Natuur Albanië, Komani meer

De mooiste natuur in Albanië: deze plekken moet je zien

Op zoek naar een fijne vakantiebestemming waar je heel gemakkelijk de natuur intrekt? Denk dan eens aan Albanië, een nog relatief onontdekt land in ons eigen Europa waar je de de meest prachtige berglandschappen, vriendelijke bevolking én goed eten vindt. Bereid je voor op een actieve vakantie, want wandelen kan hier meer dan goed. Ook roadtrippen is er fantastisch, want op die manier kan je zoveel mogelijk van het land zien.

Van de Adriatische Zee met fijne stranden tot aan kloven waar je door de rivieren kunt raften en van baden in geothermische bronnen tot wandelen door de nationale parken, dit zijn de mooiste plekken in de natuur in Albanië. Wist je trouwens dat het pas sinds 1992 mogelijk is om naar dit land toe te gaan? Tot die tijd was het helemaal afgesloten onder de toenmalige communistische leiders. Niet zo gek dus, dat het nog heel onontdekt is!

Natuur Albanië

Hier boek je een complete rondreis door Albanië
→ Tip: Huur een auto als je in Albanië bent, bijvoorbeeld via SunnyCars of EasyTerra

Zonsondergang AlbaniëDe kust van Albanië

1. Het Divjaka-Karavast National Park

In het Divjaka- Karavasta National Park vind je de grootste lagune van het hele land. Het water is omgeven door pijnboombossen en je vindt er flamingo’s in de buurt. Door dit nationale park kun je prachtig wandelen, maar het is ook mogelijk om met een eigen opblaasbare kano de lagune op te gaan.

2. Orikum: het mooiste strand van Albanië

Een van de mooiste en meest rustige stranden van het land vind je bij Orikum. Deze stranden liggen in het verlengde van de SH8, aan een doodlopende weg. Rijd hier helemaal door tot aan het einde, want daar vind je het Archeologische Park Orikum. Dit park ligt op een landtong tussen de zee en is een vogelrijke lagune.

3. Natuurgebied Vjosë-Nartë

Aan de monding van rivier de Aoös ligt het natuurgebied Vjosë-Nartë. Je vindt hier een heel aantal bijzondere plant- en diersoorten, zoals flamingo’s, zandduinen en kwelders. Midden in dit natuurgebied vind je ook kerkjes en een afgelegen klooster dat op een eilandje ligt. Het eiland is verbonden met het vaste land door een meterslange houten brug. Wil je graag overnachten in de buurt van dit natuurgebied? Aan de zuidrand liggen verschillende hotels. Vanuit Vlorë vervolg je je weg naar Sarandë via de SH8, dé kustweg van Zuid-Albanië. Over de Llogora bergpas en door het Llogora Nationaal Park geniet je van de indrukwekkende uitzichten. Onderweg kun je vrijwel overal honing kopen bij lokale bewoners.

→ Overnachtingstip: Countryside Cozy Appartaments

4. Blue Eye natuurgebied bij Theth (Syri I Kalter)

Tussen Sarandë en Gjirokaster vind je een wel heel mooi natuurgebied: Blue Eye (Syri I Kalter). Dit is de eerste waterbron van de Bistricë-rivier. Deze rivier is 25 kilometer lang en komt uit in de Ionische Zee. De waterbron ligt op 152 meter hoogte en er komt zo’n twintigduizend liter turquoise gekleurd water per minuut omhoog. Je kunt er dus lekker zwemmen, ook al is het wel heel koud.

Theth, natuur Albanië

5. Thermische bronnen in Albanië

Op zo’n vijftien kilometer vanaf de plaats Permet liggen de thermische, zwavelhoudende bronnen van Llixhat e Benjes. Dit een plek die je echt wilt bezoeken, want het is er zelfs een beetje surrealistisch. In deze omgeving kun je ook heel goed hiken, dus neem meteen je wandelschoenen mee. Door de canyon en de weg naar Benjes loop je prachtig door de natuur. Trek ook de bergen in van het Fir of Hotova National Park.

→ Overnachtingstip: Honey-House “Kastrioti”

5. Hiken en skiën bij Korçë

Zin om te skiën in Albanië? Dat kan in de buurt van Korçë, hier is namelijk een low budget skigebied. Bigell Ski Resort is de ideale plek voor een skivakantie in dit land. Ga je liever hiken in deze regio? Ga dan naar Voskopoje en geniet van een route langs kloosters en kerken en dompel je onder in de wereld van de profeet Ilias en de apostel Petrus.

