beste restaurants Parijs

Op culinair avontuur in Parijs: 3 betaalbare top Restaurants

Je wist het waarschijnlijk al, maar Parijs is dé culinaire hoofdstad van Europa. De Franse keuken staat sinds 2010 zelfs op de UNESCO lijst van “immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid”. Dat zegt genoeg: het kan niet alleen bij een croissant blijven. Eind april treinde ik met de Thalys naar Parijs voor een 2-daags avontuur vol culinaire hoogstandjes. Ik deel 3 betaalbare toplocaties!

Les Fables de La Fontaine

Les Fables de La Fontaine is een vernieuwd restaurant in het chique 7de arrondissement, waar ook de Eiffel Toren en Musée d’Orsay te vinden zijn. Het restaurant staat al langer bekend om zijn uitblinkende visgerechten. Tegenwoordig doet het etablissement ook stof opwaaien met een nieuwe chef: Julia Sedefdjian. Sedefdjian is niet alleen een van de weinige vrouwen met een ster op haar naam, ze is met haar 21 jaar (1994) ook de allerjongste Michelin chef in heel Frankrijk.

Schrik niet van de ster; de prijzen zijn onlangs met bijna 50% verlaagd. Tijdens werkdagen kost een lunchmenu bijvoorbeeld €25 (voorgerecht en hoofdgerecht). De reputatie qua visgerechten kan ik bevestigen, maar vooral het zandkoekje met citroen was eigenlijk veel te mooi om op te eten.

In een kort gesprek na de lunch liet Sedefdjian weten dat ze aanvankelijk alleen geïnteresseerd was in crêpes (begrijpelijk), maar dat ze vanaf haar 14e toch naar de koksschool is gegaan. Toen kreeg ze de smaak behoorlijk te pakken. Op de vraag of ze als professionele vrouw in de keuken veel obstakels heeft moeten overwinnen, antwoordde ze “nee”: “Ik heb nooit problemen gehad, het is een nieuwe generatie.”

Les Fables de La Fontaine

top restaurant Parijs Fontaine tip top restaurant Parijs Fontaine Fontaine top restaurant Parijs Fontaine top restaurants Parijs

Champeaux van Alain Ducasse

Een ander tof adres is de spiksplinternieuwe “Champeaux” brasserie van Alain Ducasse. Deze brasserie vind je in het compleet gerenoveerde Les Halles winkelcentrum (heropend op 5 april 2016). Ducasse is vooral bekend om zijn internationale keten van Benoit Bistro’s in steden als Parijs, Tokyo en New York. Hij werd dan ook de eerste chef die in drie verschillende wereldsteden restaurants met drie Michelinsterren bezat. Het Champeaux restaurant hanteert een nieuw concept, namelijk de “brasserie van 21ste eeuw”. Modern oogt het pand het zeker, bekleed in een retro-achtige stijl wat ik als “industrial chic” zou beschrijven.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de pâté en croûte en pistachio soufflé met warme caramel. Toen ik er lunchte stond chefkok Bruno Brangea in de keuken. Gelukkig vond hij het geen probleem om even voor mijn camera te poseren.

Een uitgebreide maaltijd van meerdere gangen kan snel oplopen tot een aardig bedrag, maar de prijzen zijn af te stemmen op je budget. Voorgerechten kosten tussen de 6 tot 18 euro, hoofdgerechten tussen de 16 en 32 euro en desserts tussen de 6 en 12 euro. Leuke bonus: ze maken hun eigen chocolaatjes.

Champeaux

Champeaux LesHalles parijs top restaurants Champeaux top restaurant in Parijs Champeaux top restaurant parijs Champeaux chef parijs

Les Caves du Louvre

Een echte Parijse maaltijd is pas compleet met een glas wijn. Les Caves du Louvre is een pas geopende wijnproeverij en wijnbar, ongeveer 6 minuten verwijderd van het Louvre. Het bedrijf is gevestigd in de 18e eeuwse kelders waar de sommelier (wijnkelner) van Lodewijk XV ooit werkte. Het innovatieve concept achter Les Caves du Louvre is dat je naast proeverij workshops ook een interactieve tour kan maken. Voor de tour hebben ze een gratis app ontwikkeld die correspondeert met 5 verschillende kamers. De kamers horen elk bij een zintuig: tast, geur, smaak, gehoor en zicht. De geurkamer is een spelkamer waar je de juiste geur bij verschillende kruiden moet raden. De smaakkamer is een soort laboratorium waar je alle ingrediënten mag proeven. Zo kom je er precies achter hoe wijn wordt gemaakt.

Voor volwassen is de entreeprijs €11. Bezoekers jonger dan 18 mogen gratis naar binnen. Je kunt ook ‘from scratch’ je eigen wijn samenstellen, maar het studententarief begint al bij €70. Voor €30 heb je een betere deal: je doet de tour, drinkt 3 glazen wijn en neemt een fles wijn mee naar huis met een etiket dat je zelf hebt ontworpen.

caves parijs wijn caves top restaurant parijs caves top wijn restaurant parijs caves wijnbar parijs

→ Bekijk alle artikelen over Parijs