visum thailand

Wat handige weetjes over het Thailand Visum (ook voor als je langer dan een maand gaat)

Wanneer je gaat backpacken in Thailand krijg je bij aankomst met het vliegtuig een gratis visum. Met dit visum mag je 30 dagen blijven. Zo’n visum wordt ook wel een visa-on-arrival genoemd. Dit visum verschilde vroeger van het visum dat je krijgt als je Thailand binnenkomt via een van de buurlanden. Dat is bijvoorbeeld als je via de grens met Cambodja, Myanmar, Laos of Maleisië naar Thailand reist. Vroeger kreeg je een visum voor 15 dagen als je zo’n grens overging, maar sinds eind 2016 krijg je ook in dat geval een visum voor 30 dagen. Ook dit visum is gratis. Let wel echt op het aantal dagen dat je visum geldig is, want als je het aantal dagen dat je visum geldig is overschrijd heb je kans dat je een boete krijgt wanneer je Thailand wilt verlaten.

Ga je (langer dan een maand) naar Thailand? Check deze visum tips:

visum thailand

Visum Thailand aanvragen

Een visum voor Thailand hoef je eigenlijk niet van te voren aan te vragen, want je krijgt bij aankomst een visum. Zo’n visum wordt ook wel een visa-on-arrival genoemd. De geldigheid van zo’n visum is tegenwoordig altijd het zelfde. Dus zowel als je per vliegtuig Thailand binnenkomt als via de grens met een van de buurlanden is het visum 30 dagen geldig. Weet je van te voren al dat je langer dan 30 dagen naar Thailand gaat? Dan kun je ook in Nederland bij de Thaise ambassade in Den Haag een visum aanvragen dat voor 60 dagen geldig is.

Geldigheid visum Thailand

Hoe lang een visum voor Thailand geldig is, hangt af van de manier waarop je het dus hebt aangevraagd. Kom je Thailand met het vliegtuig binnen of via de grens met een van de buurlanden en neem je een visum-on-arrival, dan krijg je dus een visum dat 30 dagen geldig is. Weet je van te voren dat je lang in Thailand wilt blijven? Dan kun je in Nederland bij de Thaise ambassade een visum aanvragen dat 60 dagen geldig is.

Visum Thailand verlengen

Je hebt in Thailand de mogelijkheid om je visum te verlengen, dit kan eenmalig met 30 dagen. Hiervoor ga je naar een immigration office in Thailand. Die zitten bijvoorbeeld op Koh Samui, in Bangkok, Phuker maar ook op tal van andere plekken. Dit kost wel geld, reken ongeveer 50,- euro per aanvraag. Het is slim om te doen voordat je visum verloopt of op de dag zelf, maar doe het wel op tijd anders heb je kans dat je een boete krijgt.

Met een visa run “gratis” je visum verlengen?

Wanneer je jouw 30-daagse visum wilt verlengen voor Thailand wanneer je al in het land bent, dan kan je ook een visa run doen. Bij zo’n visa run verlaat je Thailand voor minder dan één dag, zodat je even kort de grens over bent geweest en weer een nieuw paspoortstempel en visa krijgt voor Thailand. Natuurlijk kun je tijdens jouw visa run ook besluiten om Thailand voor langere tijd te verlaten zodat je wat meer ziet van één van de buurlanden, maar in feite is dit niet nodig. Een visa run kun je het makkelijkst doen naar Maleisië of Cambodja. Vanuit Bangkok worden bijvoorbeeld speciale tours aangeboden naar een van deze landen, met als doel je zo snel mogelijk weer heen en terug te brengen. Ga je naar Zuid-Thailand? Dan is het sowieso aan te raden om naar Maleisië te gaan voor een visa run. Je bespaart zo de 50,- euro van de verlengingsaanvraag, maar anderzijds moet je wel betalen voor dit ritje of uitstapje naar een van de buurlanden.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen