. En uiteraard is Oxford street ook altijd dé plek om koopjes te scoren.

Beste datum om te kerstshoppen in Londen

  • Van half november tot na kerst en New Years Eve, het spektakel eindigt meestal in de eerste week van januari

Vervoer naar Londen

  • Je kan met vliegtuig goedkoop naar Londen met budgetairlines als Easyjet of Ryanair
  • Ook de trein staat voor je klaar, reis bijvoorbeeld met NS international
  • Je kan ook een bus / boot ticket kopen en zo naar Londen reizen bijvoorbeeld met Eurolines

Kerstshoppen in Duitsland

Kerst kerstshoppen

Ben je op zoek naar échte kerstmarkten, dan is Duitsland de place to be. Van oudsher komen hier kerstmarkten ook vandaan, dus ware kersthopaholics kunnen hier dan ook het beste hun hart ophalen. Leuke markten om te gaan kerstshoppen hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Kerstshoppen op de kersmarkt van Oberhausen

Wanneer kerstshoppen: 14 november – 23 december

Centro in Oberhausen ligt eigenlijk vlak bij ons koude kikkerlandje, net over de grens bij Arnhem. Je kan hier dus gemakkelijk naartoe om te kerstshoppen, bijvoorbeeld met de auto, bus of trein. De kerstmarkt bij Oberhausen bestaat uit tientallen kerstkraampjes en duurt vaak van ‘s ochtends vroeg rond 11:00 uur tot en met ‘s avonds laat tussen 22:00 en 23:00 uur. De hele dag kun je hier dus kerstspulletjes kopen, maar er is ook genoeg lekker eten te vinden. Vooral chocola is in overvloed aanwezig, maar dingen als pannekoeken of poffertjes producten vind je er ook volop.  Het adres van de markt is: Alte Walz in 46047.

Naar de kerstmarkt van Düsseldorf

Wanneer kerstshoppen: 20 november – 23 december

Volgens heel wat kerstmarkt liefhebbers is de kerstmarkt in Düsseldorf één van de leukste te noemen. Misschien komt het omdat je in de stad op vier plekken een kerstmarkt vindt, namelijk op de Marktplatz, Heinrich-Heine-Platz, Sternchenmarkt en de Schadowplatz. Maar anderzijds gewoon omdat het er zo gezellig is en de mensen in Düsseldorf volop opgaan in het kerstfeest, alle pleinen zijn namelijk met elkaar verbonden door gezellig versierde straten dus je loopt zo van het ene plein naar het andere. De meeste pleinen hebben ook een eigen thema, waardoor je ook echt op een andere kerstmarkt lijkt te zijn. Bij Gustaf Grundgens Platz vind je trouwens ook een gigantisch grote schaatsbaan, ook leuk om even naartoe te gaan!

Winkelen op de kerstmarkt van Keulen

Wanneer kerstshoppen: 24 november – 23 december

Ook in Keulen wordt je omringd door kersthuisjes waar Ratäpfel, Glühwein of Reibekuchen worden verkocht. Maar ook hier zie je overal dennebomen, kerstballen en talloze lichtjes. Kerstshoppen in Keulen is daardoor ook zeker een aanrader en vanaf het midden van Nederland duurt het ongeveer 230 km voordat je er bent. Dat valt qua afstand dus nog best mee ook. Bovendien is niet alleen de markt leuk, de Dom van Keulen maakt het geheel helemaal af en extra gezellig.

Kerstshoppen in België

kerstmarkten kerstshoppen

Ook in België veranderen allerlei steden in een kerstigparadijs. De leukste plekken om te gaan kerstshoppen in België zijn:

Winkelen op de Kerstmarkt in Brugge

Wanneer kerstshoppen: 28 november – 3 januari

Je zou het misschien niet direct zeggen als je in Beglië ook naar steden als Brussel kan, maar Brugge is echt op haar mooist tijdens kerst. Ook in Brugge zijn overigens niet alleen kerstkraampjes te vinden, ook hier is er een grote ijsbaan. Met name de  Grote Markt en het Simon Stevinsplein zijn leuk in Brugge tijdens kerst, maar ook het welbekende winkelgebied blijft gezellig om naartoe te gaan om te kerstshoppen.

