Camper keuken maken

Camper keuken maken: Zelfbouw tips!

Toen wij er voor kozen om de komende jaren op reis te gaan met een snelle, kleine camper viel de keus op een bestelauto met een laadruimte van 210 cm lang en 145 cm breed en 142 cm hoog. Een echte mini camper. Een Nissan NV200 om precies te zijn. Een bestelauto die we wilden inrichten met zonder gereedschap te demonteren modules. Hoe bouw je in zo’n kleine ruimte een goed functionerende keuken maar ook een in een handomdraai te demonteren keuken? Om inspiratie op te doen hebben we om te beginnen gekeken naar kinderkeukens. Klinkt misschien gek, maar als je een mini camper maakt moet ook de inrichting mini zijn. Op basis van zoekwoorden in verschillende talen hebben we afbeeldingen in Google opgezocht en er bleken duizenden modellen kinderkeukens te bestaan. De lage elementen van het kinderkeukenmodel van Vigatoys complementeert ons definitieve idee over de ruimte waarin we een zonder gereedschap te demonteren keuken willen creëren. De beschikbare ruimte in onze bestelauto om met een minimum aan materiaal in te richten is ieniemienie klein. De kinderkeuken van Vigatoys inspireert ons om te gaan denken in in kubussen passende functies. Zeg maar dat een kookkubus, spoelkubus en een koelkastkubus ons uiteindelijke concept bepalen. Tja, je moet ergens je inspiratie vandaan halen toch?

Onze Nissan NV 200 camper met achterin het keukenblok

camper keuken nissan nv 200Camper keuken koken op reisCamper keuken makenkoken camper keuken op reiscamper keuken maken campingaz koelkast

Een camper keuken maken, waar bouw je die in een minicamper?

Wanneer je een keuken bouwt in een camper moet je wel even goed nadenken over de functies die je in de keuken en naast de keuken wilt realiseren. De laadruimte van onze bestelbus heeft drie deuren: twee schuifdeuren opzij en openslaande deuren achter. In de keuken zijn wat ons betreft een grote koelkast en een oven niet nodig. In principe kan de keuken dus in een van de zijdeuren gebouwd worden. Het leidende idee is immers dat ons vanlife zich vooral in mediterrane gebieden buiten en naast de camper afspeelt. Maar wat is de belangrijkste reden waarom het voor ons niet handig is om de keuken in één van de zijdeuren te bouwen? Een ongestoorde nachtrust! De twee zijdeuren zijn er immers vooral voor bedoeld om rustig in en uit bed te stappen. Wanneer de camper gemoduleerd is tot slaapruimte dan bieden de twee schuifdeuren links en rechts een directe toegang tot je slaapplek. Niet de zijdeuren maar de achterkant van de bestelauto is dus de aangewezen plek om de keukenmodules te plaatsen.

Keuken aan achterkant van de camper

In en achter de keukenmodules willen we naast enige kastruimte ook ruimte creëren voor een kooktoestel met twee pitten. Zoals je hieronder kan zien hadden we eerst een modelletje uit de jaren ’90 dat nodig aan vervanging toe was en uiteindelijk kozen wij de Campingaz 400 S als ons nieuwe kookstel. Ideaal aan deze kookpit is dat je geen lucifers of aansteker nodig hebt, maar dat je de pit ontsteekt dankzij de geïntegreerde piëzo-ontsteking. Daarnaast, misschien wel het allergrootste voordeel van dit kooktoestel, is dat je binnen 10 minuten 1 liter water kan laten koken en voor een kookpit is dat écht snel! Wie vaker heeft gekampeerd, weet hoe lang dit soms kan duren… Heb je net honger, zin in een pastaatje, wil dat water maar niet koken… Met dit kooktoestel heb je daar geen last van.

Koken & afwassen in je camper keuken

Naast onze Campingaz kookpit hadden we natuurlijk een grote gasfles nodig. Ook hier hadden we eerst een ouder, veel te groot model voor, maar de Campingaz 400 S combineer je het best met de R907 cilinder (de brandtijd hiervan is trouwens 9 uur en 30 minuten!) dus die hebben we later geïnstalleerd met het nieuwe kooktoestel erbij. Verder stond een gootsteen met een kraan op het lijstje, een drinkwatertank en een vuilwatertank. In de keuken wil je snel en geruisloos thee kunnen zetten of een espresso maken terwijl je ondertussen (amandel)melk opschuimd om iemand die nog slaapt wakker te maken met een romige cappuccino. Om dit romantische tafereel in de minicamper mogelijk te maken, hebben we aan het voeteneind van het bed tussen de twee achterdeuren van de auto die uitschuifbare keuken gemaakt.

