43 waddeneilanden

5 Waddeneilanden die je nog niet kende, maar heel gauw móét bezoeken!

De TVTAS-eilanden kennen we allemaal wel. Maar wist je dat er eigenlijk 43 Waddeneilanden zijn, verspreidt over Nederland, Duitsland en Denemarken? Een aantal hiervan onbewoond, maar er zitten er ook een paar tussen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik heb voor jou uitgezocht welke dit zijn.

1. Het auto-vrije en paardvriendelijke waddeneiland Juist

Juist behoort tot het Duitse rijk. De naam kun je terugleiden tot een betekenis van ‘onvruchtbaarheid’, omdat het land vroeger leed onder armoede vanwege wateroverlast en de last van getijden. Tegenwoordig is Juist een ware oase van rust en anonimiteit. Over het hele eiland zie je paarden. Vervoer, transport of entertainment: het maakt niet uit wat de reden is, ze hebben de overhand! Alleen de medische zorg heeft twee (elektrische!) auto’s, andere overheidsinstanties zoals de politie moet het letterlijk met paard-en-wagen doen. Zorgen dat je niks overkomt dus! Het is ook een heel kindvriendelijk eiland, omdat ze onbezorgd kunnen rondspelen in de natuur.

2. Het actieve waddeneiland Langeoog

Een ander eiland binnen de Duitse grenzen is Langeoog, een stuk land vol karakter en rust. Het heeft weliswaar een treintje die je twee kilometer kan gebruiken, maar de identiteit van het eiland wordt gekoesterd. Ook dit eiland is autovrij, wat een onthaaste en ongedwongen sfeer geeft. Maar laat je niet afschrikken door deze rust! Het is namelijk perfect voor sportliefhebbers: de wind wordt goed benut door wind- en kitesurfers. Op dit eiland kun je ook een beetje je thuishaven van Nederland verdedigen, want fietsen is en blijft de populairste activiteit hier.

3. Waddeneiland met boulevard: Borkum

Dit is één van de grotere en toeristische Waddeneilanden. Het heeft een schattig dieseltreintje met wagonnetjes, die je in vijftien minuten naar het centrum brengt. Daarnaast heeft het iets wat geen een Nederlands Waddeneiland heeft: een echte boulevard, omringd door hotels en knusse tentjes en kroegjes. De victoriaanse bouwstijl is nog steeds rijkelijk te zien en neemt je terug in de tijd, wat een heerlijk gevoel geeft. Op Borkum vind je ook de allereerste vuurtoren die met radiotechniek heeft gewerkt. Heb je deze al gezien? Breng dan een bezoekje aan de andere twee torens. Heb je liever even zin in een praatje? Vraag dan naar Albertus Akkerman, iedereen kent hem op het eiland. Hij speelt heel graag een liedje voor je op zijn accordeon, maar vindt het nog veel leuker om over het eiland en de geschiedenis te vertellen.

4. De 10 waddeneilanden die Halligen vormen

Halligen is een geval apart. Het is niet een apart eiland, maar een kleine eilandengroep zonder stranden of duinen. Maar let op: de bewoners beschouwen het gewoon als één eiland en koesteren deze samenhang, dus mind your words. Het is een lange strijd geweest voor dit gebied. Vroeger werd het hard aangepakt door de zee, waardoor de eilanden groeiden en weer afbrokkelden. In 1962 werden opnieuw terpen verwoest, waarop duidelijk werd dat er echt een beter plan moest komen om het land te beschermen. Zo werden de huizen bijvoorbeeld gemoderniseerd en voorzien van een vluchtkamer, voor het geval van overstromingen. Toerisme is tegenwoordig de grootste inkomstenbron voor de Halligen, welke nu tien eilanden tellen, elk met zijn eigen verhaal.

5. Het vergeten waddeneiland Fanø in Denemarken

Denemarken staat vooral bekend om plekken als Kopenhagen en LEGO-Land, maar het heeft ook schitterende eilanden te bieden die te vaak vergeten worden. Fanø is een goed voorbeeld hiervan. Hoogtepunt is de oudste herberg van Denemarken: Sønderho KRO. Het bijzondere hieraan is dat het voornamelijk met aangespoeld hout is gebouwd en al sinds 1722 open is, maar dat is niet het enige. Als je hier binnenloopt, neem dan even de tijd om het interieur en balkenplafond te bewonderen. Zeevaart speelt een grote rol op Fanø. Tip: bezoek dit eiland in het laagseizoen om zijn echte identiteit en sfeer te leren kennen.

43 waddeneilanden

boek 43 waddeneilanden

Nog meer onbekende en bekende waddeneilanden ontdekken? Dat kan!

Wil je meer te weten komen over welke avonturen de Waddeneilanden te bieden hebben? Lees dan het boek ’43 Waddeneilanden: Nederlandse, Duitse en Deense parels in de Noordzee’. Het boek is geschreven door Marina Goudsblom en Ruud Koot en door middel van onwijs mooie foto’s en verhalen maken ze jou al lezende verliefd op dit stukje van de wereld. Het boek kun je voor 15,- euro kopen bij Kosmos Uitgevers.