Korce Albania

6. Het Ohrid Meer en Pogradec

Het Ohrid Meer bij de stad Pogradec is met z’n 288 meter een van de diepste meren in Europa. Vanuit Lake Prespa krijgt dit meer voeding door bronnen, ondergrondse waterstromen en rivieren. De Drilon-waterbronnen in deze regio zijn ook een bezoekje waard.

→ Overnachtingstip: Garden Villa Boutique Hotel

Ohrid

7. Peaks of the Balkan wandeltocht

Een prachtige wandeltocht die door de binnenlanden van Albanië, Montenegro en Kosovo loopt is de Peaks of the Balkans. Deze wandeling van 192 kilometer lang is er voor de wat gevorderde wandelaar, want er zitten flinke stijgingen en dalingen in. De natuur die je onderweg ziet, is werkelijk geweldig en je waant je echt even helemaal in een andere wereld. In Theth in Albanië kun je deze tocht beginnen, maar ook in Plav in Montenegro of Pejë in Kosovo.

→ Je kan je wandeltocht helemaal zelf plannen, maar via Book A Trekking wordt alles voor je geregeld. Of je nu met of zonder gids wil wandelen.
→ Liever in een groep? Ga dan op avontuur met de Balkan Trail.

8. Het Nationale Park Butrint

Een bezoek aan het Nationale Park Butrint is er zeker een voor op je lijstje. Dit natuurgebied is heel bijzonder omdat je er binnenin een oude havenstad vindt. In het gebied vind je meer dan tweehonderd vogelsoorten en ruim achthonderd plantsoorten. Bijna veertig verschillende zoogdiersoorten leven hier. Ook zijn er in dit nationale park ruïnes te vinden die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

Butrint restanten oude havenstad

9. Het Shkodërmeer in Albanië en Montenegro

Het Shkodërmeer (ook wel Lake Skadar) is het grootste meer in de Balkan, en ligt voor de helft in Montenegro en voor de helft in Albanië. Het meer is gevuld met water uit de Albanese Alpen en is heel geschikt om op te kajakken. Ook kun je er mooi wandelen in de omgeving. Het stadje Shkodër was het beginpunt van Wie is de Mol? in 2022, dus is daardoor heel bekend geworden in Nederland.

Lake Skadar: Ontdek het mooiste meer van Montenegro

Shkroder, natuur Albanië

10. Het Prespameer

Nog zo’n mooi meer op het grensgebied van Albanië, is het Prespameer. Dit ligt op de grens van Griekenland, Noord-Macedonië en Albanië. Het meer ligt in het Nationale Park Prespa en is een fijne plek om in de natuur te verblijven. Op Slangeneiland kun je pelikanen spotten.

11. Het meer van Komani

Ook het Meer van Komani is een pareltje om te bezoeken. Dit meer ligt in het noorden van het land en is heel mooi blauw. De oevers zijn steil en maken het geheel daarmee extra ruig ogend. Het is een stuwmeer waarover je prachtig kunt varen.

Natuur Albanië, Komani meer

12. Natuurpark Zagoria in Albanië

Een fijne plek om te wandelen is het natuurpark Zagoria, je kunt hier op verschillende plekken mooi wandelen. De vallei van Zagoria ligt in het zuiden van het land en is helemaal omsloten door vier bergketens, dus het is een indrukwekkend landschap om door heen te lopen.

Plan je trip naar Albanië

Helemaal zin gekregen om de natuur in Albanië zelf te bewonderen? Een trip plan je zo:

Vliegen naar Tirana: Je kunt vanuit Nederland direct op Albanië vliegen, vind hier vliegtickets naar Tirana. Er gaan zowel budget airlines als andere airlines, soms wel met tussenstop, dus check dat goed.
Huurauto: Op het vliegveld huur je een auto (dit kan goed via SunnyCars en EasyTerra)
Complete roadtrip boeken: Check Balkan Nomads eens, via hun boek je een avontuurlijke trip door Albanië

Hotel tips voor Albanië: Zoek je een leuk hotel om te overnachten tijdens je Albanië reis? Wij hebben nog een paar leuke adresjes voor je:

Welke natuur in Albanië wil jij zien?

De natuur in Albanië is echt prachtig en het is echt de moeite waard om hier op vakantie te gaan en het zelf te ervaren. We zijn super benieuwd welke natuur jij vooral wilt zien of misschien heb je juist andere plekjes in de natuur in Albanië gezien die echt een must zijn! Laat hoe dan ook een berichtje achter, in de comments hier beneden. Vinden we alleen maar leuk!→ Bekijk hier alle artikelen over Albanie