Mount Olympus

Mount Olympus: Alles dat je wilt weten over de berg Olympus in Griekenland

Mount Olympus in Noord-Griekenland is een van de 12 hoogste bergen van Europa. De berg ligt aan de hoofdroute van Thessaloniki naar Athene. Daar, op bijna 3000 meter hoogte wonen de Olympische Goden. Laat je eens door de oude Griekse goden meenemen naar de top van hun berg en en dwaal door de Griekse mythologie. Zoek de troon van Zeus en de paleizen van de 12 grootste Griekse Goden, terwijl je de tracks volgt naar de top. Uiteindelijk, op de piek van het Olympus-gebergte, ben je in het hart van een fantastisch Nationaal Park. Aan de voet van het gebergte nodigen uitgestrekte stranden je uit voor een strandvakantie. En daar onderaan deze berg, in Dion, hielden de Macedoniërs voor het eerst de Olympische Spelen. Ja, over deze Griekse berg valt genoeg te vertellen! En hieronder delen we al onze tips met je én hoe je het best jouw eigen vakantie kan plannen.

Mount Olympus: Alles dat je wilt weten

Vind hier vliegticketdeals naar Griekenland
→ Tip: Huur je auto via Sunny Cars (all in huurprijs) of Easy Terra

Berg Olympus in Griekenland

Wat te doen bij Mount Olympus

Benieuwd wat je niet wilt missen in dit stuk Griekenland? We delen hieronder onze must do’s voor Mount Olympus met je:

1. Relaxen aan de voet van de berg

Wij gingen met de camper naar Mount Olympus (lees hier alles over hoe het verbouwen van ons busje ging) en wanneer je met je camper vanuit Nederland komt en via Macedonië Griekenland binnen rijdt dan verandert het klimaat snel. Het landklimaat van de Balkan laat je achter je en het Middellandse Zee-klimaat lacht je toe. Op de Berg Olympus, op bijna 3000 meter hoogte, heerst een bar Bergklimaat. Hier moet je op je hoede zijn.

Het kan verstandig zijn om eerst even wat rust te nemen, na een 2500 km lange rit vanuit Nederland, voordat je naar de top van de berg Olympus gaat. In ieder geval zijn er onderaan de berg volop campings en hotels langs een zandstrand. Bovendien is het land langs de kust vlak en nodigt het uit om te fietsen langs kersenboomgaarden en kiwiplantages; naar eenvoudige dorpen; drukke provinciestadjes en archeologische vindplaatsen. Een fiets kun je beter wel zelf meenemen.

Muilezels zijn lastdieren bij uitstek. Zij brengen de eerste levensbehoeften omhoog naar de berghutten.

2. Naar de top van de Berg Olympus

Wil je het jezelf gemakkelijk maken rijdt dan aan de oostkant met je auto zo ver mogelijk omhoog de berg op. Er is maar een geasfalteerde weg. Vanuit Litochoro ga je, via het informatiecentrum van het Nationaal Park Olympus, naar Prionia. Hier op een hoogte van 1150 meter vind je een parkeerplaats bij een uitstekend restaurant.

Vanuit Prionia loop je dan door een kloof, langs de Epineas Waterval, verder omhoog, via goed aangegeven paden, naar de naar de top van het Olympus Gebergte: de Mytikas. Je moet echt wel in topconditie zijn om dit in een enkele dag te doen. Maar, geen nood. Je kunt onderweg overnachten in grote berghutten. Vaak op slaapzalen. Na Prionia is de eerste stop om te overnachten Spilios Agapitos. Verderop kun je een slaapplek reserveren in bv. de Christos Kakkalos Refuge (berghut). Daar vertoef je, ver boven de boomgrens, op kale rotsen en ben je al bijna op de 2917 meter hoge top.

Aan de westkant van de berg Olympus loopt een 22 km lange onverharde weg omhoog naar de Refuge (berghut) Christiaki. Met een 4WD is deze weg goed te doen. Helaas, was deze tocht te riskant (wegslippen over kiezels) met onze auto die slechts voorwielaandrijving heeft. Gevaarlijk, want je rijdt over een kwalitatief onbetrouwbare weg naar enorme hoogte. Vanaf het eindpunt van de weg – bij de berghut – is de klim naar de top van de Olympus, de Mytikas, het kortst van allemaal. Die finale klim van slechts 800 meter is, als het weer goed is, binnen 3 uur te doen. In de onbemande berghut kun je, wanneer het niet te druk is, overnachten. Maar, neem wel thermokleding, dekens, voedsel en water mee. Hier, op meer dan 2000 meter hoogte, is niets te krijgen in een onbemande berghut.

Zaterdag de stad Katerini: markt aan de voet van de Berg Olympus

3. Fietsen op de berg Olympus

Over de berg Olympus loopt helaas geen doorgaande fietsroute. Over de circa 18 km lange geasfalteerde weg vanuit Litochoro naar Prionia bereik je een hoogte van 1150 meter. Dat is op weg naar de 2914 meter hoge top van de Olympus het maximaal haalbare op de fiets. Over de zuidelijke helling van de Olympus kun je op je fiets de westkant van de berg bereiken via een aantrekkelijke route langs kloosters en wijngaarden. Deze weg loopt van Leptokarya, via Sykaminea naar Elassonos. Eerlijk gezegd zou ik op deze route het liefst een motorfiets nemen.

Uitzicht op Mount Olympus over tarweveld met klaprozen

4. Kamperen aan de Olympische Riviera

In feite ligt de berg Olympus aan een zee met kilometerslange zandstranden. De streek is niet super toeristisch. Tussen de dorpen aan de kust ligt vaak nog ongerepte natuur. Hotels vind je vooral aan de stranden van Katerini. De campings liggen iets zuidelijker, meer naar de Olympus toe. De mooiste campings vind je in een natuurgebied ietsjes ten noorden van Limenas. Voor onze Mini-Camper kiezen we hier de camping die het dichtst bij zee ligt: Camping Gold Beach. Het is eind mei 2022. Nu, na een rit van 2500 km onder een eindeloze regenbui – die begon in Wenen en zich uitstrekte tot Skopje – is het tijd om te chillen. De zon schijnt overdadig. Onze hangmat biedt uitzicht op de top van de Olympus. De branding horen we neerslaan over het strand. We laden de fietsen uit en plaatsen de luifels. De auto mag nu wel even blijven staan. Dus veranderen we onze Mini-Camper in een vakantieverblijf.

Camping Gold Beach bij Mount Olympus ligt ditrect aan het strand

5. Ontdek de leukste stadjes rondom de berg Olympus

Fietsen vanaf het strand bij Limenas naar de berg Olympus is op zich al een heel avontuur. Afgebakende fietspaden zijn er niet. Bovendien zijn niet alle wegen waar je op uitkomt, wanneer je Google Maps volgt, verhard. Je komt uiteindelijk op bijzondere plekken terecht wanneer je de drukke doorgaande wegen probeert te vermijden. En liever doe je dat wel, want Griekse chauffeurs zijn niet echt gewend aan fietsers.

Vanaf het strand bij Limenas is het heel ontspannend om naar de stad Katerini en de dorpen Dion, Malathria en Kondariotissa te fietsen. Het gebied is nagenoeg vlak en de afstanden zijn te overzien. Het stadje Litochoro, de Waterval Agia Kori en de zwemplek Orlias Stream liggen wel iets hoger bergop maar zijn op een (elektrische) fiets (met middenmotor) ook goed te doen.

Waterval aan de voet van de Berg Olympus bij Dion.

6. Doen in de dorpen tussen het strand en de Olympus

In Katerini mag je de zaterdagse markt niet missen. Hier vindt je de beste lokale producten zoals wijn olijfolie, heerlijke feta en allerlei varianten schapenkaas tegen schappelijke prijzen. Olijven kosten circa €3 de kilo. Kiwi’s, kersen en pompoenen zijn er in overvoed en alle groenten zijn vers van het land. Verder heeft deze kleine stad een prachtig park, lekkere restaurants en trendy cafe’s. En het brede zandstrand is op een steenworp afstand.

In Komdariotissais het echt de moeite waard om het Heilige Klooster van Hosios Ephrem de Syriër te bezoeken. De architectuur is sprookjesachtig. Het kleine museum en de tuin zijn gratis toegankelijk. Maar de plekken waar de nonnen wonen zijn niet open voor publiek. De nonnen laten je graag proeven van hun eigen gemaakte producten. En natuurlijk is er hun winkel met honing, siroop, jam en allerlei cadeauartikelen. Kom tot rust op deze plek. Je mag hier picknicken. Geniet van het uitzicht op de Olympus en laat je vooral religieus zegenen door de abdis voordat je verder gaat.

Ga in Malathria op zoek naar de sprankelende milde Ouzo zoals de boeren die hier maken. Neem wel een fles mee. Want de drank wordt voor jou direct van het vat getapt. De plaatselijk supermarkt: Express Market, tapt ook Ouzo van het vat. Geen nood als je geen fles bij je hebt, hoor. In dat geval giet de eigenaresse gewoon een fles water leeg en vult die met Ouzo voor jou.

Ooit was Dion de heiligste stad van de Macedoniërs. Nu vind je hier tussen de berg Olympus en de stranden van Paralia en Olympia Akti een indrukwekkende archeologische site met een amfitheater, prachtige mozaïeken, een archeologisch museum en prehistorische wegen die volledig intact gebleven zijn. In Dion vierde Alexander de Grote zijn overwinningen in de tempel van Zeus. Onomstotelijk staat vast dat hier circa 2120 jaar geleden jaarlijks negen dagen lange sportwedstrijden werden gehouden. Deze toernooien worden gezien als de oorsprong van de Olympische Spelen van nu.

Mozaïek met Alexander de GroteArcheologisch Museum in DionZonsondergang in Griekenland

Jouw vakantie naar de berg Olympus plannen

De periode van mei tot oktober is de beste tijd om naar de top van de berg Olympus in Noord Griekenland te hiken. Voor een snelle trip boek je een vlucht naar Thessaloniki en regel je van daaruit vervoer naar het 105 km verderop gelegen Nationaal Park Olympus. Huur een fiets en rijd naar Litochoro, pak de bus of spring op de trein. Wil je echt veel zien; om de berg heen rijden en ook de 100 km verderop gelegen legendarische kloosters van Meteora bezoeken huur dan een auto.

→ Handig: Vind via Skyscanner vliegticketdeals naar Griekenland
→ Tip: Huur je auto via Sunny Cars (all in huurprijs) of Easy Terra (goede annuleringsmogelijkheden)
→ Leuke hotels: Panorama Hotel of Zeus Hotel

Bergtop met Klooster in Meteora (100 km west van de Olympus) Griekenland2500 jaar oud Beeldje gevonden aan voet Berg OlympusKloosters van Meteora op 100 km Berg Olympus

Overnachten bij Mount Olympus

Hotels vindt je vooral in de kustplaatsen. De campings liggen meer in vrije ongerepte natuur. Daar zie je vuurvliegjes, slangen snel over de weg kronkelen en traag schuifelende schildpadden een bezadigde oversteek wagen. Je vreest voor hun leven ook al rijden er niet veel auto’s. Wanneer je een schildpad oppakt om de oversteek wat sneller te maken let er dan wel op dat het beest je niet bijt. Het is misschien goed om te weten dat in het wild kamperen is toegestaan in Griekenland. Her en der langs het strand zie je in juni de campers al staan.

Campings (aan het strand) bij de berg Olympus

Een paar fijne camping bij het strand vlakbij de berg Olympus zijn:

 • Camping Gold Beach in Kalyvia Varikou: Heel aardige mensen. De kinderen zetten hier bhet levenswerk van hun ouders voort. Goed geprijsde direct aan het strand gelegen camping waar we 10 dagen bleven.
 • Camping Odyssea, Katerini: een voor ons perfecte back to basics camping direct gelegen aan het strand bij Paralia beach.
 • Camping Sylvia, Litochoro: aan een kiezelstrand gelegen via “ASCI” te boeken camping met veel schaduw.

Hotels bij de Olympus

Als je een trektocht gaat maken naar de top van de Olympus dan overnacht je in berghutten. Die kun je maar beter vooraf reserveren. Hotels in de dorpen en langs de kust bieden kamers aan vanaf €25 per nacht.

 • Panorama Hotel: Ligt aan het strand in Paralia. Hotel met goed ontbijt en ze hebben een fijn zwembad.
 • Zeus Hotel: Romantische plek aan het strand in Platamonas met grote kamers en ze hebben een lekker zwembad.
 • Hotel Morfeas: Direct aan zee gelegen hotel mét goed ontbijt.

Katerini op zaterdagse markt volop olijvenGriekse Bonensoep eten in berghut op de OlympusVerkoop op zaterdagse markt in Katerini

Restaurants bij de Berg Olympus aan de Griekse Riviera

Wanneer je fietst door dorpen aan de voet van de berg Olympus ben je dus echt wel off the beaten track. Her en der kom je langs restaurants die je direct herkent aan terrassen waar veel mensen om 12 uur s’middags zitten te eten. Vanuit het idee dat de kans op lekker vers voedsel het grootst is in een restaurant waar veel mensen zijn schuif je aan. En geloof me soms is het eten bizar lekker. Want in de kleinere dorpen koken locals voor locals. Dat moeten dan ook wel traditionele Griekse gerechten zijn.

Lekkere vis eten:

 • Ellinikon Fish Tavern: hier eet je samen met de locals de lekkerste verse vis terwijl de kinderen spelen in de uitgestrekte (speel)tuin.
 • Aiolos Fish Tavern in Plaka: voor verse visschotels geserveerd op een uitgestrekt terras langs een rotsachtig strand.
 • Kavos Fish Taverne: serveert verse vis en volop traditionele Griekse gerechten.

Traditionele Griekse keuken:

 • Spilios Agapitos in Zolotas: hier hoog op de berg Olympus voeren muilezels de ingrediënten aan die verwerkt worden in eenvoudige gerechten. Met de auto kun je hier niet komen. Iedereen komt hier te voet. Overnachten is hier ook mogelijk.
 • Akrogiali Taverna, aan de haven van Gritsa: voor lekkere salades en traditionele Griekse gerechten moet je hier zijn.
 • Tavern Grill Valsamiko in Litochoro: ideaal restaurant voor grote eters die van Griekse vleesgerechten houden.


→ Bekijk hier alle artikelen over Griekenland