lorraine 14
Chris & Jip

Ontdek Lorraine, Frankrijk: Van rode Panda’s tot de hoge Hohneck

Zin in vrijheid, ronddwalen in mooie afwisselende natuur, het zien van frivole kerkjes en het eten van lekkere streekproducten, dan ben je in de Lorraine bij ieder huis aan het juiste adres. Je wordt hier namelijk overal omringd door een glooiend landschap met idyllische dorpjes, een lappendeken aan landerijen en als de zon laag staat glinsterende kerktorentjes. De dorpjes doen middeleeuws aan en ook de ‘Auberges’ brengen je even terug in de tijd. Geen haast maar een goed maal met een lekkere huisgemaakte wijn is iets wat ze je hier overal kunnen bieden.

Lorraine | Frankrijk

Dwalen door de Vogezen

Ook in deze idyllische omgeving zijn ietwat ruigere bergen te vinden. De Vogezen bevinden zich namelijk in het oosten van de Lorraine. Hier kun je heerlijk off-road hiken en de diverse rotsen zorgen voor een mooi overzicht van je omgeving, welke heel veranderlijk is in de Vogezen.

lorraine Hohneck lorraine Hohneck 2

Het hoogste punt in de Vogezen: Hohneck

Wanneer je een bezoek brengt aan het hoogste punt van de Vogezen, de Hohneck genaamd, is het een kunst om overeind te blijven: de wind waait er hard en zorgt ervoor dat de ervaring van de top nog net wat intenser wordt. Niet alleen de bergen, maar ook de mooie verborgen meren zijn het bezoeken waard. Een goed voorbeeld hiervan is Lac des Corbeaux, welke goed verstopt ligt tussen een hoge bomenring, waar we arriveerden in een nevelige mist. Rimpelloos water en geen andere toeristen zorgden voor een mystieke ervaring.

lorraine 10 lorraine 4

Levend wild zoals rode panda’s

Aangekomen in de Lorraine, dan is het Wildelife park ‘Parc Animalier de Sainte-Croix’ een echte aanrader. Hier tref je geen kleine hokjes en kooitjes, maar dieren in de vrije natuur. Het park is dan ook groots opgezet en mooi onderhouden. Ooit verliefd geworden op een rode panda? Daar is dat toch wel een kleine garantie. Na 30 minuten heb ik mezelf weggesleept, want deze rode held weet je blik wel te vangen en te houden. Gelukkig maken de gekke dansen van apen alles goed.

lorraine rode panda 22 lorraine apen 23

Lunchen tussen de witte wolven

Aangekomen in het park en hongerig? Pak dan absoluut de kans om te lunchen tussen de witte wolven. Ja dat kan echt! In een gezellig knus houten restaurantje hebben ze een aantal muren namelijk vervangen door glas, waardoor je letterlijk tussen de witte wolven je lunch kunt verorberen – de aandacht voor je eigen eten is weg, want het blijft intrigerend wanneer zo’n witte wolf ineens nieuwsgierig voor je neus staat.

lorraine lunchen witte wolven 26lorraine lunchen witte wolven-25

In de ban van de Mirabelle

Naast wilde dieren staat de Lorraine bekend om zijn streekproducten zo hebben wij gemerkt. Bezoek eens een ambachtelijk confituren specialist! In ‘La Corbeille Lorraine’, gelegen te Montdidier, willlen ze je maar al te graag een rondleiding geven door hun productiebedrijfje, waar de Mirabelles (pruimen) geplukt, doorgeprikt, gezeefd en gekookt worden en verdwijnen in talloze producten. 
De mensen zijn hier echt in de ban van de Mirabelle en zij zorgen ervoor dat jij in die zelfde ban raakt. Lukt dat niet met een lekker pruimenjam, dan moet de pruimentaart je wel bekoren. En werkt zelfs dat niet, dan zal de pruimenlikeur er wel voor zorgen dat je om bent.

lorraine_pruimen-35 lorraine_pruimen-33

Mirabelle taart & gras

Vol plezier vertelden ze ons dat ze deze ‘Mirabelle’ taart elke dag geheel opeten en nog steeds evenzeer genieten van elke hap. Je proeft dus pure passie. Vernieuwen, daar doen ze echter ook aan. Zo heeft ‘La Corbeille Lorraine’ zich gespecialiseerd in het creëren van producten op basis van gras. Gras? Ja gras! Het is een soort geleivormige substantie, qua kleur gelijkend op honing, maar dan met een veel frissere smaak. Toe aan wat hartigs na al dit zoete gepraat? Het wemelt er ook van de lekkere geiten- en Munsterkaas, waar de grasgelei verontrustend goed mee gecombineerd kan worden.

lorraine mirabelle-34 lorraine_pruimen gras-36

Bezoek een wijnkelder tijdens je bezoek aan de Lorraine

Goed en wel gearriveerd in de Lorraine? Vergeet dan vooral niet een wijnkelder te bezoeken. In bijna elk dorpje zit er stiekem wel één ergens verborgen. Een bezoekje regelen gaat als volgt; je zoekt een klein plaatje met ‘Cave a Vin’ (of iets dergelijks) wat achter de ruiten van een huis geplaatst is en belt aan bij de mensen thuis of zwaait door het raam. Meestal komt er dan al snel een familielid aan, die je maar al te graag meeneemt en druk babbelend een rondleiding geeft door zijn of haar wijnkelder. Zodra je iets aanwijst wordt de fles geopend en begint het proeven der wijnen. Na lekker lang kiezen en proeven, (waarom zou je niet alles uitproberen voordat je je keuze maakt), kun je voor weinig geld je lievelingswijntje kiezen, die binnen 1000 vierkante meter volledig geproduceerd is. 
Een bezoek aan de Lorraine brengen is dus genieten van glooiende heuvels, verborgen meertjes, middeleeuwse dorpjes én heerlijke streekproducten.

lorraine-52 lorraine-51

Ben jij wel eens in Lorraine geweest in Frankrijk? Of wil je hier nog ooit eens naartoe? Laat hieronder wat van je horen!→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk