Dagje Volendam & Marken: Het meest iconische plaatsje & vuurtoren van Nederland

Hoe wij ons dagje Volendam hebben ervaren? Nou, misschien dat niet iedereen dit zou zeggen over deze iconische Nederlandse plek, maar door de gezellige haven die langs het Markermeer loopt, voelde het voor ons net alsof we even in het buitenland waren! En Volendam is niet de enige bijzondere plek die we tijdens ons dagje uit hebben bezocht, je kan vanaf Volendam namelijk ook heel makkelijk de boot nemen naar Marken, een klein eiland in het Markermeer. Marken is vooral bekend vanwege haar veel gefotografeerde vuurtoren, maar daarnaast vind je er ook knusse, kleine straatjes en een hele romantische haven! Ook een dagje Volendam & Marken beleven? We delen heel graag onze tips met je over wat te doen in Volendam en Marken.

10x Wat te doen in Volendam (& Marken)

marken dagje

1. Verdwaal in het Doolhof van Volendam

Achter de gezellige haven van Volendam krioelt het van de smalle straatjes. Niet voor niks heet deze plek dan ook het oude Doolhof. In het Doolhof kan iedere fotograaf of cultuurliefhebber zijn hart ophalen. De straatjes zijn namelijk enorm fotogeniek en sfeervol. De huizen hebben oud Hollandse raamluiken en de straten zijn versierd met bloemen. Wanneer ik de kleine straatjes van Volendam ontdek en van haar charmante architectuur geniet, betrap ik mezelf erop dat ik terugdenk aan onze trips in Italië, waarbij we op dezelfde manier door de straatjes slenterden en eindeloos veel foto’s maakten.

volendam wandeling

dagje volendam

volendam tips

2. Bezoek de Dijk

Wandel van het Doolhof door naar de de beroemde dijk van Volendam. Vanaf hier heb je namelijk een prachtige uitzichten op het Markermeer. Wandel langs de haven, bewonder de historische zeilschepen en geniet van de frisse zeelucht.

3. Museum ‘Palingsound’

Volendam heeft nogal wat artiesten voortgebracht. BZN, Jan Smit, Nick & Simon en ga zo maar door. Je kunt de muzikale erfenis van Volendam in het Palingsound Museum ontdekken. Hier kom je alles te weten over de bekende artiesten uit de streek.

Adres: Slobbeland 19

4. Volendams Museum

Volendam is uiteraard niet alleen bekend vanwege de vele artiesten die er vandaan komen. De historie en de prachtige gebouwen trekken niet voor niks een heleboel buitenlandse bezoekers aan. Dat Volendam niet zomaar een stadje is, ondank je in het Volendams Museum. Hier duik je dieper in de geschiedenis en bekijk je tentoonstellingen over visserij, klederdracht en het dagelijks leven.

Adres: Zeestraat 41

5. Een must als je in Volendam bent: Op de foto in klederdracht!

Wanneer je Volendam bezoekt mag je natuurlijk dé foto in traditionele klederdracht niet overslaan! In geheel Volendamse stijl word je gekleed door de fotograaf waarna je vervolgens een decor mag uitzoeken. Onze keuze ging uit naar de ouderwetse huiskamer maar daarnaast kon je ook kiezen voor een decor met zeilschip. Een ding is zeker, je hebt gegarandeerd de slappe lach én een komische foto voor op de servieskast! Online kun je een foto in klederdracht boeken of ter plekke.

foto in klederdracht volendam

6. Met de boot van Volendam naar Marken

Via de Marken Express kun je heel makkelijk met de boot van Volendam naar Marken varen. Na een korte overtocht van ongeveer 30 minuten kom je met de boot aan op Marken. Geniet ook zeker even van het varen: Vanaf het dek zie je namelijk veel bijzondere boten langs varen. Zo wordt er op het Markermeer fanatiek gezeild met catamarans, maar zie je ook veel authentieke en veel oudere schepen. Is het koud en wil je liever binnen zitten? Duik dan de boot in en geniet binnen van een lekker stuk appelgebak met warme chocolademelk!

