couchsurfing-belgie-durbuy

Couchsurfen in België en op ontdekkingstocht in Middeleeuws Durbuy

Er zijn vele plekjes die het zuiden van België zo bijzonder maken. De gemoedelijkheid van de Belgen werkt aanstekelijk, waardoor je in no-time je eigen tempo vertraagd. De kern van de Ardennen bestaat uit bossen, heuvels en kabbelende beekjes. Durbuy is een van de toeristische highlights in Wallonië. De stad is van Middeleeuwse en staat bekend als de op een na kleinste ter wereld. Durbuy telt ruim 11.000 inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont in een van de dorpjes.

Ik verblijf in Heyd, een gezellig klein plaatsje zo’n tien kilometer van Durbuy. Wil je niet al teveel toeristen tegenkomen, ga dan pas in september weg. Het kwik schommelt bij een goede nazomer nog rond de twintig graden, dus je hebt perfect wandelweer! Als freelance fotografe mocht ik een week naar de Ardennen om elke dag vakantiehuizen te fotograferen. In mijn vrije uurtjes ga ik wandelen of drink ik een pintje bij de buren.

wandelen-durbuy uitzicht-durbuy

Te gekke overnachting via Couchsurfing

Op maandag 29 augustus vertrek ik vanuit Nederland. Mijn mobiel piept aldoor met felicitaties. Weer een jaar ouder…Het regent en het is een grauw dag, maar ik zal toch moeten kamperen. Nog één keer check ik mijn inbox. Yes, last minute krijg ik toch nog een reactie via couchsurfing en kom ik terecht bij een interessante familie. Peter en Christina leven volledig ecologisch. Direct word ik geconfronteerd met hun levensstijl als ik naar het toilet moet. En composttoilet wacht me op. Het is even onwennig allemaal, maar kom ik in hetzelfde tempo terecht waarin ze leven.

Ze verbouwen al hun groenten en fruit zelf in hun moestuin. Peter geeft zeisworkshops en maakt zelf stoelen voor de verkoop. Hij heeft hun huis volledig zelf gebouwd. In de fundering zit geen enkele spijker of bout. Alles is van hout. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zelf een huis heeft gebouwd. Mijn respect voor deze familie groeit met het uur. Later ontmoet ik Michelle met haar Nederlandse vriend Iyan. Ze leven in een tipi tent achterin de tuin. Hier wonen ze samen om te sparen voor hun wereldreis die ze over enkele maanden willen maken. Ze besloten om te stoppen met hun studies om meer tijd samen en buiten door te brengen. Ze leven echt in het moment. Hun gastvrijheid raakt me en ik voel me direct thuis. Vannacht slaap ik tenminste droog in een bed. Als ze ontdekken dat ik jarig ben, maken ze spontaan een heerlijk taart met pruimen uit de tuin. Voordat ik mijn bed induik check ik nog even weeronline. Ik zie alleen maar zonnetjes. Een grote smile ontstaat er op mijn gezicht. Mijn verjaardag kon niet beter!

Wil jij deze familie ook ontmoeten? Peter wil er nog een gebouw bij het huis maken en zijn hiervoor op zoek naar mensen die willen helpen. Via workaway kun je je aanmelden

tipi-belgie-durbuy toilet-durbuy-couchsurfing taart-belgie-durbuy stoelen-maken-durbuy-belgie

Wat te doen in Durbuy?

In de zomer vind er in Durbuy een reizend festival plaats. Elke week in een ander dorp. Eem mooie kans om met locals te kletsen en locale specialiteiten te proeven. Door mijn volle werkagenda zie ik weinig van de bekende trekpleisters zoals Menhir van Heyd, Duivelsbed en Pas-Bayard bij Wéris, het Labyrint van Barvaux of het Parc des Topiaires. Wel ga ik een middag kajakken in l’Ourthe. Je kunt kiezen uit verschillende routes, van 6 tot 12 kilometer. Ik koos voor de middenweg en peddelde 8 kilometer. Het is een mooie route, maar verwacht geen spectaculaire stroomversnellingen.

Overal zie je mountainbikers, wandelaars en wielrenners. Er zijn fietsnetwerken met knooppunten, genoeg wandelkaarten dus voor iedereen die lekker aan het bewegen wil vermaakt zich prima bij onze zuiderburen. Wallonie is niet ver van huis, maar het voelt wel echt als buitenland door de wouden, heuvels en rustieke dorpjes.

Ontdek de Belgische Ardennen in onderstaande filmpje

Meer verhalen lezen van Marleen?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze België artikelen