Kerstshoppen in Brussel

Wanneer kerstshoppen: 28 november – 4 januari

Vanaf ongeveer 11:00 uur tot ‘s avonds 21:00 wordt Brussel tijdens kerst omgetoverd tot een kerstparadijs. Door de grote kerstboom, de kerstkraampjes (vaak meer dan 200!) geeft Brussel je een echt kerstgevoel. De kerstkraampjes lopen vaak vanaf de Grote Markt richting de Vismarkt tot aan het Sint Kastelijnenplein. Bovendien vind je naast een ijsbaan, meestal ook een reuzenrad op de markt waardoor je perfect uitzicht hebt over de versierde stad. Onze tip: Ga er ‘s avonds in voor een extra mooi uitzicht.

Naar de kerstmarkt in Luik

Wanneer kerstshoppen: 28 november – 30 december

Ook Luik is een aanrader om te gaan kerstshoppen. Ook hier vind je héél veel kerstkraampjes, deze vind je vooral bij Place du Marché en Place Saint Lambert. Maar eigenlijk is het ook leuk om gewoon door de kleine straatjes te slenteren die volop versierd zijn. Shoppen doe je dus het beste op de markt, maar in de winkels in Luik vind je ook volop leuke dingen. Ook fijn aan Luik is dat je er zo met de bus naartoe kan vanuit Nederland en in het weekend is de markt meestal zelfs tot 12 uur ‘s nachts geopend.

Kerstshoppen in Nederland

shoppen kerstshoppen

Waarom zou je naar een van onze buurlanden afreizen als je ook in ons eigen Nederland kan kerstshoppen? Wij vinden dit de leukste plekken om te gaan kerstshoppen:

Winkelen op de kerstmarkt van Maastricht

Wanneer kerstshoppen: 29 november – 30 december

Schaatsen op de ijsbaan, warm worden van en beker hot chocolate of gluhwein en daarna lekker een portie poffertjes of snert eten. Klinkt perfect toch? Het kan in ieder geval allemaal in Maastricht. Ook in Maastricht vind je naast leuke kraampjes ook een reuzenrad en uiteraard zijn alle gewone winkels in Maastricht ook van de nodige kerstspullen voorzien.

Kerstshoppen in Amsterdam

Als je gaat kerstshoppen in Amsterdam, kun je eigenlijk vanaf Amsterdam Centraal al beginnen. Vanaf het station loop je immers zo de Kalverstraat in en vanaf daar kan je shoppingspree direct beginnen met als hoogtepunt de Dam waar je allerlei kerstkraampjes vindt. Wil je een keer wat anders dan de Kalverstraat? Dan is het leuk om naar de Utrechtsestraat te gaan of juist de Negen Straatjes in te duiken. Daar vind je wat kleinere en minder bekende winkels, maar allemaal gevuld met leuke kerstkleding of cadeautjes. Verder zijn er in Amsterdam vaak Sunday Markets te vinden, die op allerlei verschillende plekken kunnen verschijnen.

Kerstmarkt in Dordrecht

Wanneer kerstshoppen: 12 december – 14 december

De kerstmarkt in Dordrecht is één van de grootste kerstmarkten in Nederland! Je zou denken dat die in één van de grootste steden van Nederland te vinden is, maar niets is minder waar. Dordrecht is de plek waar je naartoe moet gaan. De kerstmarkt duurt minder lang dan veel andere markten, hij is namelijk alleen in het weeken van 12 tot en met 14 december in Dordrecht te vinden. De kerstkraampjes vind je in Dordrecht de Groenmarkt, de Grotekerksbuurt, maar ook rondom de Grote Kerk en op de Voorstraat. Een heel gebied dus, waar je helemaal los kan gaan dit weekend.

Kerstshoppen in Parijs

Kerstshoppen Parijs

Winkelen in Parijs tijdens kerst

Wanneer kerstshoppen: 14 november – 4 januari

Parijs is net als Londen eigenlijk altijd een goed idee. Je vindt hier sowieso alle winkels die je maar kan wensen, van bekende merken tot kleine boetiekjes. En dan heb je ook nog eens de Eiffeltoren op de achtergrond of andere highlights die je vakantie extra leuk kunnen maken. Tijdens kerst zijn alle winkels in Parijs versierd, maar op 14 november opent ook de kerstmarkt op de Champs Elysees al. Eet er allerlei lekkernijen, zoals oliebolachtige producten of koop er kerstmutsen, ballen, sjaals of andere kerst hebbedingen. De kerstmarkt bestaat in Parijs vaak uit honderden leuke kramen, dus je brengt hier gemakkelijk een dag door. Wat overigens ook fijn is aan Parijs, is dat je er vanuit Nederland zo bent met de Thalys.

Aanbiedingen om te gaan kerstshoppen

Leuke aanbiedingen om deze kerst gebruik van te maken, vind je onder andere bij: