Carnaval over de wereld

In 4 filmpjes hoe Carnaval wordt gevierd over de hele wereld!

Carnaval kennen wij in ons kikkerlandje vooral in het zuiden van het land en natuurlijk van de alom bekende foto’s vanuit Rio de Janeiro in Brazilië. Maar wist je dat er veel meer toffe steden zijn in de wereld waarvoor jij je kostuum uit de kast kan trekken? Hier 4 Carnavalssteden op een rijtje.

Santa Cruz de Tenerife

Op dit Canarische eiland wordt het één na grootste carnaval festival ter wereld gevierd en het trekt dan ook veel bekijks: de toerismecijfers zijn in deze periode vergelijkbaar met het hoogseizoen! Ieder jaar wordt het festival verdeeld in twee versies, namelijk carnaval zelf en het straatcarnaval, en er is elk jaar een ander thema. Waar het officiële carnaval draait om de optochten en georganiseerde evenementen, is het straatcarnaval juist heel spontaan en gaat het vooral om plezier hebben. In 2016 kun je genieten van een ‘Los Años 80’-thema: de jaren ’80! Verder moet je dus denken aan feesten, optochten en het kiezen van een nieuwe Reina: de Carnavalskoningin. Wie wil dat nou niet meemaken?

Venetië

In tegenstelling tot dure kostuums, staat in Venetië volgens de boeken iets anders centraal: maskers. Op deze manier kon iedereen in pure anonimiteit genieten van het festival zonder beoordeeld te worden en daarnaast verborg het sociale status. Het ging dus eigenlijk om de vrijheid. Inderdaad, ‘ging’, want sinds de groei in toerisme is deze traditie steeds zwakker geworden. Mocht je toch deze beleving eens willen meemaken, zoek dan gewoon eens de lokale feesten op. Hier houden ze wél vast aan deze traditie! Zorgeloos feesten wil iedereen op z’n tijd, toch?

Curaçao

De bevolking van Curaçao weet hoe ze het aan moeten pakken: door de jaren heen is carnaval een van de belangrijkste feesten van het jaar geworden! De Tumba, een slaginstrument, vind je gedurende het feest overal terug. Heel Curaçao staat in spanning vanwege wedstrijden, optochten en natuurlijk overal gezelligheid, de hele dag door, met tientallen verschillende nationaliteiten! Boek wel op tijd, want de prijzen voor accommodaties schieten omhoog vanwege dit grote feest. Voordeeltje: als je een drankje teveel op heb, kun je tenminste je eigen taal nog blijven spreken. Toch een beetje makkelijker dan nog een andere taal uit je mond te krijgen zo vroeg in de ochtend!

Trinidad & Tobago

Kleuren, enthousiasme en muziek: carnaval in Trinidad! Al vanaf het moment dat kinderen in de buggy zitten, worden ze klaargestoomd voor het carnavalleven. Overal hoor je zogenoemde Calypso muziek: een Afro-Afrikaanse muziekstijl uit de zeventiende eeuw die kenmerkend is voor het carnaval hier. Maar vergeet ook niet de limbo en vechtcompetities die je hier tegenkomt! Een muziekcompetitie winnen tijdens carnaval is een grote eer (en er hoort een grote geldprijs bij..) , dus de deelnemers zijn dan erg toegewijd: geheid een show dus! En ja, er zijn inderdaad zelfs competities voor kinderen..!

Waar ga jij dit jaar Carnaval vieren?