Lake Ohrid Macedonie

Roadtrippen langs Lake Ohrid in Macedonië

Tijdens een trip in Macedonië stapten we in onze huurauto, niet wetende wat een schitterend landschap we tegen zouden komen. Roadtrippen naar een ander level! We reden geheel rondom het Macedonische deel van Lake Ohrid en onze mond viel open. Ontdek ook waar je dit ook een keer moet doen!

Een roadtrip rondom Lake Ohrid in Macedonië

→ Tip: Huur een auto in Macedonië via EasyTerra

Ohrid Macedonie roadtrip

Lake Ohrid

In het zuidwesten van Macedonië ligt Lake Ohrid, midden op de grens met Albanië. Het is een van de oudste en diepste meren van Europa, waarlangs je dan ook veel historische puntjes vindt die een bezoekje waard zijn en waar je zo meer over zult lezen. Ook is het meer geliefd onder watersporters, zoals windsurfers en bootliefhebbers. Met de 8 graden die wij aantroffen hebben we een duik echter nog maar even afgeslagen, maar met warmer weer kun je watersporten hier zeker goed doen!

Lake Ohrid uitzicht macedonie

Historisch Radozda

Dit mooie, vredige plaatsje is een mooi begin van je route. Er is niet veel, voornamelijk visrestaurantjes, waarvan de vissen natuurlijk zelf gevangen zijn. Het unieke aan Radozda? Je vindt hier een van de 365 kerken van Ohrid op een wel heel bijzondere manier: namelijk gebouwd ín de klif! Deze kerk is voor aartsengel Michael gemaakt en je kunt er via een steile, lange trap best makkelijk heen lopen. Vergeet niet om bij een van de visrestaurants even de sleutel te halen, anders kun je alsnog niet naar binnen. Ben je boven? Kijk dan even omhoog voor een mooi fresco van Michael en geniet vooral van het uitzicht!

Roadtrip lake ohrid macedonie

Gezellig Struga

Het stuk van Radozda naar Struga was, denk ik, mijn favoriete gedeelte. Je rijdt pal langs het water over een smalle, kronkelige weg dat op en neer gaat: heerlijk. Onderweg kun je hier en daar even stoppen voor een mooie overview en een leuk kiekje. Zó rustgevend! Binnen ongeveer 20 minuten rijden ben je in Struga, een wat bruisendere plaats waar je ook meer toeristen en winkeltjes zult tegenkomen. Leuke funfact: dwars door de stad loopt de zwarte Drin, die in het noorden overloopt in de witte Drin. Waarom het in de stad de zwarte Drin heet, hebben we even voor je onderzocht: vroeger zag het hier blijkbaar letterlijk zwart van de palingen.

Kerken ohrid macedonie

Het bekende Ohrid

We stappen weer in de auto! 15 minuten deze keer. Mocht je trouwens een huurauto zoeken, kijk eens bij EasyTerra. De bekendste plaats aan het meer is het gelijknamige Ohrid, dat je uitspreekt als ‘Oggrit’. Het bijzonderste aan deze stad vond ik dat het ooit 365 kerken had, zo konden de gelovigen iedere dag naar een andere kerk. Tegenwoordig zijn er jammer genoeg al veel van verdwenen of vervallen, maar gelukkig kun je er ook nog een hoop bezoeken, zoals die in Radozda dus, en ook in Ohrid zelf! Het centrum van Ohrid is ongelooflijk knus en gezellig. Leuke, lokale winkeltjes en veel verkoop van parels, een van de kenmerken van Ohrid. Ook kun je hier perfect terecht voor een terrasje of een hapje: een pizza kost hier maar €3,-. Ideaal voor een studentenbudget dus. Het is ook heel gaaf om de berg op te gaan richting Plaosnik en de Sint John Kaneo kerk, een van de bekendste plaatjes van Macedonië. Plaosnik is echt een schitterend bouwwerk en vanaf de Sint John Kaneo kerk heb je een perfect uitzichtpunt bereikt. Zorg wel dat je goede schoenen aan hebt, want de straten zijn alles behalve vlak en stabiel.

Boottocht ohrid macedonie

St. Naum

Tegen de grens van Albanië ligt het St. Naum klooster, vernoemd naar heilige Sveti Naum. Gelovigen zeggen dat je zijn hart nog hoort kloppen als je je oor op de tombe legt, al geven anderen hier de verklaring voor dat je de golfslag tegen de klif hoort, waar het klooster aan grenst. In het kerkje op de patio van het klooster vind je fresco’s waarop Cyrillus is afgebeeld: de uitvinder van het Cyrillisch alfabet. Ook staat dit klooster bekend om de vele pauwen (ook witte! En ze kunnen best agressief zijn, dus be warned).

Bij St. Naum kun je ook in een klein roeibootje stappen waarmee je een tocht over de Ohrid Springs maakt. Echt een aanrader, want wij hadden dit mooie gebied niet verwacht! Genieten in alle rust, mooie wateren en immens gebergte op de achtergrond: ja, wij komen hier nog wel eens terug.

Ohrid Macedonie boottocht

Praktische tips voor als je in Macedonië naar Lake Ohrid gaat

Zoals je waarschijnlijk ook wel verwacht, houdt de lokale bevolking zich in Macedonië niet erg aan de verkeersregels. Op de rechter rijbaan staan veelal auto’s geparkeerd of gewoon even stil, dus je moet eigenlijk wel links rijden. Wees ook voorbereid op spontane keuzes van je voorligger en kijk goed uit op rotondes. De lokalen spreken over het algemeen verrassend goed Engels, wees dus niet bang om ze de weg te vragen! Dit is vaak geen probleem.