Het zelfbouw proces van het kookblok in de camper keuken

zelfbouw camper keuken mini nv 200-2camper keuken bouwen zelfbouw kookpit blokcamper keuken maken poten

Zelfbouw camper keuken: Dit hadden wij nodig om de keuken te maken

– 2 houten kubussen / kastjes van 40 cm breed
zware ladegeleiders
– houten platen voor in de kastjes
kooktoestel van Campingaz
R907 gasfles van Campingaz (deze is ideaal, want die doet het bijna 10 uur!)
RVS-beslagkom & handpomp kraan
– Schoon & vuilwater tank
 Campingaz Powerbox® Plus 28L 12/230V electric cooler
– Gereedschap, schuurpapier, voldoende schroeven
– Grondverf & Flexa hout lak (wij hebben de kleur Saliegroen)

Het zelfbouwproces van de natte keuken

camper keuken wastafel kraantje camper keuken wastafel kraantje-2 camper keuken maken keukenblokjescamper keuken maken verf-2 camper keuken maken verf

Zelf een camper keuken bouwen

Maar goed, hoe begin je dan de keuken die je voor ogen hebt te bouwen? De basis van onze camper keuken bestaat uit twee stevige houten kubussen van 40 cm waarvan twee tegenover elkaar liggende vlakken open zijn gelaten. Deze hebben we via Marktplaats op de kop getikt voor bijna niks. Om te beginnen hebben we in de kubussen zware ladegeleiders (Thomas Regout) gemonteerd. Die ladegeleiders zijn tot 55 cm uitschuifbaar en ook deze scoorden we zelf trouwens niet op Bol.comal staan de ladegeleiders daar ook op – maar op Marktplaats (als je echt budgetproof een camper keuken wilt fixen, is Marktplaats echt je beste vriend). Op de ladegeleiders hebben we vervolgens een aluminium L-profiel met boutjes vast gemaakt. Op dat L-profiel hebben we toen een houten plaat gezet en daarop het kooktoestel van Campingaz vastgemaakt. Toen was het ‘droge’ gedeelte van de keuken bijna klaar. Maar zo simpel is dat nou ook weer niet helemaal want we koken op gas. Dus, safety first. Een grote gasfles is echt handig als je een langere reis maakt. Die gasfles moet rechtop staan. Onze fles staat natuurlijk pal achter het uitschuifbare plateau waarop het kooktoestel staat. Als je dat plateau naar buiten trekt beweegt de slang van het gasstel mee. Het is een kunst om de slang zo langs stagnerende punten te geleiden dat de slang als het ware vanzelf soepel op zijn plek valt als de lade met het kooktoestel uitgetrokken wordt. Onze gasfles, die we in eerste instantie in gedachte hebben, is 46 cm hoog en daarmee het hoogste object onder de lattenbodem van het bed. De hoogte van de kubussen is aan de hoogte van de gasfles aangepast. Misschien dat we deze gasfles nog gaan aanpassen, naar de R 907 gasfles van Campingaz maar dat is even afhankelijk van hoe de eerst tripjes met de keuken gaan. Deze gasfles is ook navulbaar maar iets kleiner.

Natte keuken monteren in minicamper

De natte keuken is iets ingewikkelder. In de houten plaat die je op het L-profiel hebt gemonteerd moeten immers een gootsteen en een kraan komen. Als gootsteen hebben we gekozen voor een RVS-beslagkom waarin we een afvoer hebben gemonteerd (lees: weer super budgetproof, we hebben van een soort sla-bak dus de gootsteen gemaakt) nadat we een gat van 50 mm in de bodem hadden geboord. De kraan is een handpompje. Als je het plateau met kraan en gootsteen uit de kubus trekt bewegen de slangen aan de onderkant mee. Het is een kunst om dit zo te monteren dat het allemaal soepel mee beweegt op het moment dat je het plateau met de natte keuken naar buiten trekt.

Nieuwe Campingaz items + schets keuken

zelfbouw camper keuken mini nv 200 koken camper keuken zelfbouw tips campingaz camper zelfbouw kooktoestel

Waar laat je de koelkast in je camper keuken?

Toen dit klaar was hadden we dus twee open kubussen met daarin een kookfunctie en een spoelfunctie. We keken ernaar en zagen dat de koelbox, de koelkast (we hebben de Powerbox® Plus 28L 12/230V electric cooler van Campingaz), precies tussen de twee kubussen met de gootsteen en het kooktoestel paste. We kregen een heel simpel idee.  Monteer in de tussenruimte op de wanden van de kubussen ladegeleiders en zet daar een uitschuifbaar plateau op waar de koelkast op past en trek die vanonder het bed naar buiten wanneer je een koud biertje wil. Zo simpel als wat. Maar dit idee hebben we nog niet uitgevoerd vanwege een endemisch gebrek aan ruimte omdat er ook nog eens twee fietsen mee gaan op reis. Voor nu plaatsen we deze koelkast van Campingaz onder het bed, zodat je er vanaf de zijkant van de auto dus bij kunt. Dat kost iets meer moeite, maar met een kleine camper moet je slim en spaarzaam met je ruimte omgaan.

Twinny load camper inrichting dakkoffer

Tip voor extra opbergruimte: Twinny Load dakkoffer

Omdat wij een heuse mini camper hebben, is elk beetje extra opbergruimte dat we kunnen creëeren meegenomen. Daarom hebben we een dakkoffer van Twinny Load op onze camper gezet. Hierin kunnen we eventueel extra keukenspullen in kwijt, maar ook een eettafel of onze stoelen en krukjes. Je hebt zo net wat meer speling en opbergplekken, maar ook kun je er zo bij door handige systeem van de Twinny Load dakkoffers. Benieuwd naar meer tips en handige dingen die we hebben gedaan in onze camper inrichting? Check ons hele artikel over het inrichten van je camper!

Meer lezen over het bouwen van een camper:

vanlife Camper isoleren
Volkswagen Crafter Conversion ombouwen

 

→ Bekijk al onze artikelen over vanlife