Tickets boeken voor de boot van Volendam naar Marken
Via de Marken Express (hun site is: www.markenexpress.nl kun je heel makkelijk tickets boeken en al online bestellen. Op hun website zie je ook op welke tijden ze varen.
Prijs voor de boot van Volendam naar Marken
Een ticket voor volwassenen kost retour 13,50 euro en voor kinderen is dit 6,75 euro. Voor een meerprijs kun je ook je fiets meenemen en enkele reizen zijn uiteraard ook mogelijk!

marken volendam

volendam marken

volendam naar marken

7. Lunch bij Taverne de Visscher in Marken

Bij aankomst in Marken kan je direct lekker lunchen in de haven bij Taverne de Visscher. Taverne de Visscher is een authentiek sfeervol restaurant waar je rustig kan bijkomen van je overtocht en je kan voorbereiden op je wandeling door Marken. De taverne bevindt zich in een pand in typische Marker architectuur. Aan de achterzijde van het restaurant heb je ook mooi uitzicht op andere oud Hollandse huizen en de kleine kanalen die er langs lopen.

Adres Taverne de Visscher
Je vindt Taverne de Visscher op Havenbuurt 22 in Marken, als je verzekerd wilt zijn van een plekje en wilt reserveren, dan kun je bellen naar 0299 601 304.

haven marken volendam

volendam lunchen marken

8. De klompenmakerij van Marken

Niet ver van de haven bevindt zich de Klompenmakerij van Marken. Bij de klompenmakerij kan je het indrukwekkende productieproces zien van hoe vroeger een klomp werd gemaakt. Iets wat je als echte Hollander toch een keer moet hebben gezien toch! In het museum staan oude klompen productie machines die aangedreven worden door een grote stoommachine en die nog steeds gebruikt worden. Wanneer de machines het voorwerk hebben gedaan komt het vakmanschap pas echt naar voren. De klompenvakman perfectioneert de klomp op de rondingen van de neus en de hak. Extra leuk: Aan het einde van onze rondleiding hebben we het gemaakte exemplaar meegekregen en die nu staat te shinen op onze vensterbank!

Adres van de klompenmakerij
De klompenmakerij ligt aangrenzend aan kaasboerderij Alida hoeve (wat trouwens ook erg leuk is!), deze klompenmakerij heet “De Vriendschap” en een demonstratie duurt hier vaak 30 minuten.

klompenmuseum marken bezoeken

dagje marken

klompenmuseum marken

9. Wandel naar de Vuurtoren van Marken

Na de klompenmakerij zijn we begonnen met de tocht naar de vuurtoren, dé reden waarom zo veel mensen naar Marken komen. Al bleek niet alleen de vuurtoren leuk, de wandeling er naartoe was ook extra leuk. De mensen van Marken zijn namelijk enorm gastvrij en onderweg mochten we bij een boerderij een kijkje nemen bij de koeien. Super leuk! Bij de grote open stal konden de koeien genieten van de frisse buitenlucht en de eigenaresse vertelde dat zij bloemen zaaien langs het weiland om zo de bijenpopulatie te ondersteunen. Tijdens de wandeling richting de vuurtoren zie je hier dan ook veel van terug. Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren kan je enorm genieten van het uitzicht. De vuurtoren is echt een eye-catcher, dus hou je fotocamera klaar!

vuurtoren marken

vuurtoren marken volendam dagje

vuurtoren marken

10. De Rozenwerf en de ijsbrekers

Vervolgens kan je vanaf de vuurtoren richting de Rozenwerf en de ijsbrekers lopen. Vanaf dit punt bewandel je een wat ruiger pad met uitzicht op het Markermeer. Na een wandeling van 20 minuten kom je aan bij de Rozenwerf en de ijsbrekers. Op de Rozenwerf staan typische Marker huizen en ook deze plek is weer enorm fotogeniek. De ijsbrekers hebben een belangrijke functie voor de nabijgelegen huizen in de Rozenwerf. Tijdens strenge winters met flinke vorst kunnen de bewoners last krijgen van kruiend ijs. Dit ijs ontstaat door harde harde wind na een vorstperiode. Enorme ijsvlaktes breken dan en worden door de wind richting de kust geblazen, waarna er bergen met ijsschotsen ontstaan. Door de ijsbrekers blijven de huizen en de dijk beschermd tegen al dat losgeraakt ijs. Interessant om even te zien!

wandelen marken

marken

Ook een dagje Volendam & Marken plannen?

Er is heel wat te doen in Volendam en op Marken. Via de Marken Express kun je voor een leuke prijs je dagje uit naar Volendam en Marken samenstellen. Via hen kun je je boottickets boeken, maar ook leuke arrangementen waarbij je dus bijvoorbeeld een foto in klederdracht maakt.

Wil je er een weekendje weg van maken? Boek er dan een overnachting bij! Kies bijvoorbeeld voor:

Meer lezen?

→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland