Gotenburg eilanden Zweden!-2

Must visit: Gotenburg en de eilanden van Zweden!

Langs de westkust van Gotenburg, Zweden liggen heel veel rotsachtige eilanden. Niet alleen langs de kust bij Gotenburg, maar langs de gehele kust vind je deze eilanden. Toch richten we ons in deze blog alleen op de zuidelijke eilanden – oftewel de archipel – van Gotenborg. Deze eilanden zijn namelijk zeker het bezoeken waard!

Rust en ruimte op Gotenburg en de eilanden van Zweden

Op de grootste eilanden wonen niet meer dan 1000 mensen en de eilanden zijn autovrij, dat is dus volop genieten van de rust, de ruimte en de natuur. Ga jij een dagje vanuit de stad de eilanden verkennen? Of blijf je ook overnachten? Je viert hier hoe dan ook de ideale vakantie in het typische Zweedse landschap.

Gotenburg eilanden Zweden!

Hoe kom ik op de eilanden van Zweden?

Vanuit het centrum van Gotenburg neem je gemakkelijk de tram tot de laatste halte: Saltholmens Brygga. Ook met de auto is de haven goed te bereiken. Vervolgens pak je daar de boot naar de archipel. De veerboten varen veel heen en weer, dus je hoeft – zeker in de zomermaanden – nooit lang te wachten. Er gaan meerdere boten naar de eilanden, dus let goed op welke boot je neemt. In dit blog neem ik je mee naar de drie grootste zuidelijke eilanden van Gotenburg: Brännö, Styrsö en Vrångö.

1. Brännö

De charme van Brännö is dat je twee eilanden in één bezoekt. Via een bruggetje wandel je zo naar buureiland Galterö. Deze eilanden zijn wat vlakker dan de rest waardoor er veel weilanden zijn waar schapen worden gehouden. Op Galterö vind je alleen natuur en lopen de dieren los rond. Uitgewandeld? Maak een stop bij Café Varv. Dit is dé plek op dit eiland om zeker te bezoeken! Bij deze toffe beach bar geniet je van heerlijke drankjes en goede pizza’s. Overnachten doe je in Bed & Breakfast Varv (van dezelfde eigenaren als Café Varv).

Gotenburg en de eilanden van Zweden Brännö Gotenburg en de eilanden van Zweden bruggetje Gotenburg en de eilanden van Zweden, schaapjes Gotenburg en de eilanden van Zweden, ijskoffie bij Varv

2. Styrsö

Op Styrsö vind je rust en ruimte terwijl de golven om je heen dansen. Vanaf de veerhaven zie je een houten steiger die langs het eiland loopt. Als je de hele steiger bewandelt kom je uit bij Bravik Badplats, een perfecte spot om een duik te nemen in de zomer of om van het uitzicht te genieten in de winter. Vanaf de badplaats loop je via het dorp naar het midden van het eiland, daar kom je uit bij panoramisch uitzichtpunt Stora Rös. Voordat de boot teruggaat kun je bij Obergska, een schattig restaurant met mooie tuin, terecht voor een uitgebreide lunch of voor een koffie met chokladbollar (Zweedse chocoladebol). Overnachten doe je in deze Tiny House met uitzicht op zee.

Gotenburg en de eilanden van Zweden, Styrsö Gotenburg en de eilanden van Zweden doorkijkje Gotenburg en de eilanden van Zweden, uitzicht

3. Vrångö

Na ruim een half uur varen vanaf de vaste wal kom je aan op Vrångö, het meest zuidelijke bewoonde eiland van Gotenburg. Vanaf de veerhaven wandel je tussen de Pippi Langkous achtige huizen door naar de andere kant van het eiland. Daar kom je uit op het plein van de recreatiehaven waar je verse vis kunt halen bij Fiskeboa Vrångö. Ternstigen is het veelzijdige natuurgebied op Vrångö, waar je zowel vanaf de veerhaven als de recreatiehaven naartoe kunt. Loop hier door de bossen die tot tunnels zijn gegroeid en beklim de rotsen om van het uitzicht over het eiland en de zee te genieten. Overnachten doe je in de Kajkanten boothuisjes.

Gotenburg en de eilanden van Zweden, Vrångö Gotenburg en de eilanden van Zweden, wandelen Gotenburg en de eilanden van Zweden, zeilboot Gotenburg en de eilanden van Zweden, haven

Hoe werkt het openbaar vervoer?

Tickets voor het openbaar vervoer in Gotenburg zijn te verkrijgen bij veel supermarkten. Het voordeligst is om een ticket voor drie dagen aan te schaffen. Met dit ticket (maar ook met alle andere tickets) kun je gebruik maken van alle soorten openbaar vervoer in Gotenburg. Van trein tot bus en van tram tot boot.

Gotenburg eilanden Zweden!-2

Al zin gekregen om naar Gotenburg te gaan?

Wil jij een bezoek aan Gotenburg in Zweden ook combineren met een bezoek aan de eilanden van Zweden? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Ook achteraf horen we graag hoe je het vond!


→ Bekijk hier al onze artikelen over Zweden